Νέα δεδομένα για την ηλικία του στήθους των γυναικών

Κατηγορία Ιατρικά

ΓΥΝΑΙΚΑ/ΥΓΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ποια είναι η ηλικία του στήθους σας;

Η βιολογική ηλικία και η ηλικία των ιστών του στήθους μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το εσωτερικό ρολόι που μετρά την ηλικία των περισσότερων ανθρώπινων ιστών και βρήκαν ότι ο ιστός του στήθους των γυναικών γερνάει γρηγορότερα από το υπόλοιπο σώμα. Image: Supplied

ν

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) ανακάλυψαν ότι οι ιστοί των μαστών μεγαλώνουν πιο γρήγορα απ’ ότι το υπόλοιπο γυναικείο σώμα.
Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο άνθρωπος μεγαλώνει και γερνά και οι οποίοι διέφευγαν έως τώρα από την επιστήμη. Οι ερευνητές του UCLA ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός βιολογικού ρολογιού το οποίο είναι ενσωματωμένο στο ανθρώπινο γονιδίωμα, η αποκωδικοποίηση του οποίου μπορεί να ρίξει φως στο γιατί γερνά το σώμα μας, αλλά και στο πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία.
Η σχετική μελέτη στην έκδοση της Βιολογίας Γονιδιώματος (Genome Biology), και τα ευρήματά της θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και την έρευνα των βλαστοκυττάρων, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Science Daily.
Ως γνωστόν, τα βλαστοκύτταρα είναι κυτταρικοί σχηματισμοί που αναπαράγονται διαρκώς και μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου στο σώμα ενός οργανισμού, π.χ. σε μυϊκό, ερειστικό ή νευρικό κύτταρο κτλ.
Αυτό που ανακάλυψαν τώρα οι επιστήμονες είναι ότι ο ιστός του μαστού είναι, κατά μέσο όρο, δύο έως τρία χρόνια μεγαλύτερος από τη βιολογική ηλικία μιας γυναίκας.
Κατά τον καθηγητή Στηβ Χόρβαθ (Steve Horvath), τον επικεφαλής της έρευνας, η πρόωρη γήρανση των ιστών του μαστού θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί αυτή η μορφή καρκίνου είναι τόσο κοινή στις γυναίκες.
«Είναι τόσο διαδεδομένη, επειδή ένα τμήμα του γυναικείου σώματος είναι μεγαλύτερο σε ηλικία από το υπόλοιπο σώμα», αναφέρει στη σχετική μελέτη.
Στην έρευνα που έγινε, ιστοί από το ανθρώπινο σώμα μετρήθηκαν με ένα είδος “προγνωστικού ηλικίας”, στο οποίο καταγράφονται οι διαδικασίες γήρανσης του σώματος. Πρόκειται για τη λεγόμενη “μεθυλίωση του DNA”, μια διαδικασία που επηρεάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων.
ν

Η μεθυλίωση του DNA

Αναλύοντας δείγματα DNA από 51 διαφορετικούς υγιείς και καρκινικούς ιστούς και κύτταρα, ο καθηγητής Χόρβαθ εξέτασε αν και κατά πόσο η μεθυλίωση, η φυσική διαδικασία χημικής τροποποίησης του DNA, διαφοροποιείται ανάλογα με τη βιολογική ηλικία ενός οργάνου ή ιστού.
Η μεθυλίωση αποδείχτηκε πράγματι ότι είναι ένα “βιολογικό ρολόι” καθώς διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διαφορετικών μερών του σώματος. Τα επίπεδά της αυξάνονται σε όλους τους ανθρώπους από τη γέννηση μέχρι περίπου την ηλικία των 20 ετών και κατόπιν αρχίζουν να μειώνονται με σταθερό ρυθμό.
ν

Η φυσική δραστηριότητα και η γυμναστική αλλάζουν το DNA, μειώνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας. Image: Supplied
ν

Κάτι άλλο που παρατηρήθηκε είναι ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας στη μεθυλίωση των γονιδίων, παρ’ ότι η γυμναστική αλλάζει το σώμα. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η γυμναστική αλλάζει το DNA, μειώνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χόρβαθ, οι ιστοί μιας υγιούς καρδιάς έχουν βιολογική ηλικία εννέα χρόνια μικρότερη από αυτή του υπόλοιπου σώματος. Από την άλλη πλευρά, η ανάλυση των ιστών του γυναικείου μαστού έδειξε ότι το όργανο αυτό γερνά ταχύτερα από τον υπόλοιπο οργανισμό. Στην περίπτωση δε του καρκίνου το μαστού, υπολογίστηκε ότι ο υγιής ιστός γύρω από τον όγκο είναι κατά μέσο όρο 12 χρόνια πιο ηλικιωμένος από το υπόλοιπο σώμα, ενώ ο ιστός του όγκου είναι κατά μέσο όρο 36 χρόνια μεγαλύτερος από τον υγιή ιστό.
Ο καρκίνος είναι ο παράγοντας που επιταχύνει ραγδαία τη βιολογική γήρανση των ιστών, όπως αποδεικνύει η ανάλυση καρκινικών ιστών εγκεφάλων παιδιών που έδειξαν βιολογική ηλικία άνω των 80 ετών.
Η αναστροφή της βιολογικής, ή καλύτερα, της εσωτερικής γήρανσης επιτυγχάνεται με γενετικό επαναπρογραμματισμό ενήλικων κυττάρων που εκμηδενίζει ουσιαστικά την ηλικία τους και τα μετατρέπει σε πολυδύναμα κύτταρα, τα οποία  μπορούν στη συνέχεια να ρυθμιστούν με τρόπο ώστε να ενταχθούν σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος.
Σύμφωνα με τον Χόρβαθ, εφόσον το βιολογικό μας ρολόι ελέγχει τη διαδικασία που οδηγεί στη γήρανση, μπορεί να γίνει «ένας σημαντικός βιοδείκτης για τη μελέτη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων που θα μας διατηρούν νέους και υγιείς».
ν

Ο υγιής ιστός του μαστού είναι περίπου δύο έως τρία χρόνια μεγαλύτερος από το υπόλοιπο σώμα της γυναίκας. Image: Supplied

ν

 


Translate this post