Μυστηριώδη ραδιενεργά ισότοπα πάνω από την Ευρώπη

Κατηγορία Περιβάλλον, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Κανείς δεν γνωρίζει την προέλευση των μυστηριωδών ραδιενεργών στοιχείων που ανιχνεύονται στην ατμόσφαιρα των ευρωπαϊκών χωρών.

Στη Σουηδία ανιχνεύτηκαν εξαιρετικά υψηλές ποσότητες ραδιενεργών στοιχείων, 31 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ. Image: Supplied
ν

Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ακτινοπροστασίας της Γερμανίας ανέφερε αυξημένη ραδιενέργεια σε τμήματα της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα. Τα αυξημένα επίπεδα ανιχνεύθηκαν σε αρκετούς σταθμούς μέτρησης ιχνών στην Ευρώπη και σε έξι τοποθεσίες στη Γερμανία.
Πρόκειται για το ραδιενεργό ισότοπο Ρουθήνιο-106, ένα ισότοπο που χρησιμοποιείται στην ακτινοθεραπεία για όγκους των ματιών, και μερικές φορές σε ραδιοϊσότοπα θερμοηλεκτρικών γεννητριών (RTGs) που παρέχουν ισχύ σε δορυφόρους. Αύξηση του Ρουθηνίου-106 έχει ανιχνευθεί στον αέρα στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελβετία.
Η προέλευσή του ισότοπου παραμένει ακόμα άγνωστη, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα έγινε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ευρώπη.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής ερευνών στο εργαστήριο ραδιενέργειας περιβάλλοντος του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Αντ1, το Ρουθήνιο -106 που εντοπίστηκε σε «εξαιρετικά χαμηλή συγκέντρωση» στην ατμόσφαιρα πάνω από την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν συνιστά «κανέναν απολύτως κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία.
ν

Φεβρουάριος 2017. Οι ποσότητες του ραδιενεργού Ιωδίου-131 στην ατμόσφαιρα των ευρωπαϊκών χωρών που προσβλήθηκαν. Image: Supplied
ν

Παρόμοια ραδιενεργά σωματίδια, μυστηριώδους προέλευσης, εντοπίστηκαν και στο πρόσφατο παρελθόν πάνω από την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2017 εντοπίστηκαν ίχνη ραδιενεργού Ιωδίου-131 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το στοιχείο άρχισε σταδιακά να εξαφανίζεται, ενώ η πηγή της ραδιενέργειας δεν εντοπίστηκε ποτέ.
Το ινστιτούτο IRSN της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ίχνη του Ιωδίου-131 εντοπίστηκαν στη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

 


Translate this post