Ο “Πλάτωνας” στο κυνήγι εξωγήινων κόσμων

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα διαστημικό σκάφος με το όνομα PLATO θα αναλάβει να εντοπίσει τα ίχνη εξωπλανητών που μοιάζουν με τη Γη.

Το νέο διαστημικό σκάφος της ESA φέρει το όνομα του μεγαλύτερου φιλοσόφου όλων των εποχών. Image: Supplied
ν
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) σχεδιάζει να εκτοξεύσει το 2026 ένα διαστημικό σκάφος με στόχο να αναζητήσει και να καταγράψει εξωηλιακούς πλανήτες που έχουν τα χαρακτηριστικά της Γης.
Το διαστημικό αυτό παρατηρητήριο, με το ακρωνύμιο PLATO (Planetary Transits and Oscillations of stars), θα εκτοξευθούν στο σημείο L2 Lagrange σε απόσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.
Από εκεί θα αρχίσει να παρακολουθεί χιλιάδες αστέρια σε μια ευρεία περιοχή του ουρανού, καταγράφοντας τις μεταβολές στη φωτεινότητα των άστρων που συνήθως υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός εξωηλιακού κόσμου.
Έχοντας επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γουόρικ (Warwick) της Βρετανίας, η αποστολή θα προσπαθήσει να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως «πόσο συνηθισμένοι είναι στο σύμπαν πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη;» και «είναι το ηλιακό μας σύστημα ασυνήθιστο ή και μοναδικό;»
Το παρατηρητήριο θα αναζητήσει επίσης ενδείξεις ταλαντώσεων σε κάποια από τα άστρα γύρω από τα οποία περιστρέφονται πλανήτες, καταγράφοντας επίσης τα μεγέθη, τις μάζες και τις ηλικίες τους με υψηλότερο βαθμό ακρίβειας από ό,τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα.
«Η εκτόξευση του PLATO θα μας επιτρέψει να συμβάλουμε σε μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της επόμενης δεκαετίας, ανακαλύψεις που θα απαντήσουν σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξή μας, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην εύρεση εξωγήινης ζωής», δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Don Pollacco.
ν
Ο καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Γουόρικ, Don Pollacco, που προΐσταται του προγράμματος PLATO. Image: Supplied
ν
Είναι η τρίτη μεσαίας τάξης αποστολή που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Cosmic Vision της ESA και ονομάστηκε PLATO από τον επιφανή Έλληνα φιλόσοφο, που θεωρείται παγκοσμίως ο θεμελιωτής της δυτικής φιλοσοφίας, της επιστήμης και των μαθηματικών.
Γιατί όμως η ESA έδωσε στη διαστημική αποστολή το όνομα του Πλάτωνα; Ο Πλάτωνας (428-347) δεν ήταν αστρονόμος όπως ο Εύδοξος, ο Αρίσταρχος ή ο Ίππαρχος. Ωστόσο, ήταν βαθύς γνώστης των μυστηρίων του σύμπαντος, όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από τα δύο σπουδαία κοσμολογικά έργα του, τον Τίμαιο και την Πολιτεία.

 


Translate this post