Γένοβα: Η στιγμή της κατάρρευσης της γέφυρας με 39 νεκρούς

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 15/8/2018 11:35 | 14:47

Youmagazine Newsroom

 

LIVE. 39 νεκροί έως τώρα, μεταξύ αυτών τρία παιδιά, 16 τραυματίες και 12 αγνοούμενοι είναι ο τελευταίος απολογισμός από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι στη Γένοβα.

Άγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι. Εικάζεται ότι μπορεί να χτυπήθηκε από κεραυνό. Image: Supplied

ν

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Τρίτης, ο Νταβίντε Ντι Τζόρτζιο βρισκόταν στο γραφείο του, όταν αποφάσισε να πάρει βίντεο με το κινητό την ισχυρή νεροποντή που έπληττε την περιοχή για να το δείξει στην οικογένειά του που ζει στην άλλη πλευρά της πόλης.
Τότε κάτι σοκαριστικό συνέβη: η γέφυρα Μοράντι κατέρρευσε μπροστά στα μάτια του…
«Ω, θεέ μου! Ω, θεέ μου!» ακούγεται να φωνάζει με δέος μπροστά στο τρομακτικό θέαμα.
ν


ν

«Ήθελα να δείξω στην οικογένειά μου που ζει στην άλλη πλευρά της Γένοβας την ισχυρή βροχόπτωση. Όπως άνοιξα την κάμερα για να καταγράψω τη βροχή, ακούσαμε έναν ισχυρό κρότο και τότε η γέφυρα κατέρρευσε. Μου πήρε μερικά δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσω τι ακριβώς είχε συμβεί», λέει ο ίδιος, μιλώντας στο CNN.
Με το βίντεό του να κάνει το γύρο του κόσμου, ο ίδιος ομολογεί το σοκ που ένιωσε εκείνος και οι συνάδελφοί του που έγιναν αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού συμβάντος: «Οι συνάδελφοί μου κι εγώ τρέμαμε. Το έβλεπα από την κάμερα του smartphone μου, ήταν εξωπραγματικό».

ν

ν

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του primocanale.it, εκτός των 39 νεκρών, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, υπάρχουν 16 τραυματίες που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία, καθώς και αριθμός αγνοουμένων που κυμαίνεται μεταξύ 4 και 12 ατόμων.
Η γέφυρα κατέρρευσε περίπου στις 11:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη 14 Αυγούστου, από ύψος 50 μέτρων καταπλακώνοντας τουλάχιστον τριάντα επιβατηγά αυτοκίνητα και πέντε έως δέκα φορτηγά. Το μήκος της γέφυρας που έπεσε φτάνει τα 200 μέτρα.
Η γέφυρα Μοράντι βρίσκεται στα περίχωρα της Γένοβας και αποτελεί τμήμα του αυτοκινητόδρομου Α10 με κατεύθυνση την Κυανή ακτή.
Η γέφυρα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, μαζί με τα υποστυλώματά της, και εκφράζονται φόβοι για δεκάδες νεκρούς, με τον υπουργό Μεταφορών της Ιταλίας να κάνει λόγο για «τεράστια τραγωδία».
ν


ν

Την ώρα της κατάρρευσης υπήρχε στη γέφυρα συνεργείο οδοποιίας που εκτελούσε εργασίες συντήρησης.
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να ανασύρουμε επιζώντες από τα χαλάσματα» δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Γένοβας Αλεσάντρα Μπούτσι. «Ελπίζουμε να βρούμε περισσότερους επιζώντες».
Έως τώρα, 16 άνθρωποι παραμένουν υπό νοσηλεία, οι 10 εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση.
ν


ν

Μετά την τραγωδία, η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο ανέφερε ότι η κατάρρευση της γέφυρας δείχνει πως η Ιταλία χρειάζεται να δαπανήσει περισσότερα ώστε να βελτιώσει τις υπό διάλυση υποδομές της, αγνοώντας τους περιορισμούς της ΕΕ για τον προϋπολογισμό εφόσον καταστεί αναγκαίο.
«Θα πρέπει να διερωτηθούμε εάν το να επιδεικνύουμε σεβασμό σε αυτούς τους περιορισμούς (στον προϋπολογισμό) είναι σημαντικότερο από την ασφάλεια των Ιταλών πολιτών. Προφανώς για εμένα, δεν είναι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θέλει «ονόματα και επώνυμα των υπευθύνων διότι μια τραγωδία όπως αυτή το 2018 είναι απαράδεκτη». 
«Θα πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν για τα πάντα και να πληρώσουν πολύ», τόνισε.
ν


ν

Τα συντρίμμια της γέφυραν έπεσαν επάνω σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως φαίνεται πως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου — βρισκόταν εκεί μόνο μια ομάδα συντήρησης.
Έργα ανακαίνισης είχαν γίνει το 2016 στη γέφυρα, η οποία είχε εγκανιασθεί το 1967 και έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρα. Η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία της ανακοίνωσε πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της, προσθέτοντας πως η γέφυρα βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση.
ν

ν

 


Translate this post