Μπαράζ κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Το κράτος-εχθρός του πολίτη αποκαλύπτει το απαίσιο πρόσωπό του με μπαράζ κατασχέσεων για αθέλητες οφειλές προς το Δημόσιο.


ν

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ σε 1,6 εκατομμύριο φορολογουμένους με χρέη προς το Δημόσιο σχεδιάζει η φορολογική διοίκηση μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο τη διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου αλλά και την τόνωσή τους. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι κατασχέσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Σε μια καθημαγμένη κοινωνία που ασφυκτιά και έχει πρόβλημα επιβίωσης, το κράτος-εχθρός του πολίτη δείχνει το στυγνό και απαίσιο πρόσωπό του. Το προηγούμενο έτος ο συνολικός αριθμός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που ελήφθησαν από τα τμήματα δικαστικού και νομικής υποστήριξης των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων ανήλθαν σε 1.602.835 έναντι 746.707 του έτους 2015. Ακίνητα και καταθέσεις κατασχέθηκαν ωσάν η Ελλάδα να είναι χώρα κατακτημένη και η κυβέρνηση όργανο των πεινασμένων για αίμα κατακτητών.
Από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων σε χέρια τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, ενοίκια κτλ.) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (95,7%).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε καθημερινή βάση διενεργούνται από τις ελεγκτικές αρχές περισσότερες από 530 κατασχέσεις-δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κάτι που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, που από τις αρχές του έτους έχουν γιγαντωθεί καθώς έχουν προστεθεί και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.
Εξαιτίας της κρίσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους φόρου ύψους 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Η κατάσταση αυτή έχει ξεκινήσει από το 2014 και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, και με εξαιρετικά ισχυρό το ενδεχόμενο να διογκωθούν περαιτέρω οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
ν

Κράτος γκάνγκστερ

Με την πραγματική οικονομία σε πλήρη κατάρρευση, οι ένοικοι του Μαξίμου και σύμπας ο κρατικός και τραπεζικός μηχανισμός μιμούνται τις δοσιλογικές κυβερνήσεις της Κατοχής, απομυζώντας τις περιουσίες των Ελλήνων για να γεμίσουν τα γερμανικά ταμεία και θησαυροφυλάκια. Αυτό κάνει τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες ακόμη πιο άθλιες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται με ρυθμός της τάξης του 1 δισ. ευρώ το μήνα. Συνολικά οι μισοί φορολογούμενοι οφείλουν 95 δισ. ευρώ.
  • Οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτοξευτεί περίπου στα 23 δισ. ευρώ. Οι τάσεις αυτές, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι ανοδικές. Και αυτό, διότι πολλοί ασφαλισμένοι, κυρίως επαγγελματίες, βρίσκονται πριν από το «λουκέτο».
  • Στο πρώτο 5μηνο του 2017 έχουν κλείσει 13.280 επιχειρήσεις.
Ο επιχειρηματίας και ο ελεύθερος επαγγελματίας «βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με νέα… ήθη», επισημαίνει o επικεφαλής της επιμελητηριακής ομάδας στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης “Ενωση Βιοτεχνών–Νέοι Ορίζοντες”, Ιωάννης Φωτιάδης, σχολιάζοντας το νέο τρόπο πίεσης που ασκείται πλέον στην αγορά για χρέη προς το Δημόσιο, «τα οποία, μάλιστα, “γεννήθηκαν” κυρίως τα τελευταία χρόνια, μετά το 2012, εξαιτίας των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων και της δραματικής πτώσης του τζίρου».
Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, «οι οφειλές για τις οποίες γίνονται οι κατασχέσεις, και για τις οποίες ενημερώθηκε η επιμελητηριακή ομάδα, αφορούν, μεταξύ άλλων, τον ΕΝΦΙΑ και το ΕΕΤΗΔΕ (το γνωστό σε όλους μας τέλος ακινήτων που είναι στην ουσία ένας φόρος που θα πρέπει να πληρώνουμε για το σπίτι μας), που είναι δυσβάστακτα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται έως και 90% σε σχέση με την προ των μνημονίων εποχή».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, τονίζουν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων –μέσω των δικαστικών τμημάτων εφοριών της Θεσσαλονίκης– άρχισε ήδη να προχωρεί σε κατασχέσεις «εις χείρας τρίτου» αποστέλλοντας τα σχετικά «ραβασάκια» των χρεών στο Δημόσιο, γνωστοποιώντας το ποσό της οφειλής και κατάσχοντας αναγκαστικά «στα χέρια σας ως τρίτου όσα οφείλετε ή μέλλετε να οφείλετε από συναλλαγή ως πελάτης» του οφειλέτη και «μέχρι του συνολικού ποσού που εκείνος χρωστά προς το Δημόσιο».
Με άλλα λόγια, κατάσχουν αναγκαστικά και μελλοντικές πληρωμές για αγορές που ενδεχομένως θα κάνει κάποιος από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Αν αυτό δεν είναι γκανγκστερική συμπεριφορά, τότε τι είναι;
Να σημειωθεί ότι οι πελάτες του οφειλέτη καλούνται εντός οκτώ ημερών από την επίδοση της επιστολής από την ΑΑΔΕ, «για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου», να καταθέσουν τα κατασχεμένα χρήματα στη ΔΟΥ. Ακόμη, η ΑΑΔΕ γνωστοποιεί στους παραλήπτες-πελάτες των επιχειρήσεων που οφείλουν στο Δημόσιο ότι «η δήλωση τρίτου, έστω και αρνητική, θα πρέπει να γίνει εντός οκτώ ημερών από την επίδοση του κατασχετηρίου».
v

