Αυτό που κάνουν καθημερινά οι επιτυχημένοι άνθρωποι

Κατηγορία Wellbeing

LIFE STYLE

Posted by Youmagazine Staff

 

Τι κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι καθημερινά; Ασκούν μερικές απλές πρακτικές που τους ανεβάζουν σύντομα στα ύψη της φήμης και της επιτυχίας. Ακολουθήστε τους!

Το να μην ξεχνάτε τις επιτυχίες σας θα σας βοηθήσει να πάτε μπροστά. Πηγή: Supplied
v

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ είμαστε απασχολημένοι. Άπειρες υποχρεώσεις γεμίζουν καθημερινά το πρόγραμμά μας και πρέπει να διαγράψουμε αρκετές για να εκτελέσουμε τις πιο επείγουσες από αυτές. Το να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι με υποχρεώσεις και καθήκοντα μας κάνει να νιώθουμε παραγωγικοί, μας κάνει όμως να ξεχνάμε την πιο σημαντική αποστολή μας: εμάς τους ίδιους!
Όσο πιο απασχολημένος είναι κανείς, τόσο πιο λίγα πράγματα κάνει για τον ίδιο, είτε αυτά αφορούν την προσωπική είτε την επαγγελματική του ανάπτυξη. Αφιερώνουμε χρόνο σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συναντήσεις και online συνομιλίες, χωρίς να παρατηρούμε ότι αυτές οι δραστηριότητες δεν μας αποφέρουν κανένα απολύτως όφελος.
Αν θέλετε να στεφθούν οι προσπάθειές σας με επιτυχία, πρέπει να αναπτύξετε τη συνήθεια να θυμάστε ποιος είστε και να ελέγχετε το πού πάτε σε καθημερινή βάση.
Στην πράξη αυτό γίνεται με ένα ετήσιο ημερολόγιο όπου καταγράφετε τις τεκμηριωμένες επιτυχίες σας και ακολουθώντας τους κανόνες που παρουσιάζουμε εδώ. Αυτό δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο. Διαθέτοντας ένα-δυο λεπτά της ημέρας για τον εαυτό σας, μπορείτε:
1. Να δείτε τις αρετές σας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μας κάνουν πραγματικά μεγάλους και μοναδικούς – μια ικανότητα σε κάτι, η τεχνογνωσία που πιθανώς έχουμε κτλ. Συνήθως δεν τους δίνουμε σημασία, επειδή είμαστε απασχολημένοι με τη δουλειά, τους πελάτες, τις συναντήσεις, τα τρεξίματα. Όμως αυτές οι ιδιότητες ή αρετές είναι που μας κάνουν ξεχωριστούς και επιτυχημένους.
Επομένως, το να θυμάστε τον εαυτό σας είναι σημαντικό – τις αρετές του και τις ικανότητές του. Θυμηθείτε μερικά επιτεύγματα, ακόμη κι αν είναι μικρά: «Τήρησα την προθεσμία, συγκράτησα το νεύρα μου, έμεινα ήρεμος/η παρά τη μεγάλη πίεση”. Αυτό θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας και θα σας βοηθήσει να ποσοτικοποιήσετε και να αξιολογήσετε τις δυνάμεις σας.
2. Να δείτε τη διαφορά ανάμεσα στους στόχους που έχετε πετύχει και στις προθέσεις σας, παρά την καθημερινή κόπωση. Πολλές φορές νιώθουμε ότι ζούμε ή δουλεύουμε άσκοπα. Το αίσθημα αυτό αλλάζει αν διαθέσουμε δυο λεπτά για να καταγράψουμε όχι μόνο όσα έχουμε πετύχει, αλλά και το πώς αισθανθήκαμε όταν ολοκληρώσαμε μια δουλειά. Αυτό μας βοηθά να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της πραγματικότητας.
Επίσης θα συνειδητοποιήσουμε ποιες δραστηριότητες και ποιοι άνθρωποι μας κάνουν ευτυχισμένους και ποιοι μας δημιουργούν φόβο. Αυτού του είδους η αυτογνωσία είναι χρήσιμη αν θέλουμε να αναλάβουμε τα ηνία της επαγγελματικής μας ζωής. Αυτό δεν σχετίζεται τόσο με το τι θα κάνουμε στο μέλλον, όσο με τα πράγματα τα οποία έχουμε ήδη ενεργοποιήσει και “τρέχουν”. Έτσι, θα ξέρουμε πότε ακριβώς να αναλάβουμε δράση, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καριέρα, την ομάδα ή την επιχείρησή μας.
3. Να αποκτήσετε σαφή εικόνα της εργασίας που κάνετε. Έχετε κάποιον ηγετικό ρόλο; Ή απλά διεκπεραιώνετε κάποια δουλειά προς όφελος κάποιου άλλου; Έχετε δικά σας σχέδια ή προτιμάτε να εκτελείτε τα σχέδια κάποιου άλλου; Και ποιον τύπο σχεδίων προτιμάτε; Μήπως επαναλαμβάνετε μια αναποτελεσματική διαδικασία ξανά και ξανά;
4. Να λάμψετε σε μια συνάντηση. Αδιάφορο αν είναι συνάντηση με συνεργάτες ή με το αφεντικό σας. Σκοπός είναι να εκθέσετε τις απόψεις σας, λ.χ. στην εβδομαδιαία ή μηνιαία συνάντηση της ομάδας, με σαφήνεια και καθαρότητα ώστε να είστε κατανοητοί από όλους, προσέχοντας την επιλογή και την άρθρωση των λέξεων και το μήκος του λόγου. Αν στη συνάντηση παρευρίσκεται το αφεντικό ή κάποιος άλλος ανώτερος, θα μιλήσετε για όλα όσα πετύχατε την προηγούμενη εβδομάδα ή τον προηγούμενο μήνα και θα είστε αυτός ή αυτή που θα έχει τα τελευταία στοιχεία εύκαιρα, όταν ζητηθεί κάτι τέτοιο.
5. Να ετοιμάσετε έναν κατάλογο με τα σημαντικά πράγματα που έχετε πετύχει στη διάρκεια της χρονιάς. Έχουμε ξεχάσει τι έγινε πριν ένα μήνα, πόσο μάλλον στην αρχή του έτους. Εάν όμως τα γράφουμε κάπου, τότε δεν πρόκειται να τα ξεχάσουμε. Επιπλέον θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας στο τέλος του έτους. Εάν ξεκινήσετε ένα «Ημερολόγιο Προόδου» τον Ιανουάριο, το Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει κάπου 260 καταχωρήσεις – με τους θριάμβους και τις επιτυχίες σας, τις ήττες και τις ατελέσφορες προσπάθειές σας.
Αυτό δεν το κάνουμε για να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας ούτε για να μας καταλάβει θλίψη και ηττοπάθεια. Το κάνουμε για να αποκτήσουμε μια ολιστική μνήμη, που εκτός της αξιολόγησης, θα μας επιτρέψει να δούμε τυχόν σφάλματα και να διορθώσουμε την πορεία μας.
Μη δέχεστε εύκολα τις δικαιολογίες σας, ιδίως εκείνες που σας καθησυχάζουν. Η αντίδραση, η νίκη, η επιτυχία προκύπτουν από την ανησυχία και όχι από τον εφησυχασμό.
ν


