13 αγελάδες αυτοκτόνησαν πηδώντας σε γκρεμό

Κατηγορία NEWS, Παράξενα

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Youmagazine Newsroom

 

Δεκατρείς αγελάδες στην Ελβετία αυτοκτόνησαν, κάνοντας ένα άλμα θανάτου από ύψος 50 μέτρων.

Τι έκανε τις αγελάδες να αυτοκτονήσουν; Photo: CC BY-SA 4.0 Sondreaasan
v
ΕΙΝΑΙ γνωστές οι αυτοκτονίες ζώων, παρ’ όλο που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει το φαινόμενο. Την Τετάρτη το βράδυ, 31 Μαΐου 2017, κοντά στο χωριό Levron της Ελβετίας, 13 αγελάδες έσπασαν τον φράκτη του μαντριού τους κι άρχισαν να τρέχουν προς την άκρη ενός γκρεμού και στη συνέχεια να πηδούν στο βάραθρο που έχασκε από κάτω.
Δώδεκα από τα ζώα σκοτώθηκαν από αυτή την πτώση των 50 μέτρων, ενώ μια αγελάδα επέζησε, έχοντας πέσει τελευταία πάνω στα σώματα των άλλων. Η τραυματισμένη αγελάδα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο ζώων.
Οι αγρότες δεν μπορούν να εξηγήσουν το παράξενο αυτό περιστατικό, παρ’ όλο που είναι το δεύτερο που συμβαίνει.
Το 2009 καταγράφηκε η αυτοκτονία 29 αγελάδων στην Ελβετία, οι οποίες έκαναν ένα άλμα θανάτου από έναν βράχο σε διάστημα τριών ημερών.
«Οι αγελάδες έσπασαν όχι ένα φράκτη αλλά πολλούς που υπήρχαν γύρω από τον βοσκότοπο πριν βρεθούν στην κορυφογραμμή και πέσουν στο κενό», λέει ο πρόεδρος της τοπικής γεωργικής ένωσης Norbert Terrettaz.
«Έπεσαν στο γκρεμό σαν να εξαναγκάστηκαν να το κάνουν».
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ζώα τρομοκρατήθηκαν επειδή τα κυνήγησε κάποιο αρπακτικό ή ένα άγριο σκυλί.
«Πρέπει να πανικοβλήθηκαν και να τα έχασαν», προσθέτει ο κτηνοτρόφος Benoit Berguerand. «Το να γλιστρήσουν μια ή δύο αγελάδες στο κενό από απροσεξία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, αλλά δεκατρείς είναι ένα ακατανόητο φαινόμενο», δήλωσε στην εφημερίδα Le Matin.
«Είναι απίθανο να πήδηξαν στο κενό χωρίς πίεση».
Το φαινόμενο παραμένει ανεξήγητο, καθώς οι διάφορες θεωρίες –ατμοσφαιρικές συνθήκες που δημιουργούν σύγχυση, η θεωρία “ακολουθώ τον αρχηγό” ή ότι φταίνε τα μαγνητικά πεδία της γης και τα ζώα χάνουν τον προσανατολισμό τους– δεν έχουν καθολική εφαρμογή για να εξηγήσουν το φαινόμενο.
Τέλος, ενώ η θεωρία που κάνει λόγο για ένα είδος ένστικτου, που έχει σχέση με την διατήρηση του πληθυσμού σε ένα συγκεκριμένο αριθμό, οδηγώντας στον θάνατο τα “παραπανίσια” μέλη, δημιουργήθηκε για να δώσει μια απάντηση στην μαζική αυτοκτονία των τρωκτικών και μόνο.

 


Translate this post