Κερδίστε υγεία, ευτυχία και χρήματα

Κατηγορία MAGAZINE, Ψυχολογία

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Υπάρχουν πέντε δεξιότητες ζωής, που αν αναπτυχθούν από την παιδική ηλικία, μεταφράζονται σε μεγαλύτερη ηλικία σε οικονομική επιτυχία, κοινωνική και ψυχική ευημερία και καλύτερη υγεία.


ν

ΕΙΝΑΙ γνωστή η λαϊκή φράση: «Καλύτερα υγιής, πλούσιος και όμορφος, παρά άρρωστος, φτωχός και άσχημος». Είναι όμως δυνατό να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ιδίως σήμερα που έχουμε χρόνους δίσεκτους και μέρες οργισμένες;
Ναι, λένε οι επιστήμονες και αναφέρουν πέντε χαρακτηριστικά και δεξιότητες της προσωπικότητας –ευσυνειδησία, συναισθηματική σταθερότητα, αποφασιστικότητα, αυτοέλεγχος και αισιοδοξία– λέγοντας ότι αποτελούν το «διαβατήριο» για καλύτερη υγεία, μεγαλύτερη ευτυχία και –για όποιον ενδιαφέρεται– περισσότερα χρήματα στη ζωή του.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία τα πέντε αυτά χαρακτηριστικά παίζουν ρόλο-κλειδί σε όλες τις ηλικίες, για επιτυχία είτε στη μόρφωση είτε στο επάγγελμα και, επιπλέον, σχετίζονται με καλύτερη υγεία.
Οι ερευνητές, ο καθηγητής ψυχολογίας Άντριου Στεπτόε (Andrew Steptoe), του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), και η Τζέιν Γουόρντλ (Jane Wardle) που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν πάνω από 8.100 άνδρες και γυναίκες άνω των 52 ετών (μέση ηλικία 67 ετών) για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τεστ προσωπικότητας, ενώ παράλληλα αξιολογήθηκε η σωματική και ψυχική υγεία τους, η οικονομική κατάστασή τους, το δίκτυο κοινωνικών επαφών τους κ.ά.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα «πέντε» χαρακτηριστικά, απολαμβάνουν μια σειρά από οφέλη, όπως μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα, λιγότερη κατάθλιψη, μικρότερη κοινωνική απομόνωση, καλύτερη υγεία και λιγότερες χρόνιες παθήσεις. Έχουν στο αίμα τους χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής), μικρότερη περίμετρο μέσης και λιγότερο σωματικό λίπος (δείκτες παχυσαρκίας), καθώς επίσης καλύτερο μεταβολισμό.
Όπως γράφουν οι δύο επιστήμονες: «Κανένα από τα πέντε χαρακτηριστικά δεν είναι ικανό από μόνο του να μας οδηγήσει στην ευτυχία. Η εμφάνιση θετικών αποτελεσμάτων στη ζωή μας εξαρτάται από τη συσσώρευση των δεξιοτήτων ζωής, δηλαδή από το πόσες ικανότητες έχουμε αναπτύξει. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η απόκτηση και διατήρηση αυτών των δεξιοτήτων σε νεαρή ηλικία σχετίζεται άμεσα με την υγεία και την ευημερία που θα έχουμε σε μεγαλύτερες ηλικίες».
Θα προσθέταμε, ωστόσο, ότι αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά έχουν μεγαλύτερη αξία ως ιδιότητες της ψυχής παρά ως γνωρίσματα της προσωπικότητας, που είναι κάτι φτιαχτό και εφήμερο.
Ως ιδιότητες της ψυχής πρέπει να αναπτυχθούν και να καλλιεργηθούν σε τρυφερή ηλικία και αυτό εξαρτάται κυρίως από την παιδεία και τις αξίες που θα εμφυσήσει ο γονιός ή ο δάσκαλος στο παιδί.
ν

Τα πέντε χαρακτηριστικά αναλυτικά

Ευσυνειδησία σημαίνει να γνωρίζεις κάτι άριστα –μια τέχνη ή επιστήμη– αλλιώς δεν μπορείς να είσαι συνεπής και υπεύθυνος στην άσκηση των καθηκόντων σου. Αυτό σημαίνει να αποκτήσεις κάποιες αρετές, όπως είναι π.χ. η πολιτική αρετή, η πολεμική αρετή, η επιχειρηματική αρετή κτλ. Με άλλα λόγια, να γίνεις άριστος στον τομέα σου.
Συναισθηματική σταθερότητα, δηλαδή ψυχική αρτιότητα, αποκτά ο άνθρωπος στη ζωή του όταν δημιουργεί σταθερές και διαρκείς σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Εξαρτάται επομένως σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνικοποίηση του ατόμου. (Π.χ. οι παντρεμένοι έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα από τους ελεύθερους).
Αποφασιστικότητα δεν σημαίνει απλώς επιμονή, αλλά κυρίως τη δυνατότητα να λαμβάνεις αποφάσεις. Το αντίθετο είναι η «αναποφασιστικότητα». Σήμερα βλέπουμε πολιτικούς αρχηγούς, στρατηγούς, διοικητές και διευθυντές μεγάλων οργανισμών και επιχειρήσεων να διστάζουν να πάρουν μια απόφαση, όχι από έλλειψη θάρρους, όσο από έλλειψη γνώσεων. Γιατί δεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση όταν δεν γνωρίζει το αντικείμενο με το οποίο ασχολείσαι. Έτσι, αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στον τομέα της ηγεσίας.
Αυτοέλεγχος σημαίνει να είσαι συνεχώς σε επαγρύπνηση και να μην κοιμάσαι, ελέγχοντας τόσο τις ενέργειες του εαυτού σου και τις σκέψεις σου, όσο και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι πράξεις σου στο ευρύτερο περιβάλλον. Πρέπει να έχεις στοιχειώδη αυτογνωσία, να μπορείς να κάνεις αυτοκριτική, να βελτιώνεσαι συνεχώς, να είσαι συνειδητός και να κοιτάς τα πράγματα από μια υψηλότερη και πιο διαχρονική σκοπιά. Κυρίως να είσαι επικεντρωμένος στον πυρήνα του εαυτού σου και να μην παρασύρεσαι από τα λόγια και τους ανέμους της καθημερινότητας. Η μεγαλοφροσύνη δεν σχετίζεται με την εγωπάθεια ή τις ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Το να είσαι μεγαλόφρων σημαίνει να είσαι καθαρός και απλός.
Αισιοδοξία δεν σημαίνει αισιομανία, δηλαδή υπερβολική αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, αλλά αισιοφροσύνη, να μπορείς δηλαδή να μεταμορφώνεις με τις σκέψεις και τις πράξεις σου αυτό που είναι άσχημο σε όμορφο, αυτό που είναι δυσοίωνο σε ευοίωνο, αυτό που είναι αδρανές και λιμνάζον σε κίνηση, αυτό που είναι άδικο σε δίκαιο, αυτό που νοσεί σε υγιές.

 


Translate this post