“Χρώματα κι αρώματα” με τον Τζίμη Πανούση (vid)

Κατηγορία Music Corner, Πρόσωπα

ΠΡΟΣΩΠΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η πιο άρτια εκτέλεση του τραγουδιού του Γιάννη Μαρκόπουλου “Χρώματα κι αρώματα” (Την εικόνα σου σεβάστηκα), σε στίχους Μιχάλη Κατσαρού.

Τζίμης Πανούσης (12 Φεβρουαρίου 1954 – 13 Ιανουαρίου 2018). Πηγή: Youtube
ν

ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ και εκκεντρικός, ο Δημήτριος (Τζίμης) Πανούσης, δεν δίσταζε να μεταμφιέζει κατά καιρούς την μεγαλοπρέπεια που τον διέκρινε σ’ αυτό που μισούσε περισσότερο: στον καθημερινό, βολεμένο ανθρωπίσκο – κυρίαρχο γνώρισμα της νεοελληνικής προσωπικότητας. Όπως δεν δίστασε να κατευθύνει τη βαθιά του σκέψη και τη διανοητική του ικανότητα προς εκείνες τις δημιουργικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις που θα τον καθιέρωναν για τη σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο στίχο του.
Η αθυροστομία του θα τον οδηγήσει πολλές φορές στις δικαστικές αίθουσες, όχι επειδή «προσέβαλε τη δημόσια αιδώ», όπως έγραφαν τα κατηγορητήρια, αλλά επειδή αυτά που έλεγε απηχούσαν αλήθειες. Η καθημερινή ημίωρη ραδιοφωνική εκπομπή που παρουσίαζε το 2011, με τον τίτλο “Δούρειος ήχος”, είχε ως εναρκτήρια ατάκα το «Αμερικανοτσολιάδες, ελβετόψυχοι, αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι, ελεύθεροι πολιορκημένοι επαγγελματίες ήλθεν η ώραν σας» – «Αβάντι πόμολο!» (με μουσική υπόκρουση το Αβάντι Πόπολο).
Καθώς ποτέ δεν έγλυψε κάποιο κόμμα, όπως κάνουν συνήθως εκείνοι που θέλουν να προβληθούν και να πλουτίσουν, ήταν θέμα χρόνου αυτός ο ευέξαπτος, μαγνητικός και υπερβολικά εντυπωσιακός καλλιτέχνης να έρθει σε σύγκρουση με το κατεστημένο.
ν

Ο Τζίμης Πανούσης σε δημόσια εκδήλωση το 2009. Photo: Grzegorz Wysocki. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Το 1997 μηνύθηκε για συκοφαντική δυσφήμηση από τον Γιώργο Νταλάρα τον οποίο ο Τζίμης Πανούσης περιέπαιζε κατά τη διάρκεια παραστάσεων εικονίζοντάς τον να βγάζει λεφτά από το στόμα του, στηλιτεύοντας τις πολύ μεγάλες συναυλίες του Νταλάρα στο εξωτερικό με αφορμή την τραγωδία της Κύπρου. Ο Γιώργος Νταλάρας, δείχνοντας μικροψυχία, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, που ίσχυσαν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, και απαίτησε από τον Πανούση να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη φωνή και την εικόνα του στις παραστάσεις του, με πρόστιμο αν το έκανε ενός εκατομμυρίου δραχμών για κάθε αναφορά. Αργότερα ζήτησε ποσό αποζημίωσης εκατό εκατομμυρίων (!) δραχμών για ηθική βλάβη, αλλά τελικά η υπόθεση έληξε με καταδίκη του Πανούση σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή. Ο Πανούσης πάντως συνέχισε να αναφέρεται δημόσια στον Νταλάρα χωρίς να τον κατονομάζει, αλλά αποκαλώντας τον «Ακατονόμαστο».
Γεννημένος στις 12 Φεβρουαρίου 1954 από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς, ο ιδρυτής των Μουσικών Ταξιαρχιών, έχοντας γράψει πλήθος τραγουδιών αλλά και οκτώ βιβλία, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών, το απόγευμα της 13ης Ιανουαρίου 2018 στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός από ανακοπή καρδιάς.
Είχε πεθάνει κι άλλες φορές: «Τον τελευταίο καιρό πήγα κι ήρθα τρεις φορές στον Άλλο Κόσμο. Δεν μου άρεσε καθόλου εκεί. Γι’ αυτό προτίμησα να γυρίσω πίσω, στο μπουρδέλο».
Το τραγούδι “Χρώματα κι αρώματα” (Την εικόνα σου σεβάστηκα) σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Μιχάλη Κατσαρού, ερμηνεύει ο Τζίμης Πανούσης με μοναδική ευαισθησία.

ν

ν

Στίχοι

Την εικόνα σου σεβάστηκα, 
στη φλόγα δεν εκράτησα.
Την εικόνα την καλή
θα σου φέρω μιαν αυγή.

Χρώματα, χρώματα, 
άσε τα καμώματα.
Χρώματα, χρώματα, 
χρώματα κι αρώματα.

Την εικόνα σου σεβάστηκα
και κράτησα, 
και τα χέρια μου θα ενώσω
πριν στη ζητιανιά τη δώσω.

Χρώματα, χρώματα, 
χρώματα κι αρώματα.
Χρώματα, χρώματα, 
άσε τα καμώματα.

 


Translate this post