Ταϊλάνδη: Συγκλονίζουν οι επιστολές των παιδιών (vid)

Κατηγορία Κοινωνία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ταϊλάνδη: Ραγίζουν καρδιές οι επιστολές των παγιδευμένων παιδιών προς τους γονείς τους, καθώς μέχρι τώρα έχει καταστεί αδύνατη η διάσωσή τους.

Όλα τα σχέδια για τη διάσωση των παιδιών έχουν αποδειχτεί έως τώρα ανεφάρμοστα. Πηγή: News Media

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ποδοσφαίρου, που συνοδεύει τα δώδεκα παιδιά που παραμένουν αποκλεισμένα σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς με επιστολή που τους έστειλε μέσω των δυτών.
«Προς τους γονείς όλων των παιδιών. Τα παιδιά είναι τώρα όλα καλά και έχουν καλή φροντίδα. Υπόσχομαι ότι θα φροντίσω τα παιδιά όσο καλύτερα μπορώ. Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη και ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς», γράφει ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ στην επιστολή αυτή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τους διασώστες.
Συνολικά επτά σελίδες δημοσιεύθηκαν στη σελίδα του Facebook των Thai Navy SEALs, με μηνύματα προφανώς από καθένα από τα αγόρια ηλικίας 11 έως 16 ετών.
Οι σύντομες σημειώσεις τους εκφράζουν την ευγνωμοσύνη, την αγάπη καθώς και την επιθυμία τους για φαγητό. «Θέλω να φάω τηγανητό χοιρινό», γράφει ένα από τα αγόρια.
«Μην ανησυχείς, όλοι είναι δυνατοί», διαβάζουμε σε ένα άλλο γράμμα. «Όταν βγούμε από εδώ, θέλουμε να φάμε πολλά πράγματα. Θέλουμε να πάμε σπίτι το συντομότερο δυνατό», αναφέρει το μήνυμα.
Μετά τη δημοσιοποίηση δύο βίντεο, το πρώτο από την ανακάλυψη της ομάδας το βράδυ της Δευτέρας από Βρετανούς δύτες και το δεύτερο γυρισμένο την Τρίτη, κανένα άλλο βίντεο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Τα παιδιά βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι, ενώ η τηλεφωνική σύνδεση που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν οι αρχές, ξετυλίγοντας χιλιόμετρα καλωδίου μέσα στο σπήλαιο, ουδέποτε λειτούργησε.
ν


ν

Όμως σήμερα οι διασώστες έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολές που έχουν γράψει τα παιδιά προς τις οικογένειές τους και οι οποίες αποτελούν τις πρώτες μετά την Τρίτη δημόσιες αποδείξεις ότι βρίσκονται στη ζωή.
«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιου, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.
ν

Δύο από τα αγόρια και ο προπονητής λέγεται ότι έχουν αρχίσει και παρουσιάζουν σημάδια εξάντλησης λόγω υποσιτισμού. Image: Supplied
ν

Ένας πρώην δύτης του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού έχασε τη ζωή του χθες Παρασκευή στη διάρκεια επιχείρησης ανεφοδιασμού των παιδιών.
Ο θάνατος του διασώστη δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το κατά πόσον είναι εφικτή η απομάκρυνση της ομάδας από το πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων όπου τα παιδιά βρίσκονται αποκλεισμένα εδώ και 14 ημέρες.
Μέσα στη σπηλιά υπάρχουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, 128 εκατομμύρια λίτρα νερού.
Τα παιδιά είναι παγιδευμένα πάνω σε ένα ανάχωμα δίπλα στα τοιχώματα της σπηλιάς, ενώ γύρω τους υπάρχει νερό.
ν


ν

Χθες το βράδυ ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, δήλωσε πως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους μέσω της κατάδυσής τους στα νερά.
ν

Μέλη των οικογενειών προσεύχονται για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών τους, που εξαφανίστηκαν στις 23 Ιουνίου με τον προπονητή ποδοσφαίρου τους στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, μήκους 10 χλμ. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Πολλά από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση, πράγμα που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις.
Προς το παρόν, ένας πεπειραμένος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει χάρη στα ρεύματα.

ν

ν

Αβέβαιη η σωτηρία

Οι αρχές της Ταϊλάνδης πιστεύουν ότι έχουν ένα περιθώριο τριών έως τεσσάρων ημερών για να απελευθερώσουν την εγκλωβισμένη ομάδα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, οι διασώστες θα επικεντρωθούν στη μείωση των κινδύνων της επιχείρησης απομάκρυνσης των παιδιών όσο γίνεται περισσότερο, πριν η βροχή ή ακόμη χειρότερο ο τοξικός αέρας μέσα στο θάλαμο τους αναγκάσει να ενεργήσουν πιο άμεσα. 
Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις που αναμένεται να γίνουν πιο έντονες τις επόμενες μέρες, δίνουν λίγες μόνο μέρες στους διασώστες για να απομακρύνουν τα αγόρια και τον 25χρονο προπονητή τους «προτού εγκλωβιστούν εκεί μέσα μέχρι τον Ιανουάριο», επεσήμανε ο κυβερνήτης της επαρχίας, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα επίπεδα οξυγόνου στο συγκεκριμένο τμήμα της σπηλιάς έχουν πέσει στο 15% – δηλαδή κάτω από τα «υγιή» επίπεδα του 21%.
«Εάν το επίπεδο οξυγόνου πέσει κάτω από 12%, αυτό θα επηρεάσει τον εγκέφαλο και τα παιδιά θα μπορούσαν να υποστούν σοκ», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.
Ένας επιπλέον κίνδυνος είναι η αυξανόμενη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο σπήλαιο που εκπνέεται από τις εκατοντάδες εργάτες διάσωσης που είναι μέσα.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας τόνισε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών δεν έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής λόγω του αυξημένου κινδύνου. «Τα παιδιά δεν έχουν μάθει ακόμη να καταδύονται», είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε, όμως, να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο τις αμέσως επόμενες μέρες, αν κριθεί αναγκαίο.

 

 


Translate this post