Ένα ελβετικό χωριό μετατρέπεται σε ξενοδοχείο

Κατηγορία NEWS, Ταξίδια

ΕΥΡΩΠΗ/ΤΑΞΙΔΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα ελβετικό χωριό που κινδύνευε να εξαφανιστεί, είχε μια τολμηρή ιδέα για να προσελκύσει τουρίστες και να σωθεί.

Αυτό το ελβετικό χωριό μετατρέπεται σε γιγάντιο ξενοδοχείο για να προσελκύσει τουρίστες. Photo: CEN. Πηγή: Supplied
ν

ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ γιατί η Ελβετία είναι η πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο (με δεύτερη δύναμη τη Σιγκαπούρη, τρίτη τις ΗΠΑ, τέταρτη την Ολλανδία, πέμπτη τη Γερμανία και… ογδοηκοστή έκτη την Ελλάδα – σε 138 χώρες, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2016-2017).
Θαυμάστε ιδέα! Ένα μικρό και άγνωστο ορεινό χωριό της Ελβετίας μετατρέπεται σε γιγαντιαίο ξενοδοχείο για να σωθεί από τον μαρασμό και την εξαφάνιση.
Οι κάτοικοι του ορεινού χωριού Κορίπο (Corippo), που βρίσκεται στο ιταλόφωνο καντόνι του Τιτσίνο στην Ελβετία, συνειδητοποίησαν ότι ο τόπος σύντομα θα ερημωθεί, δεδομένου ότι έχουν απομείνει μόνο 13 κάτοικοι.
Το χωριό, που βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είχε κάποτε μια ακμάζουσα κοινότητα, που έσφυζε από ζωή στις μικρές πλατείες και την τοπική εκκλησία, παρ’ όλο που δεν υπερέβαινε τα 300 άτομα.
Όμως το χωριό πήρε την κάτω βόλτα. Οι νέοι έφευγαν, οι ηλικιωμένοι πέθαιναν και το τελειωτικό χτύπημα προήλθε από τον δήμαρχο. Ο Κλαούντιο Σετρίνι (Claudio Scettrini), 54 ετών και ο μόνος από το χωριό που δεν είχε ακόμη συνταξιοδοτηθεί, παραιτήθηκε, μαζί με τις δύο γυναίκες που δούλευαν στο Δημαρχείο και είχαν ηλικία 67 και 82 ετών.
Με μια τριμελή οικογένεια να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το χωριό για την κοιλάδα Βερτσάσκα, το χωριό θα έμενε μόνο με 10 κατοίκους.
Τότε, σαν από μηχανής θεός, ένα ίδρυμα που ονομάζεται “Corippo 75” ήρθε για να σώσει το χωριό από την πλήρη ερήμωση, ξεκινώντας ένα έργο τουριστικής ανασυγκρότησης.
ν

Αυτό το μικρό ορεινό χωριό στην Ελβετία, με τα όμορφα πέτρινα σπίτια, τα στενά σοκάκια και τα ψηλά βουνά μετατρέπεται σε ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Photo: CEN. Πηγή: Supplied
ν

Το χωριό, με τον καθαρό αλπικό αέρα, τα όμορφα πέτρινα σπίτια, τα στενά σοκάκια και τα μεγάλα βουνά που το περιτριγυρίζουν, θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα ονομάζεται “Albergo Corippo”.
Το σχέδιο είναι απλό. Το εστιατόριο στην κεντρική πλατεία θα αποτελέσει τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και οι πέτρινες εξοχικές κατοικίες θα μετατραπούν σε δωμάτια ξενοδοχείου.
Η ιδέα ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, σε συνεννόηση με τον δήμο του Κορίπο, το καντόνι του Τιτσίνο και τις εθνικές αρχές, και το ίδρυμα “Corippo 75” άρχισε να αγοράζει όσα σπίτια εγκαταλείπονταν στο χωριό.
Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο αρχιτέκτονας Φάμπιο Τζακομάτσι. Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου: «Κάθε παραδοσιακό εξοχικό σπίτι θα πάρει το όνομα της παλιάς οικογένειας που έμενε κάποτε σε αυτό και ο χαρακτήρας του παραδοσιακού τρόπου ζωής θα παραμείνει άθικτος».
Ο Τζακομάτσι σχεδιάζει να αναστυλώσει τον παλιό μύλο του χωριού, αλλά και να φυτέψει ένα πευκοδάσος.
«Αυτό σημαίνει ότι το Κορίπο θα ψήνει το δικό του ψωμί, όπως ακριβώς έκαναν και οι προπάτορές μας».
ν

Το γραφικό χωριό Κορίπο, έχοντας μείνει σχεδόν χωρίς κατοίκους, κινδύνευε με οριστική εξαφάνιση. Photo: CEN. Πηγή: Supplied
ν

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης υπηρεσία μεταφοράς από και προς το χωριό με λεωφορείο, προγραμματισμένες εκδρομές στη φύση, επισκέψεις σε μουσεία και μαθήματα μαγειρικής.
Η Claire Amstutz, 61 ετών, που προέρχεται από το γερμανόφωνο τμήμα της Ελβετίας αλλά ζει στην κοιλάδα Βερτσάσκα εδώ και 18 χρόνια, αποκάλεσε το έργο «αξιοθαύμαστο».
Σήμερα “τρέχει” το μικρό εστιατόριο, το οποίο σύμφωνα με το σχέδιο του ιδρύματος θα μετατραπεί σε χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου.
Όπως δήλωσε: «Το εστιατόριο θα διευρυνθεί. Δεν θα σερβίρεται μόνο πρωινό, αλλά και ημιδιατροφή».
Είναι πεπεισμένη ότι η εμπειρία της απλής παραδοσιακής ζωής στο Κορίπο θα έλξει όλους τους γερμανόφωνους πολίτες της Ελβετίας, σαν την ίδια – και όχι μόνο.
ν

Τα πέτρινα σπίτια του χωριού θα μετατραπούν σε δωμάτια ξενοδοχείου, διατηρώντας όλη την παραδοσιακή επίπλωση. Photo: CEN. Πηγή: Supplied
ν

Οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος φροντίζουν ώστε η διανυκτέρευση στο χωριό να είναι προσιτή, παρ’ όλο που η Ελβετία είναι μια πολύ ακριβή χώρα. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η διαμονή θα κοστίζει μεταξύ 90 και 110 ευρώ ανά διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού.
Τέλος, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, το χωριό-ξενοδοχείο αναμένει να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες την άνοιξη του 2018.

 


Translate this post