Έκρυθμη η κατάσταση στην Καταλονία (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

• Η ώρα της κάλπης στην Καταλονία. Άγριες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και ψηφοφόρων μπροστά στα εκλογικά τμήματα.

• Βίντεο με ζωντανή κάλυψη της ψηφοφορίας στο τέλος του άρθρου.

Κατόπιν εντολών της Μαδρίτης, οι αστυνομικοί επιτίθεται με βιαιότητα στους ψηφοφόρους που προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα. Πηγή: Supplied
ν

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ η ένταση στην Καταλονία, καθώς οι τοπικές αρχές εμφανίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή αποφασισμένες να προχωρήσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ενώ η κυβέρνηση της Μαδρίτης είχε κινητοποιήσει τον αστυνομικό και δικαστικό μηχανισμό για να το ματαιώσει.
Η ισπανική αστυνομία έχει αρχίσει να επεμβαίνει στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας, όπου πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, ενώ πριν από λίγη ώρα εισέβαλε στο εκλογικό τμήμα όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος της καταλανικής περιφέρειας, Κάρλες Πουτζδεμόν. Εξάλλου βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας να αντιπαρατίθενται με εξαγριωμένους ψηφοφόρους.
ν


ν

«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι», φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, στο οποίο έχει αρχίσει να επεμβαίνει η ισπανική αστυνομία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters.
ν

Διαδήλωση στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, 20 Σεπτεμβρίου 2017. Photo: Wikimedia Commons. Πηγή: Supplied
ν

Την ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές. Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελόνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
ν


ν

Εξάλλου το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία. «Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελώνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλωνία», ανέφερε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Twitter στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας). Το μήνυμα συνοδευόταν από μια φωτογραφία.
ν


ν

Τις εντολές της αστυνομίας αλλά και την καταρρακτώδη βροχή αψήφησαν χιλιάδες Καταλανοί, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής έξω από εκλογικά κέντρα της Βαρκελώνης και άλλων πόλεων. Γονείς, παιδιά, αλλά και ακτιβιστές που στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις κτιρίων ώστε να επιστρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μετέβησαν έξω από τις περίπου 2.315 εγκαταστάσεις, όπως σχολεία και νοσοκομεία, όπου έχουν στηθεί κάλπες.
ν


ν

Παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πόσα από τα εκλογικά κέντρα θα καταφέρουν να ανοίξουν και να δεχτούν ψηφοφόρους. Ο υπουργός Εσωτερικών που ρωτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου απέφυγε να παράσχει έναν ακριβή αριθμό και αρκέστηκε να δηλώσει ότι η πλειοψηφία αυτών έχουν σφραγιστεί και ότι μόνο ορισμένα από αυτά τελούν υπό κατάληψη.
ν

Η ισπανική αστυνομία έχει καταλάβει τα γραφεία όλων των τοπικών εφημερίδων, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και sites που βρίσκονται στην Καταλονία από τις 9 Σεπτεμβρίου 2017. Image: Supplied
ν

Την ίδια ώρα τρακτέρ έχουν τοποθετηθεί σε δρόμους κοντά σε εκλογικά τμήματα, σε περίπτωση που οι ισπανικές αρχές επιχειρήσουν να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε αυτά. Σε πολλά εκλογικά τμήματα οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βία για να απομακρύνουν τους ψηφοφόρους από αυτά.

ν

ν

 


Translate this post