Ένας στους 12 θανάτους στην Ελλάδα οφείλεται στη ρύπανση

Κατηγορία NEWS, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Στην Ελλάδα το 8% των θανάτων ετησίως, δηλαδή τουλάχιστον ένας στους 12, σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Η ΡΥΠΑΝΣΗ είναι παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς σχετίζεται με περίπου έναν στους έξι θανάτους σε όλη την υδρόγειο (9 εκατομμύρια το 2015), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.
Σχεδόν όλοι αυτοί οι θάνατοι συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η ρύπανση μπορεί να ευθύνεται ακόμη και για το ένα τέταρτο των θανάτων, με χειρότερες περιπτώσεις το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία. Τους λιγότερους θανάτους από ρύπανση έχουν το Μπρουνέι και η Σουηδία.
Η ρύπανση του αέρα είναι αυτή με την μεγαλύτερη επίπτωση, καθώς συνδέεται με τα δύο τρίτα των θανάτων από ρύπανση (περίπου 6,5 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι το 2015). Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει γίνει η τέταρτη αιτία πρόωρων θανάτων παγκοσμίως, προκαλώντας απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτό γιατί οι ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση του αέρα (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνοι των πνευμόνων, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, αναπνευστικές λοιμώξεις) είναι υπεύθυνες για έναν στους δώδεκα θανάτους παγκοσμίως. Αυτή η απώλεια σε ανθρώπινες ζωές ισοδυναμεί επίσης με απώλειες εισοδήματος και εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη.
Περίπου το 87% του πλανήτη είναι εκτεθειμένο περισσότερο ή λιγότερο στη ρύπανση αυτή.
Ακολουθεί σε σοβαρότητα η ρύπανση των υδάτων (1,8 εκατ. θάνατοι), ενώ η ρύπανση στους χώρους εργασίας ευθύνεται για περίπου 800.000 θανάτους ετησίως και η ρύπανση από μόλυβδο για 500.000 θανάτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, στην Ελλάδα το 8% των θανάτων ετησίως –δηλαδή τουλάχιστον ένας στους 12–σχετίζεται με τη ρύπανση.
Από τους περίπου 122.000 θανάτους του 2015, κατά προσέγγιση οι 9.800 συνδέονται με τη ρύπανση. Από αυτούς, οι 7.216 σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα (πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα κτλ.), οι 257 με τη ρύπανση των υδάτων και οι 1.422 με τη ρύπανση στους χώρους εργασίας (ιδίως όσον αφορά το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους).

 


Translate this post