Τελειώνουν οι ώρες και το οξυγόνο για τα εγκλωβισμένα παιδιά

Κατηγορία Κοινωνία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Θρίλερ χωρίς τέλος για τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους που βρίσκονται παγιδευμένοι στη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ, στην Ταϊλάνδη.

Παρά τις αντιξοότητες, η ελπίδα παραμένει ζωντανή στα εξαντλημένα πρόσωπα των παιδιών που βρίσκονται για 14η μέρα εγκλωβισμένα στη σπηλιά. Image: Supplied

 

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ της επαρχίας Tσιανγκ Ράι σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απόφαση για να ξεκινήσει απόψε η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών που βρίσκονται παγιδευμένα στη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ, στην Ταϊλάνδη.
Όπως ανέφερε, θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι συνθήκες και αν το ρίσκο είναι το μικρότερο δυνατό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι τα παιδιά δεν είναι ακόμη έτοιμα για να συμμετάσχουν στην κατάδυση. 
Νωρίτερα, επικαλούμενο μαρτυρία ενός εκ των δυτών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, του Μπεν Ρέιαμεντς, το βελγικό HLN είχε μεταδώσει ότι τα σωστικά συνεργεία θα ξεκινούσαν απόψε την επιχείρηση, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. 
Μάλιστα, ένας εκ των ανταποκριτών του Guardian στην περιοχή, έγραψε στο Twitter ότι ο ίδιος ο Ρέιαμεντς διέψευσε τις πληροφορίες του βελγικού μέσου.
ν


ν

Σχεδιάγραμμα της σπηλιάς Ταμ Λουάνγκ που εξηγεί γιατί είναι δύσκολο να σχεδιαστεί μια αποτελεσματική σωστική ενέργεια. Πηγή: News Media
ν

Πάντως, νωρίτερα σήμερα, οι αρχές της Ταϊλάνδης έκαναν για πρώτη φορά λόγο για «περιορισμένο χρόνο».
«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος είναι περιορισμένος πλέον», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.
ν

ν

Death wish (επιθυμία θανάτου)

Βαριές οι ευθύνες του προπονητή της σχολικής ποδοσφαιρικής ομάδας, ο οποίος, αφού αγνόησε τις προειδοποιητικές πινακίδες που υπήρχαν, διέρρηξε την είσοδο της σπηλιάς και, χωρίς οδηγό, χωρίς εφόδια, χωρίς να έχει ειδοποιήσει κανέναν, οδήγησε τα μικρά παιδιά μέσα στην τεράστια σπηλιά, περνώντας από κακοτράχαλες στενωπούς και σήραγγες, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την είσοδο, δίχως να σκεφτεί ότι τα οδηγούσε σε μια παγίδα θανάτου.
ν

Βαριές οι ευθύνες του προπονητή Ekapol Chanthawong (πίσω δεξιά) που οδήγησε τα 12 παιδιά σε παγίδα θανάτου. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Τα παιδιά ανέκτησαν κάπως το θάρρος τους, όταν τα προσέγγισε ένας βατραχάνθρωπος του Ναυτικού της Ταϊλάνδης (αριστερά), προσφέροντάς τους ορισμένα απαραίτητα ιατρικά εφόδια. Image: Supplied
ν

Δείτε μέσα από ποιες στενωπούς και σήραγγες ανάγκασε τα παιδιά να περάσουν ο προπονητής τους. Image: Supplied
ν

