Από το κέντρο του Γαλαξία στην άκρη του σύμπαντος

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ένα ταξίδι από το κέντρο του Γαλαξία, όπου καραδοκεί ένας μυστηριώδης υπεργίγαντας, έως την άκρη του σύμπαντος, με ένα γοητευτικό βίντεο του National Geographic με ελληνικούς υπότιτλους.

Ο υπεργίγαντας στο κέντρο του Γαλαξία προβληματίζει τους αστρονόμους. Photo: ESO / M. Kornmesser. Πηγή: Supplied
ν

ΕΝΑ τεράστιο σώμα, που μπορεί και να μην είναι στην πραγματικότητα πλανήτης αλλά φαιός νάνος, ανακάλυψαν ερευνητές του Οργανισμού Αστρονομίας και Διαστήματος της Νότιας Κορέας.
Ο νέος πλανήτης, με την ονομασία OGLE-2016-BLG-1190Lb, εκτιμάται ότι είναι 13 φορές μεγαλύτερος από τον πιο μεγάλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία, που έχει μέγεθος 11 φορές τη διάμετρο της Γης.
Οι αστρονόμοι του Οργανισμού Διαστήματος της Νότιας Κορέας ανέλυσαν δεδομένα που είχαν ληφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και τα αποτελέσματα της έρευνας τους τα δημοσίευσαν στο arXiv.org, σύμφωνα με το phys.org.
Ο υπερπλανήτης, βρίσκεται 22.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη, κοντά στο κέντρο του Γαλαξία, εκεί όπου βρίσκονται τα περισσότερα άστρα, χωρίς όμως να έχουν παρατηρηθεί πλανήτες. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ένα τέτοιο σώμα, που σε συνδυασμό με την τεράστια μάζα του, κάνει τους αστρονόμους να θεωρούν ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας φαιός (καφέ) νάνος.
Ένας φαιός νάνος δεν είναι ούτε πλανήτης ούτε αστέρας. Χαρακτηρίζεται ως υποαστρικό σώμα και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο έναν «αποτυχημένο αστέρα». Λόγω της πολύ μικρής μάζας του, η θερμοκρασία και η πίεση στον πυρήνα δεν είναι αρκετά υψηλές ώστε να «πυροδοτήσουν» αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης στο εσωτερικό του, μετατρέποντας το υδρογόνο σε ήλιο. Αλλά σε αντίθεση με τους πλανήτες, ακτινοβολεί λίγο μέσω της δικής του θερμότητας. Ένας φαιός νάνος θα μπορούσε κάποια εποχή να είχε ξεκινήσει αντιδράσεις θερμοπυρηνικής σύντηξης, αλλά να μην είχε φτάσει ποτέ σε μια σταθερή κατάσταση, με αποτέλεσμα τελικά να σβήσει.
Η ύπαρξη του μυστηριώδους υπερπλανήτη γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016 σε εκδήλωση που διοργάνωσε το OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment), ένα πολωνικό αστρονομικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.
ν

Ταξίδι στην άκρη του σύμπαντος – National Geographic –
greek subs full movie

ν

ν

 


Translate this post