Τεράστια λίμνη νερού σε υγρή μορφή στον Άρη (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Youmagazine Newsroom

 

Την πιθανότητα ύπαρξης ζωής ερευνούν Ιταλοί επιστήμονες που ανακάλυψαν μια τεράστια λίμνη νερού σε υγρή μορφή κάτω από την επιφάνεια του Άρη.

Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε από 100 και πλέον φωτογραφίες που έστειλαν τα διαστημόπλοια Viking 1 & 2 κατά τη δεκαετία του 1970. Photo: NASA. Πηγή: Supplied

ν

ΜΙΑ εξωπραγματική επιστημονική ανακάλυψη βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Άρη έγινε από ομάδα Ιταλών επιστημόνων, δείχνοντας ότι ο Άρης μπορεί να έχει ζωή την οποία εμείς οι γήινοι δεν είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε.
Η ανακάλυψη αφορά μια λίμνη που έχει έκταση 20 χιλιομέτρων και βρίσκεται σε βάθος 1,5 χλμ. από την επιφάνεια, κάτω από ένα στρώμα αρειανού πάγου. Το νερό της όμως δεν είναι παγωμένο, αλλά σε υγρή μορφή. Και αυτό είναι που τη διαφοροποιεί από άλλες προηγούμενες έρευνες.
Η ανακάλυψη δημιουργεί την ελπίδα για την παρουσία και άλλου νερού, ακόμη και ζωής, στον κόκκινο πλανήτη, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Science.
Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα επιστημόνων του το Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ιταλίας που χρησιμοποίησαν το MARSIS, ένα προηγμένο ραντάρ για υποβρύχια και ινοσφαιρική έρευνα του Άρη, που φέρεται από το διαστημόπλοιο Mars Express της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), αναπτύχθηκε από την Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος.
«Ανακαλύψαμε νερό στον Άρη», ανακοίνωσε ο επικεφαλής ερευνητής Roberto Orosei από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής στην Μπολόνια της Ιταλίας. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε άλλη εξήγηση για τις φωτεινές αντανακλάσεις που είδαν οι επιστήμονες στα δεδομένα του ραντάρ είναι «αστήρικτη».
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμπεράνουμε ότι η παρουσία υπόγειων υδάτων στον Άρη περιορίζεται σε μια μόνο θέση», γράφουν οι επιστήμονες.
ν


ν

Η ανακάλυψη έχει ενθουσιάσει την επιστημονική κοινότητα. «Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που μας κάνει να σκεφθούμε πως η παρουσία νερού στον Άρη δεν είναι μόνο μια προσωρινή ροή, όπως έχουν δείξει προηγούμενες ανακαλύψεις, αλλά μια μόνιμη μάζα νερού που δημιουργεί συνθήκες για τη ζωή σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», σχολίασε ο Άλαν Ντάφι, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Σούινμπερν (Αυστραλία), ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Ο πλανήτης Άρης θεωρείται σήμερα ότι είναι παγωμένος, ερημικός και άνυδρος, αλλ’ ότι προηγουμένως ήταν ζεστός και υγρός και φιλοξενούσε μια μεγάλη ποσότητα νερού σε υγρή μορφή με τη μορφή θαλασσών και λιμνών πριν από τουλάχιστον 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
ν

Το μαύρο τετράγωνο στ’ αριστερά δείχνει τη θέση της λίμνης. Στη δεξιά εικόνα η κόκκινη γραμμή δείχνει την έκταση της λίμνης, μέγεθος που συνάγεται από τη χρήση υπερύθρων ακτίνων από την κάμερα THEMIS (Σύστημα απεικόνισης θερμικής εκπομπής) στην περιοχή που αντιστοιχεί στο μαύρο τετράγωνο. Image: Supplied
ν


ν

ν

 


Translate this post