ν

Κατά διαστήματα, μπορούμε να επιθεωρούμε τη λίστα μας, να κάνουμε επισημάνσεις και να ταξινομούμε όλα όσα έχουμε πετύχει. Και αν χρειαστεί να πάμε σε μια συνέντευξη για δουλειά, ή σε άλλη ανάλογη περίπτωση, θα έχουμε ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Αντί για μια αόριστη και γενικόλογη συζήτηση, θα μπορούμε να κάνουμε μια πλήρη παρουσίαση που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις ικανότητές μας, αναφέροντας συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όπως π.χ. όλες τις φορές που βοηθήσαμε την επιχείρηση να βγάλει χρήματα, ότι είχαμε ευχαριστημένους πελάτες και γενικά οτιδήποτε συνέβαλε στη βελτίωση και την ανάπτυξη τόσο της δικής μας θέσης όσο και των άλλων. Εάν πάλι είμαστε αυτοαπασχολούμενοι, μια τέτοια λίστα είναι ακόμη πιο χρήσιμη, γιατί ενισχύσει το προφίλ μας και λειτουργεί σαν διαφήμιση για τη δουλειά μας.
ν

Πώς να φτιάξετε ένα Ημερολόγιο Προόδου

1) Διαλέξτε μια ώρα της ημέρας που μπορείτε να αφοσιωθείτε σ’ αυτό που κάνετε. Το Ημερολόγιο Προόδου θα πρέπει να γίνει μια από τις αγαπημένες σας συνήθειες.
2) Μέχρι να σας γίνει συνήθεια, γράφετε αυτό που θέλετε σε ένα απλό ημερολόγιο ή τετράδιο. Είναι μια σημαντική δραστηριότητα που αξίζει να έχει υψηλή προτεραιότητα στη ζωή σας.
Τέλος, οι προσπάθειές σας θα στεφθούν από μεγαλύτερη επιτυχία, αν εφαρμόζετε συχνά τις δυο αυτές πρακτικές:
α) Χαμόγελο και σιωπή. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν αυτά τα δυο πράγματα στα χείλη. Το χαμόγελο λύνει προβλήματα, ενώ η σιωπή δεν δημιουργεί άλλα.
β) Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν την τάση να γίνονται πιο επιτυχημένοι, επειδή καθημερινά σκέφτονται για την επιτυχία.
ν

 


Translate this post