Πάφος 2017: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Θεών

Κατηγορία MAGAZINE, Ταξίδια

ΤΑΞΙΔΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η μοναδική σε ομορφιά Πάφος είναι εδώ και λίγες μέρες και επίσημα η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

Ένα από τα καταπληκτικά ψηφιδωτά της Πάφου. Τα Ψηφιδωτά της Πάφου θεωρούνται από τα καλύτερα στην ανατολική Μεσόγειο και αποτελούν μέρος του Αρχαιολογικού Πάρκου της Κάτω Πάφου.
ν

Η ΠΑΦΟΣ είναι εδώ και λίγες μέρες και επίσημα η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, μαζί με το Άαρχους της Δανίας. Η πρώτη πρωτεύουσα της πανέμορφης Κύπρου γιόρτασε την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με δυναμισμό έφηβης, που κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον.
Η φιλοσοφία των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί ταιριάζουν στο προφίλ της Κύπρου, έναν τόπο ανοιχτόκαρδο, φιλόξενο, που ξέρει να συνδυάζει διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές. Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται κυρίως σε ανοιχτούς χώρους, διαμορφωμένους με υψηλή αισθητική, αντάξια του προγράμματος «Πάφος – Ανοιχτό Εργοστάσιο Πολιτισμού».
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πάφος 2017, Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, Παφίτης ο ίδιος στην καταγωγή, δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του, αφού η πόλη του κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να προγραμματίσει με εξαιρετικά χαμηλό προϋπολογισμό μία σειρά υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για την Πάφο.
ν

Θα πρέπει να κολυμπήσετε γύρω από την Πέτρα του Ρωμιού τρεις φορές για να προσελκύσετε την αληθινή αγάπη και τη γονιμότητα, σύμφωνα με την τοπική παράδοση.
ν

Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χρηματοδότησε με μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων «Πάφος – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017», για το οποίο εργάζονται περίπου 450 εθελοντές, την ώρα που το Άαρχους έχει προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2017.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης επισήμανε ότι «ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ήταν η ευκαιρία, ο καταλύτης, για να θέσουμε βάσεις όχι μόνο για το 2017, αλλά για να αλλάξουμε την πόλη μας. Για να αφήσουμε μια κληρονομιά που θα μείνει για πολλά χρόνια».
ν

Ο Κόλπος των Κοραλλίων είναι μια από τις καλύτερες παραλίες στην Πάφο.
ν

Αναφερόμενος στο «Ανοιχτό Εργοστάσιο Πολιτισμού», ο Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ήταν «αναγκαίο να προτάξουμε ότι μικρές πόλεις στην Ευρώπη, πόλεις οι οποίες πιθανόν να μην έχουν τα σύγχρονα μουσικά μέγαρα και πολυτελή θέατρα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προάγουν τον πολιτισμό».
ν

Οι αρχαιότητες της Πάφου

Διασκορπισμένοι σε μια τεράστια έκταση, οι εντυπωσιακοί υπόγειοι τάφοι χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. Έχουν λαξευτεί μέσα σε συμπαγή βράχο ενώ κάποιοι είναι διακοσμημένοι με κίονες δωρικού ρυθμού. Παρά το γεγονός ότι στους τάφους αυτούς είχαν θαφτεί υψηλοί αξιωματούχοι και όχι βασιλείς, η μεγαλοπρέπειά τους έδωσε στην τοποθεσία αυτή την ονομασία.
ν

Οι περίφημοι Τάφοι των Βασιλέων στην Κάτω Πάφο. Παρά το γεγονός ότι στους τάφους αυτούς είχαν θαφτεί υψηλοί αξιωματούχοι και όχι βασιλείς, η μεγαλοπρέπειά τους έδωσε στην τοποθεσία αυτή την ονομασία.
ν

Τα Ψηφιδωτά της Πάφου θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελούν μέρος του Αρχαιολογικού Πάρκου της Κάτω Πάφου, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1980. Ανακαλύφθηκαν το 1962, όταν ένας γεωργός κατά το όργωμα του χωραφιού του έφερε στο φως ένα από αυτά.
Οι οικίες του Διονύσου, του Θησέα, του Αιώνα και του Ορφέα είναι οι επαύλεις τεσσάρων Ρωμαίων ευγενών και χρονολογούνται από τον 2ο έως τον 5ο αι. μ.Χ. Τα περίτεχνα ψηφιδωτά δάπεδά τους απεικονίζουν σκηνές από την Ελληνική μυθολογία.
Το 556 τετραγωνικών μέτρων ψηφιδωτό στην Οικία του Διονύσου είναι διακοσμημένο με μυθολογικά στοιχεία και σκηνές κυνηγιού. Υπάρχει επίσης ένα Ελληνιστικό ψηφιδωτό καμωμένο από βότσαλα στην είσοδο, που απεικονίζει τη Σκύλλα, το μυθικό τέρας της θάλασσας.
ν

Οι κέδροι της Κύπρου. Οι κέδροι αφθονούσαν στην αρχαία Κύπρο και απεικονίζονται σε αρκετά ψηφιδωτά. Στο «Κοιλάδα των Κέδρων» οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια βόλτα και ένα πικ-νικ κάτω από τη σκιά των αρωματικών αυτών δέντρων.
ν

Η Οικία του Θησέα πήρε την ονομασία της από το παλαιότερο ψηφιδωτό του Θησέα που απεικονίζει τον ομώνυμο Αρχαίο Έλληνα ήρωα να κραδαίνει ένα ρόπαλο κατά του Μινώταυρου. Τα νεότερα ψηφιδωτά απεικονίζουν τον Ποσειδώνα και την Αμφιτρίτη, όπως και το πρώτο μπάνιο του Αχιλλέα.
Η Οικία του Ορφέα έχει ψηφιδωτά που απεικονίζουν τον Ορφέα ανάμεσα σε τέρατα, τον Ηρακλή και το Λιοντάρι της Νεμέας καθώς και μια έφιππη Αμαζόνα.
Η Οικία του Αιώνα έχει το πιο εντυπωσιακό ψηφιδωτό, το οποίο αποτελείται από πέντε σκηνές που απεικονίζουν: Τον  νεογέννητο Διόνυσο, τη Λήδα και τον Κύκνο, το διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ Κασσιόπης και των Νηρηίδων, τον Απόλλωνα και τον Μαρσύα, και τον θρίαμβο του Διονύσου.
Το Πάρκο περιλαμβάνει επίσης και άλλα μνημεία από τους Προϊστορικούς Χρόνους μέχρι το Μεσαίωνα, όπως το Ασκληπιείο, το Ωδείο, την Αγορά, το Κάστρο των Σαράντα Κολώνων και τα ερείπια της Λιμενιώτισσας της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής.
Τα ψηφιδωτά συνδέονται με την Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη.
ν

Η Παναγία Οδηγήτρια χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Υπάρχουν άλλες επτά εντυπωσιακές εκκλησίες που μπορεί να δει ο επισκέπτης στα γύρω χωριά.

 


Translate this post