Ιστορική χειραψία μεταξύ Πούτιν και Τραμπ (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Βίντεο με τη σύντομη στιγμή που ο Τραμπ και ο Πούτιν ανταλλάσσουν θερμή χειραψία στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Αμβούργο.

Η πρώτη χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών. Πηγή: Youtube
ν

ΤΟ ΠΡΩΤΟ βίντεο από την πολυαναμενόμενη πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Αμβούργο είναι γεγονός.
Η ιδιαίτερα θερμή χειραψία, κυρίως από πλευράς Τραμπ, έγινε ενώπιον του κατηφή –ίσως επειδή δεν αντιπροσωπεύει τίποτα– προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το βίντεο δείχνει αρκετούς ακόμη ηγέτες κρατών να συζητούν στο περιθώριο της συνόδου.
Ο Τραμπ πλησιάζει τον Πούτιν, ο οποίος προηγουμένως είχε μια ζωηρή συζήτηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, και του δίνει το δεξί χέρι, ενώ με το αριστερό τον χτυπά φιλικά στον βραχίονα και κατόπιν στην πλάτη. Παρών, εκτός του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο Ντόναλντ Τουσκ.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρώην εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ: «Μετά την χειραψία είπαν ότι σύντομα θα έχουν μια ξεχωριστή συνάντηση, ότι σύντομα θα δουν ο ένας τον άλλον».

ν

v

Η Ομάδα των Είκοσι, γνωστή και ως G20, είναι ένα διεθνές φόρουμ στο οποίο μετέχουν οι 20 πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου. Μετέχουν 19 χώρες (Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία), με εικοστό μέλος την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία εκπροσωπεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
v


v

Όλοι μαζί, αλλά ο καθένας χωριστά

Αποτελεί παράδοση στις συνόδους κορυφής η «οικογενειακή φωτογραφία» με όλους τους ηγέτες σε παράταξη. Αυτή τη φορά η «οικογενειακή φωτογραφία» βγήκε στην αρχή της συνόδου, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αισθάνεται φανερά «ξένος» μέσα στην ομήγυρη, καθώς σε σχέση με τους άλλους ηγέτες είναι ο πιο καινούριος στο αξίωμα του προέδρου πλην του Εμμανουέλ Μακρόν.
Έτσι, κατευθύνθηκε στην άκρη της ομήγυρης και στάθηκε μόνος του, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος, που ήταν ο μόνος που κατάλαβε τι συνέβαινε, άφησε τη θέση του και έσπευσε να σταθεί δίπλα στον Τραμπ από την άλλη μεριά, ώστε να είναι αυτός ο τελευταίος στη σειρά. Ήταν μια έξοχη διπλωματική, αλλά και ανθρώπινη κίνηση.
ν

Ο Ντόναλντ Τραμπ στέκεται μόνος του στην άκρη της πρώτης σειράς, έως ότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πήγε και στάθηκε δίπλα του. Image: Supplied
ν

Η σημειολογία μιας εικόνας: ο Τραμπ με τον πρόεδρο Μακρόν στην άκρη της πρώτης σειράς, ενώ η Μέρκελ στο κέντρο έχοντας δίπλα της τους προέδρους της Κίνας, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Image: Supplied
v

Βεβαίως, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στο κέντρο τοποθετούνται οι ηγέτες με μακρά πολιτική θητεία και στα άκρα οι νεοεκλεγέντες. Πολλοί όμως σχολιαστές παρατήρησαν πως η αυστηρή τήρηση του πρωτόκολλου οφειλόταν αφενός στη δυσαρέσκεια της Άνγκελα Μέρκελ για τις απόψεις του προέδρου Τραμπ σχετικά με την προνομιακή οικονομική θέση της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, αφετέρου στη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων ηγετών για την άρνηση του Τραμπ να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Στην «οικογενειακή φωτογραφία», η Άνγκελα Μέρκελ, ως οικοδέσποινα της συνόδου, φιγουράρει στο κέντρο της πρώτης σειράς, έχοντας στα δεξιά της τον Αργεντινό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής, τον ηγέτη της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο.
Οι Τραμπ και Μακρόν βρίσκονται στο τέλος σαν να είναι εξόριστοι.
ν

Ο Τραμπ φαίνεται πολύ πιο ευτυχισμένος σε αυτή τη φωτογραφία που ελήφθη σε μια συναυλία προς τιμήν των ηγετών. Image: Supplied
ν

Κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής την Παρασκευή, η Μέρκελ είπε ότι οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να συνεργαστούν, «χωρίς να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας».
«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι διαφέρουμε», είπε, εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ. Και πρόσθεσε: «Μπορούν να βρεθούν λύσεις, μόνο εάν είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε».
Με κοινή δήλωσή τους, οι ηγέτες της Κίνας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας και της Ινδίας ζήτησαν την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, παρά την απόφαση του Τραμπ να μην την υπογράψει.
«Η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή περιέχει μια σημαντική συναίνεση που δεν επιτυγχάνεται εύκολα και γι’ αυτό δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί εύκολα», δήλωσε ο Σι Τσινπίνγκ.
Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι ηγέτες των G20 πρέπει να παροτρύνουν τον Τραμπ να επανεξετάσει την απόφασή του.
«Δεν θα επαναδιαπραγματεύουμε τη Συμφωνία του Παρισιού, θέλω όμως να δω τις ΗΠΑ να ψάχνουν τρόπους για να επανέλθουν», ανέφερε.
Η οικοδέσποινα Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται επίσης υπό εσωτερική πίεση στη σύνοδο κορυφής. Τον Σεπτέμβριο θα πάει σε εκλογές και θέλει να εξασφαλίσει ότι η σύνοδος θα έχει επιτυχία με την προσέγγιση των πιο σημαντικών πολιτικών ηγετών σε μια σειρά σημαντικών προβλημάτων από τα πολλά που ταλανίζουν τον κόσμο.
ν

 


Translate this post