Η Αφρική χωρίζεται σε δύο ηπείρους (vid)

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην Κένυα αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός πελώριου χάσματος που δείχνει ότι η Αφρική θα χωριστεί σε δύο ηπείρους.

Το βαθύ χάσμα που παρουσιάστηκε στην Κένυα έχει κόψει στα δύο πολλούς αυτοκινητόδρομους του εθνικού δικτύου. Image: Supplied

ν

ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ βροχοπτώσεις του Μαρτίου προκάλεσαν χάος στην Κένυα, όπου πλημμύρισαν ολόκληρες γειτονιές, κατέρρευσαν τοίχοι νοσοκομείων και μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι κατέστησαν αδιάβατοι.
Η νεροποντή αποκάλυψε επίσης ένα βαθύ ρήγμα για το οποίο οι γεωλόγοι λένε τώρα ότι είναι απόδειξη ότι η αφρικανική ήπειρος θα χωριστεί στα δύο μέσα στα επόμενα δέκα εκατομμύρια χρόνια.
Το ρήγμα, που έχει βάθος αρκετών δεκάδων μέτρων, πλάτος 15 μέτρων και μήκος πολλών χιλιομέτρων, διασχίζει την επαρχία Mai Mahiu της Κένυας, ακριβώς πάνω στην Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος (Rift Valley) η οποία καταλαμβάνει μια μεγάλη περιοχή μήκους 6.000 χιλιομέτρων που αρχίζει από την κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου στην Ασία και φτάνει έως τη Μοζαμβίκη στη νοτιοανατολική Αφρική.
Σύμφωνα με τους γεωλόγους, το καινούριο ρήγμα δεν οφείλεται σε σεισμική δραστηριότητα αλλά σε γεωλογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα όταν ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλούν κατακρήμνηση του μαλακού εδάφους στο εσωτερικό της γης και υποχώρηση των πλευρικών τοιχωμάτων που δέχονται αυτή τη μεγάλη πίεση.
ν

Το ρήγμα Suswa έχει κόψει στα δύο τον αυτοκινητόδρομο στην επαρχία Mai Mahiu (θερμά νερά) της Κένυας. Image: Supplied
ν

Το σημείο όπου εμφανίστηκε το χάσμα πλάτους 15 μέτρων στην επαρχία Mai Mahiu. Το κόκκινο τόξο οριοθετεί το κομμάτι που είναι έτοιμο να αποσπαστεί από την Αφρική. Image: Supplied
ν

Την εικόνα αυτή θα παρουσιάζει η Αφρική στο μακρινό μέλλον. Image: Supplied
ν

Τα ρήγματα δημιουργούνται από τις ενεργές τάσεις σε μια περιοχή, από το σύνολο ουσιαστικά των δυνάμεων που επιδρούν στους γεωλογικούς σχηματισμούς της περιοχής αυτής με την ευρύτερη έννοια.
Τα περισσότερα ρήγματα οφείλονται σε γεωτεκτονικά αίτια, δηλαδή στις σημαντικές και εκτεταμένες κινήσεις και παραμορφώσεις του φλοιού της Γής, όπως αυτές θεωρούνται και περιγράφονται από την Νέα Παγκόσμια Τεκτονική (Θεωρία των Λιθοσφαιρικών Πλακών) και την Γεωδυναμική.
ν

Ακόμη μια εθνική οδός κομμένη στα δύο από το βαθύ ρήγμα Suswa. Είναι η δεύτερη φορά που το έδαφος παθαίνει καθίζηση από το Μάρτιο, με τους μηχανικούς να ρίχνουν στο χάσμα διάφορα πετρώματα, ώστε να αποκατασταθεί στο σημείο αυτό η κυκλοφορία των οχημάτων. Image: Supplied
ν

Υπάρχουν ωστόσο ειδικές περιπτώσεις δομών που εμφανίζονται σαν ρήγματα, οι οποίες δεν συνδέονται με εκτεταμένη τεκτονική δραστηριότητα.
Τέτοια είναι τα συνιζηματογενή, τα βαρυτικά και άλλα ατεκτονικά ρήγματα, τα οποία οφείλονται καθαρά σε τοπικά αίτια κατανομής της πυκνότητας και της πλαστιμότητας αλλά και του βάρους που ασκείται μέσα σε γεωλογικούς σχηματισμούς.
Στην περίπτωση αυτή ανήκει και το ρήγμα Suswa που εμφανίστηκε στην Κένυα, η οποία αποκολλάται σιγά-σιγά από την Αφρική για να σχηματίσει μια νέα ήπειρο μαζί με τη Σομαλία, την Τανζανία και τη μισή Αιθιοπία.
Ο χωρισμός της αφρικανικής ηπείρου θα ολοκληρωθεί σε μερικά εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με ειδικούς του Ινστιτούτου Επιστημών και Νέας Τεχνολογίας του Νέου Μεξικού και του National Geographic.

ν

ν

 


Translate this post