Χώρα υπό επιτροπεία

Αυτό το μπαράζ κατασχέσεων που φτάνει στα όρια της καταλήστευσης, δεν συμβαίνει στα ευνομούμενα κράτη. Όμως η Ελλάδα δεν είναι όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τελεί υπό ειδικό καθεστώς, είναι χώρα υπό επιτήρηση και επιτροπεία και θα συνεχίσει να είναι τουλάχιστον έως το 2060. Ουσιαστικά διοικείται από τους ξένους δανειστές, οι οποίοι για να εξοφληθούν, όπως συμβαίνει και με τα ανοικτά δάνεια των τραπεζών, θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο που έδωσαν και στο μεταξύ η χώρα θα έχει πληρώσει υπέρογκους τόκους.
Οι ξένοι δανειστές επιβάλλουν τη θέλησή τους μέσω των «ελληνικών» κυβερνήσεων και του κρατικού μηχανισμού. Στο κοινοβούλιο στέλνουν έτοιμους τους νόμους που πρέπει να ψηφιστούν, οι οποίοι κατοχυρώνουν για ολόκληρες γενιές τα συμφέροντά τους. Και το κοινοβούλιο τους ψηφίζει (μόλις μεταφραστούν στα ελληνικά) αδιαφορώντας αν εξοντώνονται αντίστοιχα ολόκληρες γενιές Ελλήνων. Και οι πολιτικοί γίνονται πρόθυμα όργανα των ξένων γκάνγκστερ και ευνουχίζονται, γιατί η εξουσία είναι γλυκιά.
Και να σκεφτεί κανείς ότι όλους αυτούς, που είναι όργανα των ξένων, τους ψηφίζει και τους προωθεί στην εξουσία ο ίδιος ο λαός, δείχνοντας μιαν ανεξήγητη παθητικότητα και μοιρολατρία, σαν να τους έχει επιβάλει ο ίδιος ο θεός. Το θύμα επιλέγει αγόγγυστα τον θύτη του. Αντί να ξεσηκωθεί και να τους ανατρέψει, όχι διώχνοντάς τους απλώς από την διακυβέρνηση της χώρας, αλλά δίνοντάς τους κι ένα καλό μάθημα, ώστε αυτοί που προσδοκούν να αναλάβουν μελλοντικά την ηγεσία του κράτους να το σκεφτούν δύο φορές. Διαφορετικά και οι επόμενοι θα ακολουθήσουν την ίδια ανάλγητη πολιτική των επαχθών μέτρων, καθώς, όπως λένε, «το κράτος έχει συνέχεια».

 


Translate this post