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι επικίνδυνοι, καθώς έχουν πάνω τους αυτό που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν «death wish» (επιθυμία θανάτου).
Όταν ήταν 10 ετών, ο προπονητής των παιδιών Ekapol Chanthawong έχασε ολόκληρη την οικογένειά του, που ξεκληρίστηκε από έναν φονικό ιό.
Η επιδημία αυτή, που ενέσκηψε στο χωριό όπου ζούσε στη Βόρεια Ταϋλάνδη το 2003, ξεκλήρισε όχι μόνο τη δική του οικογένεια, αλλά σχεδόν ολόκληρο το χωριό. Ο Ekapol ήταν από τους λίγους που επέζησαν, αλλά ο θάνατος άφησε βαριά τη σφραγίδα του πάνω στο νεαρό αγόρι.
Μέχρι τα 12 χρόνια του, ζούσε απομονωμένος και σε βαριά κατάθλιψη, ενώ όλοι έλεγαν ότι έζησε επειδή ξεγέλασε το θάνατο. Καθώς δεν συνερχόταν, τον έστειλαν σε ένα βουδιστικό ναό για να εκπαιδευτεί ως μοναχός.
Από τότε πέρασαν άλλα δέκα χρόνια, όταν πριν λίγο καιρό το σχολείο Mae Sai Prasitsart στη βορειότερη περιοχή της επαρχίας Tσιανγκ Ράι, κοντά σε ένα σημείο διέλευσης των συνόρων με τη Μυανμάρ, έφτιαξε μια ομάδα ποδοσφαίρου από μαθητές.
Ενθουσιασμένα τα αγόρια, όλα προερχόμενα από εθνοτικές μειονότητες και φτωχές οικογένειες, αποκαλούσαν τον εαυτό τους Moo Pa (Αγριόχοιρους).
Κάλεσαν τότε τον Ekapol για τη θέση του βοηθού προπονητή, πιστεύοντας ότι το μοναστήρι τον είχε βοηθήσει να ανακτήσει την ψυχική ισορροπία του.
ν

Ο Ekapol Chanthawong πριν από τρία χρόνια με μικρούς μαθητές του σχολείου Mae Sai Prasitsart. Πηγή: Facebook
v

Ο Ekapol έπαιρνε συχνά μαζί του τα αγόρια της ομάδας, όταν επισκεπτόταν τον βουδιστικό ναό στον οποίο είχε υπηρετήσει ως μοναχός. Πηγή: Facebook
v

Μερικά από τα αγόρια, που βρίσκονται τώρα παγιδευμένα μαζί του στη σπηλιά, έπαιζαν στην ομάδα από την ηλικία των 8 ή 9 ετών.
Το σχολείο Mae Sai Prasitsart και η ποδοσφαιρική ομάδα των «Αγριόχοιρων» βρίσκονται στην οροσειρά Doi Nang Non, σε μικρή απόσταση από τη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ, η οποία έχει μήκος 10 χλμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ekapol ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα προπονητή, όταν ο κανονικός προπονητής Nopparat Kathawong, χρειάστηκε να λείψει σε ταξίδι.
Οι διασώστες που μπήκαν στη σπηλιά, βρήκαν λίγο μετά την είσοδο τα παπούτσια και τα σακίδια των παιδιών, καθώς και τα ονόματά τους γραμμένα σε έναν τοίχο της σπηλιάς.
Ο Ολλανδός δύτης σπηλαίων Μπεν Ρέιαμεντς, που μίλησε με τα παγιδευμένα αγόρια, τα ρώτησε γιατί το έκαναν αυτό και εκείνα απάντησαν ότι ήταν ένα είδος προκαταρκτικής μύησης.
Να δούμε αν θα καταφέρει ο Ekapol Chanthawong να ξεγελάσει και αυτή τη φορά το θάνατο…
ν

Η είσοδος της σπηλιάς που παραβίασε ο Ekapol Chanthawong, παρασύροντας τα παιδιά σε μια παγίδα θανάτου. Η φωτογραφία ελήφθη την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018 και είναι ενδεικτική της βαριάς βροχόπτωσης που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η σπηλιά, καθιστώντας δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Το έργο της διάσωσης είναι τόσο δύσκολο, που ο εικονιζόμενος πρώην βατραχάνθρωπος του Ναυτικού της Ταϊλάνδης, Saman Kunan, 37 ετών, πέθανε προσπαθώντας να χορηγήσει οξυγόνο στα παιδιά που είναι παγιδευμένα στη σπηλιά. Image: Supplied
ν

Συγγενείς των παιδιών και κάτοικοι της περιοχής προσεύχονται σε αυτοσχέδιους βωμούς υπέρ της σωτηρίας της σχολικής ποδοσφαιρικής ομάδας που εξαφανίστηκε στις 23 Ιουνίου μαζί με τον προπονητή της. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post