Μυστηριώδες είδος καρχαρία 80 εκατομμυρίων ετών!

Κατηγορία NEWS, Κρυπτοζωολογία

ΚΡΥΠΤΟΖΩΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πορτογάλος ψαράς αλίευσε ένα πλάσμα με σώμα φιδιού και σαγόνια καρχαρία που υποτίθεται ότι είχε εξαφανιστεί πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια.

Το παράξενο αυτό πλάσμα μήκους 1,6 μ. που αλιεύθηκε το 2007 στις ακτές της Ιαπωνίας κολυμπά τώρα σε δεξαμενή στο Awashima Marine Park. Photo: Awashima Marine Park. Πηγή: Youtube
ν

ΕΝΑ πραγματικό θαλάσσιο τέρας από την εποχή των δεινοσαύρων έπιασε στα δίχτυα του ένας ψαράς ανοικτά των ακτών του Αλγκάρβε στην Πορτογαλία. Το συγκεκριμένο είδος που απαντάται πολύ σπάνια διαθέτει πολλά πρωτόγονα χαρακτηριστικά, κάνοντας τους επιστήμονες να τον θεωρούν «καρχαρία από την εποχή των δεινοσαύρων».
Ο ψαράς που κατάφερε να αλιεύσει το σπάνιο αυτό πλάσμα με σώμα φιδιού και σαγόνια καρχαρία, συμπτωματικά εργάζεται για ένα πρότζεκτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο «την ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων στην εμπορική αλιεία».
Η γνώση των επιστημόνων γύρω από αυτό το είδος πτυχωτού καρχαρία, που πολύ σπάνια αλιεύεται, είναι περιορισμένη. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι φτάνει σε μήκος δύο μέτρων και έχει σκούρο καφέ σώμα που μοιάζει με χέλι. Το όνομά του (frilled shark = πτυχωτός καρχαρίας) προέρχεται από την πτυχωτή εμφάνιση των βραγχίων του, τα οποία είναι τοποθετημένα σε έξι ζεύγη. Τα μακριά ευλύγιστα και δυνατά σαγόνια του τού επιτρέπουν να καταπιεί ολόκληρο ένα μεγάλο θήραμα, ενώ οι πολλές σειρές από μικρά, βελονοειδή δόντια αποτρέπουν το θήραμα από το να διαφύγει.
Το πορτογαλικό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και την Ατμόσφαιρα έχει πλέον χαρακτηρίσει τον καρχαρία «ζωντανό απολίθωμα» καθώς το είδος του φτάνει σε ηλικία τα 80 εκατομμύρια χρόνια! Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα από τα πρωτόγονα χαρακτηριστικά του είναι τα 300 κοφτερά δόντια του.
ν

Ζωντανό απολίθωμα

Ο πτυχωτός καρχαρίας (Chlamydoselachus anguineus – Χλαμυδοσελάχος ο φιδίσιος) είναι ένα από τα δύο ζώντα μέλη της οικογενείας Χλαμυδοσελαχίδες, με ευρεία, αν και αποσπασματική εξάπλωση σε Ατλαντικό και Ειρηνικό. Ζει πέρα από τα όρια της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, κοντά στο βυθό, αν και υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική κάθετη μετακίνηση. Ζει συνήθως σε βάθος 50 με 200 μέτρων, αν και ένας πιάστηκε σε βάθος 1.570 μέτρων στην Ιαπωνία. Διαθέτει πολλά πρωτόγονα χαρακτηριστικά. Φτάνει σε μήκος δύο μέτρων και έχει σκούρο καφέ σώμα, που μοιάζει με χέλι, με ραχιαίο, πυελικό και πρωκτικό πτερύγιο.
Ο συγκεκριμένος καρχαρίας πιάστηκε σε βάθος 701 μέτρων στο θέρετρο Πορτιμάο. Παρόμοια πλάσματα έχουν συλληφθεί σε Ιαπωνία και Αυστραλία.
ν


ν

Τρέφεται κυρίως με κεφαλόποδα, ενώ επίσης καταναλώνει οστεϊχθύες και άλλους καρχαρίες. Αυτό το είδος είναι ωοζωοτόκο: τα έμβρυα βγαίνουν από τη κάψουλα του αυγού τους μέσα στη μήτρα της μητέρας. Η περίοδος κύησης μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όσο τρία έτη και έξι μήνες, το μεγαλύτερο από όλα τα σπονδυλωτά. Δύο έως 15 μικρά γεννιούνται σε έναν χρόνο. Δεν υπάρχει ξεχωριστή εποχή αναπαραγωγής.
Οι πτυχωτοί καρχαρίες κατά καιρούς συλλαμβάνονται ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα από την εμπορική αλιεία, αλλά έχουν μικρή οικονομική αξία. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει αξιολογηθεί το είδος ως σχεδόν απειλούμενο, καθώς εξαιτίας του πολύ χαμηλού ρυθμού αναπαραγωγής τους, ακόμα και τα παρεμπιπτόντα αλιευμάτα μπορούν να καταστρέψουν τον πληθυσμό τους. Αυτός ο καρχαρίας, ή ένας υποτιθέμενος γιγάντιος συγγενής του, έχει προταθεί ως πηγή για τις ιστορίες των θαλάσσιων φιδιών.

 


Translate this post