Εισβολή της Σελήνης σε φωτογράφηση του Ήλιου!

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Εκπληκτικό βίντεο με τη Σελήνη να παρεμβάλλεται ξαφνικά στη μέση την ώρα που η NASA τραβούσε φωτογραφίες του Ήλιου.

Η διέλευση της Σελήνης έγινε στις 19 Οκτωβρίου, μεταξύ 22:41 και 23:25 ώρα Ελλάδας, και στην αιχμή της έκλειψης, το φεγγάρι κάλυψε περίπου το 26% του Ήλιου. Πηγή: NASA Goddard Space Flight Center/SDO
ν

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ στιγμή κατέγραψε το Solar Dynamics Observatory (SDO), το ηλιακό παρατηρητήριο της NASA, που σε απόσταση 36.000 χλμ. από την επιφάνεια της Γης παρακολουθεί και καταγράφει τις εκπορεύσεις από τον Ήλιο.
Την ώρα που τραβούσε φωτογραφίες του ηλιακού δίσκου, η Σελήνη, σαν να ζήλεψε από την προτίμηση των γήινων στον Ήλιο, έκανε αισθητή την ύπαρξή της περνώντας ανάμεσα στον φακό της μηχανής και το άστρο του ηλιακού μας συστήματος.
Η διέλευση έγινε στις 19 Οκτωβρίου 2017, μεταξύ 22:41 και 23:25 ώρα Ελλάδας (15:41 και 16:25 θερινή ώρα Αμερικής), με τη Σελήνη να καλύπτει σταδιακά το 26% της επιφάνειας του Ήλιου. Η διέλευση διήρκεσε 45 λεπτά.
Το βίντεο που ακολουθεί αναρτήθηκε στο Youtube στις 21 Οκτωβρίου.

ν

ν

Το ηλιακό παρατηρητήριο της NASA παρακολουθεί συνεχώς τον Ήλιο, μελετώντας την ατμόσφαιρα και τις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο περιβάλλον της Γης.
Τον Σεπτέμβριο, κατέγραψε τις μεγαλύτερες ηλιακές εκλάμψεις εδώ και 12 χρόνια. Οι ηλιακές εκλάμψεις παρατηρούνται όταν η έντονη δραστηριότητα στο εσωτερικό του Ήλιου διαταράσσει τα μαγνητικά του πεδία και προκαλεί ξαφνικές εκρήξεις τεράστιας λάμψης.
Δύο ηλιακές εκλάμψεις υψηλής έντασης εκπορεύθηκαν από τον Ήλιο, με τη δεύτερη να είναι από τις πιο έντονες από το 2005, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόγνωσης των Διαστημικών Καιρών (SWPC).
Οι εκλάμψεις σίγησαν τις ραδιοεπικοινωνίες για μια ώρα στην πλευρά της Γης που κοιτούσε προς τον Ήλιο, καθώς και τις επικοινωνίες χαμηλής συχνότητας που χρησιμοποιούνται στην πλοήγηση.
Η μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη εδώ και 12 χρόνια, και η όγδοη μεγαλύτερη από το 1996, οπότε και άρχισε να παρακολουθείται η ηλιακή δραστηριότητα από το Πανεπιστήμιο του Σέφηλντ και το Queen’s University του Μπέλφαστ, αποτυπώθηκε –από καθαρή τύχη– σε βίντεο από το σουηδικό 1 μ. ηλιακό τηλεσκόπιο που λειτουργεί στο νησί Λα Πάλμα, στις Κανάριες Νήσους, και διευθύνεται από το Ινστιτούτο Ηλιακής Φυσικής (ISP) του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης σε συνεργασία με το ισπανικό Observatorio del Roque de los Muchachos του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων. Η έκλαμψη συνέβη απροσδόκητα την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017.

ν

ν

 


Translate this post