Η Μέρκελ, οι πρόσφυγες και η ελληνική κρίση

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα στους πρόσφυγες για να περισώσει τα γερμανικά κεφάλαια και όχι για λόγους ανθρωπιστικούς, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η Μέρκελ βγάζει selfie με πρόσφυγα το 2015. Photo: Reuters / Fabrizio Bensch. Πηγή: Supplied
ν

ΠΡΙΝ ΑΠΟ λίγες ημέρες, ο Φίλιπ Μάνο (Philip Manow), καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, σε εκτενές άρθρο του με τίτλο “Politologe sicher: Das war der wahre Grund für Merkels Grenzöffnung 2015” που φιλοξένησε η Frankfurter Allgemeine Zeitung εξέφρασε μια διαφορετική άποψη αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 την καγκελάριο Μέρκελ στην αμφιλεγόμενη κατά πολλούς απόφαση για άνοιγμα των γερμανικών συνόρων σε πρόσφυγες, που μέχρι τότε ήταν αποκλεισμένοι στην Βαλκανική Οδό.
Σύμφωνα με τον Μάνο αυτό που είναι για πολλούς προφανές, αλλά δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα είναι ότι το άνοιγμα των συνόρων ήταν για την Μέρκελ «μια αναγκαστική απόφαση (δίχως εναλλακτική επιλογή)» που ήρθε ως απόρροια της έτερης συμφωνίας για διάσωση της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2015 και δεν έγινε για λόγους συναισθηματικούς.

Ο καθηγητής Φίλιπ Μάνο (Philip Manow).

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, αν οι πρόσφυγες παρέμεναν το 2016 στην Ελλάδα, η συμφωνία για την χρηματοπιστωτική διάσωση της Ελλάδας θα ήταν ένα «άχρηστο χαρτί, καθώς η χώρα θα είχε αφεθεί μόνη της να διαχειριστεί τα μαζικά κύματα προσφύγων από το διαδοχικό κλείσιμο των συνόρων στην Ουγγαρία, τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ.
»Εάν η χώρα βυθιζόταν στο προσφυγικό χάος, κανείς δεν θα ασχολούνταν πλέον με τις απαιτήσεις της τρόικας ή την έγκαιρη εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια θα καθυστερούσε, ενώ στο επίκεντρο θα ετίθετο η αντιμετώπιση του προσφυγικού. Το αποτέλεσμα θα ήταν η Γερμανία να χάσει πολλά χρήματα από την Ελλάδα».
Όπως σημειώνει ο Γερμανός καθηγητής «η γερμανική κοινή γνώμη δεν είχε ούτε τότε ούτε και τώρα ιδέα για όλα αυτά. Στη Γερμανία επικρατεί είτε η εντελώς γραφική εικόνα μιας Μέρκελ “Mητέρας Τερέζας” ή ακούγονται θεωρίες για την αντικατάστασή της». Όμως μόνο ένας πολιτικός παίκτης μοιάζει να έχει πλήρη επίγνωση αυτής της κατάστασης και να νιώθει «εντάξει» κατά κάποιο τρόπο με αυτό το ντιλ, κι αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμά ο Μάνο.
ν

Τι οδήγησε τελικά τη Μέρκελ στην
απόφαση να ανοίξει τα σύνορα;

Την άποψη του Γερμανού καθηγητή θέτει στο μικροσκόπιό του το Focus Online και την αναλύει με τη βοήθεια του πολιτικού επιστήμονα Ράφαελ Μπόσονγκ (Raphael Bossong) από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική (SWP). Κατά πόσο δηλαδή ισχύει ότι η Μέρκελ δεν άνοιξε τα σύνορα για ανθρωπιστικούς λόγους, λόγω έκτακτης ανάγκης, αλλά «για να προστατεύσει τα γερμανικά χρήματα και το δικό της πολιτικό κεφάλαιο διασώζοντας την Ελλάδα από την κατάρρευση».
Σύμφωνα με το Focus «είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα πολλές φορές μέχρι τότε βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ταυτόχρονα, η διεθνής βοήθεια στην Ελλάδα, δηλαδή τα δάνεια στα οποία η Γερμανία είχε μεγάλο μερίδιο, ήταν αμφιλεγόμενα. Η Μέρκελ και ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχονταν μεγάλη διεθνή και εγχώρια πίεση. Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες έφταναν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, ενώ χώρες όπως η Ουγγαρία λάμβαναν όλο και περισσότερα μέτρα για να διασφαλίσουν τα νότια σύνορά τους. Ο βαλκανικός διάδρομος έκλεισε. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει φυλακή», σημειώνει το περιοδικό.
ν

Οι Αφρικανοί βρίσκονται πρώτοι στον κατάλογο των ερωτικών συντρόφων που προτιμούν οι Γερμανίδες. Image: Supplied
ν

Ο Μπόσονγκ προσθέτει ότι «η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είχε πληγεί. Έτσι, ο φόβος πιθανής κατάρρευσης της χώρας έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόφαση για άνοιγμα των γερμανικών συνόρων», συμπληρώνοντας όμως ότι δεν πιστεύει ότι υπήρχε κάποιος κεντρικός σχεδιασμός από τη γερμανική κυβέρνηση που να συνέδεε την ελληνική διάσωση με το άνοιγμα των γερμανικών συνόρων.
«Εκείνη την εποχή υπήρχαν αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις και πολλές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή και τη γερμανική πολιτική. Δεν ήταν λοιπόν ο μοναδικός λόγος για την απόφαση αυτή».
Ο δρ Μπόσονγκ συμφωνεί με τον Φίλιπ Μάνο ως προς το ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να σταματούσε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την αποπληρωμή των δανείων εάν η Ευρώπη δεν είχε βοηθήσει τότε την Ελλάδα στο προσφυγικό. Επισημαίνει επίσης ότι ο Μάνο είναι ο πρώτος που διατυπώνει τόσο καθαρά την άποψη ότι υπήρχε σαφής σχέση μεταξύ του «ελληνικού ντιλ» και την απόφαση της Μέρκελ για το προσφυγικό.
Σημειώνει, τέλος, ότι ένα τμήμα του γερμανικού λαού ενδεχομένως να προτιμά «μια εύκολη εξήγηση για το άνοιγμα των συνόρων», αλλά δεν χρειάζεται να υιοθετήσει κάποιος απαραίτητα την άποψη του Μάνο με απόλυτο τρόπο. Όπως λέει ο Μπόσονγκ, το μόνο βέβαιο, για έναν αντικειμενικό παρατηρητή, είναι ότι η απόφαση της Μέρκελ το φθινόπωρο του 2015 «δεν υποκινήθηκε καθαρά και μόνο από ανθρωπιστικούς λόγους».
Συνήθως για τέτοια σύνθετα ζητήματα δεν συντρέχει μια και μόνο αιτία. Ανοίγοντας τα σύνορα, η Μέρκελ πρόσφερε στους Γερμανούς βιομηχάνους και επιχειρηματίες φτηνά εργατικά χέρια, ενώ με την είσοδο νέων κυρίως σε ηλικία προσφύγων και μεταναστών έκανε κι ένα δώρο στις Γερμανίδες, οι οποίες προτιμούν ως ερωτικούς συντρόφους κυρίως Αφρικανούς. Και αυτό δεν είναι κάποιου είδους μορφή, αλλά η μαύρη αλήθεια.
Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα των συνόρων δεν ωφέλησε εκλογικά τη Μέρκελ που έχει τρωθεί πολιτικά και της οποίας το άστρο έχει αρχίσει και δύει.
ν

Πηγή: Deutsche Welle

 


Translate this post