Το ουτοπικό όραμα του Μακρόν για την Ευρώπη (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Κοινό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκό στρατό προτείνει ο Εμμανουέλ Μακρόν για την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντιπερισπασμός; Ο Μακρόν διατυπώνει το όραμά του για την ΕΕ την ώρα που η δημοτικότητά του ολισθαίνει στο ναδίρ. Image: Supplied
ν

«ΠΡΕΠΕΙ να αναλάβουμε δράση. Η πρώτη μεταρρύθμιση πρέπει να είναι στο θέμα της ασφάλειας» τόνισε κατά την ομιλία του στη Σορβόννη, δύο ημέρες μετά την πύρρειο νίκη της Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, περιγράφοντας το όραμά του για τη Γηραιά Ήπειρο.
Ο Μακρόν έκανε λόγο για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη και κατέκρινε όσους θεωρούν πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης, ζητώντας «επανίδρυση» της κυρίαρχης και ενωμένης Ευρώπης, με βασικούς άξονες τη στενότερη συνεργασία εντός της Ευρωζώνης και την ενότητα στα «μέτωπα» της ασφάλειας και του μεταναστευτικού.
Μιλώντας για τη σημερινή Ευρώπη την χαρακτήρισε «αργή, αδύναμη και αναποτελεσματική», προτείνοντας, μεταξύ άλλων, ευρωπαϊκό στρατό και προειδοποιώντας για τους κινδύνους που κρύβει η άνοδος του αντιμεταναστευτικού εθνικισμού, ο οποίος, όπως ανέφερε, δεν συνάδει με τις αρχές της ΕΕ, όπως αυτή γεννήθηκε μετά την τραγωδία των Παγκοσμίων Πολέμων. 
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμα πως «ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη», ενώ επανέλαβε και τη θέση του υπέρ της δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.
Άλλωστε, στο παρελθόν έχει υποστηρίξει και τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης παράλληλα με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα παράσχει προληπτικά οικονομική βοήθεια σε όσες χώρες το χρειάζονται.
ν

Τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις Μακρόν

Η πρώτη απάντηση στα φιλόδοξα σχέδια του Μακρόν ήρθε από τον Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτη του FDP, που κατέγραψε ιστορική νίκη στις γερμανικές εκλογές, ο οποίος δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στα σχέδια του Μακρόν για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, επειδή σημαίνει ότι το (σπασμένο) μάρμαρο θα το πληρώσει η Γερμανία.
«Ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης όπου τα χρήματα θα καταλήγουν στη Γαλλία για δημόσιες δαπάνες ή στην Ιταλία για να διορθωθούν τα λάθη του Μπερλουσκόνι είναι αδιανόητος για εμάς και αποτελεί κόκκινη γραμμή», τόνισε ο Λίντνερ που πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα με τη Μέρκελ..
Ο Μακρόν όμως αντιμετωπίζει και δύο άλλους πονοκεφάλους. Τα συνδικάτα που έχουν κατέβει στους δρόμους της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενα για τις αλλαγές που προωθεί στην εργατική νομοθεσία, και την τεράστια πτώση της δημοτικότητάς του, η οποία από το 62% το Μάιο υποχώρησε στο 40% τον Αύγουστο και στο 30% το Σεπτέμβριο, έξι μόλις μήνες μετά την εκλογή του στην προεδρία.
Η ειρωνεία είναι ότι ο κύριος όγκος των διαδηλωτών αποτελείται από αυτούς που τον ψήφισαν στις εκλογές της 7ης Μαΐου.

ν

ν

Οι Γάλλοι επέλεξαν τον Μακρόν κυρίως επειδή τρομοκρατήθηκαν από την δήλωση της Μαρίν Λε Πεν ότι θα έβγαζε την Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας.
Τώρα συνειδητοποιούν ότι ο Μακρόν, το παιδί του Γιούνκερ και της Μέρκελ, ο εκλεκτός των τραπεζιτών και ο αγαπημένος των Βρυξελλών, εκπροσωπεί το 1% των Γάλλων, δηλαδή τους δισεκατομμυριούχους και τις εταιρείες, και όχι το 99%. Είναι επίσης υπέρ της καθιέρωσης νόμων έκτακτης ανάγκης, επιβάλλοντας έναν στρατιωτικό δεσποτικό καθεστώς που θα απαγορεύει πολλές συνταγματικές ελευθερίες.
Και αντιλαμβάνονται ότι η «μεταρρύθμιση» της εργατικής νομοθεσίας γίνεται για να μετακινηθεί η Γαλλία περισσότερο προς ένα κινεζικό σύστημα ολοκληρωτισμού, όπου τα συνδικάτα δεν θα έχουν δικαιώματα και καμία εξουσία.
Οι Γάλλοι έρχονται τώρα αντιμέτωποι με την επιλογή τους.

ν

ν

 


Translate this post