Παρασκευή & Σάββατο βροχή από πεφταστέρια (vid)

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι Ωριωνίδες, η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, κορυφώνονται το βράδυ της Παρασκευής προς χαράματα Σαββάτου στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και τη χώρα μας.

 

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ δεν θα είναι μεγάλο και έτσι ο ουρανός –εάν δεν υπάρχουν σύννεφα– αναμένεται να είναι αρκετά σκοτεινός για παρατήρηση.
Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή.
Οι Ωριωνίδες ονομάσθηκαν έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα –συνήθως γύρω στα 20 την ώρα– εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.
Τα πεφταστέρια αυτά είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.
Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει ένα άγνωστο μετέωρο να καίγεται, έχοντας εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης. Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, πάνω από το Χόμπαρτ της Τασμανίας.

ν

ν

 


Translate this post