Πώς να πετύχετε τα σχέδιά σας τη Νέα Χρονιά

Κατηγορία MAGAZINE, Αυτοβελτίωση

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αν κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, κάνετε όνειρα και σχέδια τα οποία τελικώς δεν πραγματοποιούνται ποτέ, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψετε τα μυστικά ενός σωστού προγραμματισμού.

ν

H ΑΠΟΦΑΣΗ να πραγματοποιήσετε τις επιθυμίες σας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της ζωής σας. Είτε θέλετε να αποκτήσετε τον/την σύντροφο των ονείρων σας, είτε να βελτιώσετε το βιοτικό σας επίπεδο, είναι απαραίτητος ένας προσεκτικός σχεδιασμός, προκειμένου να έχουν διάρκεια τα αποτελέσματα των ενεργειών σας.
Ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται πιο κάτω, μπορείτε να γίνετε υγιείς, πετυχημένοι στη δουλειά σας και ευτυχισμένοι στις σχέσεις σας. Το μυστικό για να τα κάνετε όλα αυτά είναι τα σχεδιάσετε και να τα επεξεργαστείτε με ρεαλισμό και καλή διάθεση.
ν

1. Διδάγματα από το παρελθόν

Όλη η αξία του χρόνου που πέρασε συγκεντρώνεται στα μαθήματα που σας έδωσε και στην πείρα που αποκτήσατε. Tα μαθήματα αυτά σας βοηθούν να κατανοήσετε τον εαυτό σας και τις ανάγκες του. Είστε, κατά συνέπεια, οι πλέον αρμόδιοι για να δώσετε τις σωστές συμβουλές στον εαυτό σας. Κατά βάθος, γνωρίζετε τις πραγματικές σας ανάγκες και τον καλύτερο τρόπο για να δράσετε.
Ξεκινήστε λοιπόν, καταφεύγοντας σε μια ήσυχη γωνιά και εφοδιασμένοι με ένα μολύβι και μια κόλα χαρτί. Αναπολώντας τα χρόνια που πέρασαν, καταγράψτε όλα εκείνα που πετύχατε μέχρι τώρα. Γράψτε τα πάντα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο σας κατόρθωμα. Με αυτό τον τρόπο θα συνειδητοποιήσετε ότι είστε απόλυτα ικανοί να πετύχετε οτιδήποτε θελήσετε.
Στη συνέχεια, σημειώστε όλες τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις σας. Ίσως αυτές να επαναλαμβάνονται κάθε τόσο ή ίσως να ανακαλύψετε τα αδύνατα σημεία σας. Σε κάθε περίπτωση, θα φανερωθούν οι αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτές και γι’ αυτό, το επόμενο βήμα είναι να συγχωρήσετε τον εαυτό σας για τα λάθη που έχετε κάνει. Χωρίς αυτά δεν θα είχατε φτάσει εδώ όπου βρίσκεστε και δεν θα είχατε αποκτήσει την πείρα και τις γνώσεις που διαθέτετε.
Τέλος, ανασύρετε από τη μνήμη σας όλους τους τρόπους με τους οποίους είχατε πραγματοποιήσει τις επιθυμίες σας στο παρελθόν. Ποιο ήταν το μυστικό σας; Γράψτε τις απαντήσεις σας εν συντομία, όπως «Ζήτησα βοήθεια» ή «Ξέρω πώς να βγάζω τον καλύτερο εαυτό των ανθρώπων». Βάση των προτερημάτων σας αυτών θα φτιάξετε το σχέδιο δράσης σας για τη νέα χρονιά.
ν

2. Συγκεντρωθείτε σε μια κύρια επιθυμία σας

Καθώς καταγράφετε όλες τις επιθυμίες σας, αποφασίστε σε ποια θέλετε να εστιάσετε την προσοχή σας. Για να το κάνετε αυτό, γράψτε όλους τους ρόλους που έχετε αναλάβει στη ζωή σας, όπως σύζυγος, γονέας, συνάδελφος, συνέταιρος κτλ. Μην παραλείψετε να προσθέσετε και το ρόλο που έχετε αναλάβει ως υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σας, ο οποίος είναι να τον φροντίζετε. Οι γυναίκες ειδικά, τείνουν να βάζουν τους εαυτούς τους τελευταίους στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. H αγάπη όμως και η φροντίδα που δίνουμε στον εαυτό μας είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή. O ρόλος αυτός απαιτεί από εσάς να φροντίζετε την υγεία σας, αλλά και την καλή φυσική σας κατάσταση. Επίσης, να καλύπτετε τις ανάγκες του εαυτού σας, όπως είναι να κάνετε διακοπές, να σπουδάζετε ή πολύ απλά, να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας.
Στη συνέχεια, πρέπει να αποφασίσετε ποιος από τους ρόλους αυτούς χρειάζεται την άμεση προσοχή σας. Για να πετύχετε την πολυπόθητη ισορροπία στη ζωή σας, θα πρέπει να δώσετε τη μεγαλύτερη προσοχή σας στους τομείς που έχουν παραμεληθεί. Για να θέσετε λοιπόν τις προτεραιότητές σας, βαθμολογήστε με μια κλίμακα από το 1 έως το 10 και με άριστα το 10, την απόδοσή σας σε κάθε ρόλο. Διαλέξτε λοιπόν το ρόλο στον οποίο θα πρέπει να δώσετε τη μεγαλύτερη προσοχή τη χρονιά που έρχεται.
ν

3. Βάλτε συγκεκριμένους στόχους

Οι άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένους, κατασταλαγμένους στόχους πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα στη ζωή τους. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι οι φιλοδοξίες σας είναι συγκεκριμένες και συνειδητοποιημένες. Ξέρετε τι θέλετε να κάνετε και γιατί.
Όταν γράφετε στο χαρτί τους στόχους σας, φροντίστε να ξεκινάτε πάντα με ένα ρήμα, όπως «σχεδιάζω», «αποκτώ», «μαθαίνω», «διαβάζω». Ένας στόχος όπως «αφιερώνω περισσότερο χρόνο στα παιδιά μου» είναι αξιοθαύμαστος, αλλά έχει μεγαλύτερη δυναμική όταν εκφράζεται ως «διαβάζω στα παιδιά μου τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα». Κατά τον ίδιο τρόπο, ο στόχος «θέλω να χάσω κιλά», λειτουργεί καλύτερα αν πούμε «δεν θα υπερβαίνω τις 1.600 θερμίδες τη μέρα». 
Ανατρέξτε στον κατάλογό σας και επιλέξτε δέκα στόχους που θεωρείτε τους πιο σημαντικούς και απαραίτητους για να κάνετε το νέο έτος την καλύτερη χρονιά σας. Στη συνέχεια φτιάξτε ένα πλάνο, το οποίο θα αποτελείται από τα προτερήματα που διαθέτετε, τον ρόλο στον οποίο θέλετε να πρωταγωνιστήσετε και τους δέκα κύριους στόχους σας. Γράφετε δέκα πράγματα, που θέλετε να κάνετε, ακόμη κι αν δεν είναι πραγματοποιήσιμα. Συνήθως το τελευταίο πράγμα που έχετε γράψει στον κατάλογο είναι αυτό που μπορεί να γίνει άμεσα και να έχει επιτυχία.
ν

4. Εντοπίστε τα εμπόδια

Οι στόχοι σας θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι, συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι, δηλαδή κοστολογημένοι. Στη συνέχεια βάζετε για τον καθένα μια διορία, η οποία μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με τις συνθήκες. Το κρίσιμο σημείο εδώ είναι να εντοπίσει κανείς τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει για να πετύχει τους στόχους του. Ρωτάς τον εαυτό σου: «Γιατί δεν το έχω πετύχει αυτό μέχρι τώρα;»
Τότε έρχονται στην επιφάνεια όλες οι δικαιολογίες. Πάντα υπάρχει ένας περιοριστικός παράγοντας, που μας συγκρατεί να μην κάνουμε κάτι. Συνήθως το 80% των λόγων που μας συγκρατούν είναι εσωτερικοί και βρίσκονται στο μυαλό μας (π.χ. διάφορες φοβίες). Μόνο το υπόλοιπο 20% είναι παράγοντες εξωτερικοί. Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχει κάποια έλλειψη σε έναν τομέα, τότε θα πρέπει να κάνετε τις κατάλληλες ενέργειες για να τον καλύψετε. Π.χ. να εγγραφείτε σε ένα σεμινάριο, να αποκτήσετε ένα πιστοποιητικό, μια δεξιότητα, να μάθετε μια ξένη γλώσσα κτλ.
ν

5. Βάλτε τα σχέδιά σας σε εφαρμογή

H κρίσιμη στιγμή της πραγματοποίησης των σχεδίων σας δεν πρέπει να σας φοβίζει. Αντίθετα, θα πρέπει να σας γεμίζει με αποφασιστικότητα και κουράγιο, εφόσον γνωρίζετε ότι η βελτίωση της ζωής σας βρίσκεται στα χέρια σας. Αν τα σχέδιά σας είναι μεγαλεπήβολα, διαιρέστε τους στόχους σας σε μικρότερα κομμάτια που θα είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν. Αποφασίστε για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνετε στους επόμενους μήνες και στη συνέχεια στις αμέσως επόμενες εβδομάδες και μέρες. Με αυτό τον τρόπο οργανώνεται τη δράση σας και προχωράτε με αργά και σταθερά βήματα προς την εκπλήρωση της επιθυμίας σας.
ν

6. Με τη βοήθεια των φίλων

Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας είναι η ύπαρξη υποστηρικτικών δυνάμεων. Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και υποστήριξης στις προσπάθειές σας. Είτε σχεδιάσετε κάτι μαζί είτε χωριστά, το υποστηρικτικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί θα σας ωφελήσει αφάνταστα. Οι συμβουλές και η πείρα τους μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε για να προχωρήσετε στα σχέδιά σας.
ν

7. Κόντρα στον καιρό

Δώστε στον εαυτό σας τον απαραίτητο χρόνο για να κάνει το κάθε βήμα που θα σας φέρει πιο κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδίου σας. Μην περιμένετε να συμβούν όλα μονομιάς, αλλά μην αφήνετε και τον εαυτό σας να επηρεάζεται από τη μουντή διάθεση και τις απαισιόδοξες προβλέψεις που ακούγονται τριγύρω. Οι συνθήκες μπορεί να είναι αντίξοες, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Βρείτε τη δύναμη και το κουράγιο μέσα σας και προχωρήστε παρά τις δυσκολίες.

 


Translate this post