Τρομοκρατικό χτύπημα στην Αγία Πετρούπολη (vid)

Κατηγορία Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη της βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που προκάλεσε έως τώρα τον θάνατο 14 ατόμων.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με το τρομοκρατικό χτύπημα. Πηγή: Twitter
ν
ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ δίκτυο REN-TV στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσίευσε φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη της έκρηξης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που προκάλεσε τον θάνατο 14 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο περί λάθους, καθώς ο εικονιζόμενος άνδρας παρουσιάστηκε οικειοθελώς στις ρωσικές αρχές, αποδεικνύοντας την αθωότητά του.
Η έκρηξη συνέβη μεταξύ δύο σταθμών του μετρό, στις 14:40, την ώρα της απογευματινής αιχμής.
ν

ν

Νωρίτερα πηγή του πρακτορείου Interfax είχε δηλώσει ότι οι κάμερες ασφαλείας ενδεχομένως να είχαν καταγράψει τον δράστη της έκρηξης.
Το Interfax επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό.
Από την έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα βαγόνι συρμού του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι σοβαρά.
ν


v
v

Το βαγόνι του μετρό όπου έγινε η έκρηξη. Πηγή: Twitter
ν
Διασώστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους παγιδευμένους επιβάτες στο βαγόνι όπου έγινε η έκρηξη. Πηγή: Twitter
ν
Οι ρωσικές αρχές ασφαλείας βρίσκονται εδώ και καιρό σε εγρήγορση για να προλάβουν τρομοκρατικά χτυπήματα από Τσετσένους αντάρτες οι οποίοι επιστρέφουν από το μέτωπο της Συρίας.
Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2010, όταν δύο γυναίκες καμικάζι πυροδότησαν τις βόμβες που έφεραν πάνω τους στο μετρό της Μόσχας.
Πάνω από 330 άνθρωποι, οι μισοί από αυτούς παιδιά, σκοτώθηκαν το 2004, όταν η αστυνομία εισέβαλε σε σχολείο στη νότια Ρωσία όπου είχαν εισβάλει ισλαμιστές μαχητές. Το 2002, 120 όμηροι σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία εισέβαλε σε θέατρο της Μόσχας για να ελευθερώσει τους ομήρους που κρατούσαν Τσετσένοι αντάρτες.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλεία (FSB) ενημέρωσε τον Πούτιν για την έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη
Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και άλλοι αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών παρέδωσαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικές εισηγήσεις για την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετροούπολης, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στις αρχές της Αγίας Πετρούπολης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνδράμουν τους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών.
Εντοπίσθηκε και εξουδετερώθηκε ένας άλλος εκρηκτικός μηχανισμός στο σταθμό μετρό “Πλόσαντ Βαστάνια” στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ανακοίνωσε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία-σ.σ.) σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.
Και η δεύτερη αυτοσχέδια βόμβα ήταν γεμάτη με καρφιά και σφαιρίδια για μεγαλύτερη καταστροφή.
ν


ν

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, χαρακτήρισε επίσημα πλέον την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τρομοκρατική ενέργεια.
Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».
ν


ν

Επίσης ο πρόεδρος της ρωσικής Βουλής Βιτσισλάβ Βολόντιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη για το 4ο φόρουμ περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και για μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.
«Δυστυχώς θα ξεκινήσουμε τη συνάντησή μας με αυτό το τραγικό γεγονός. Τα αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε. Θα τα καθορίσει η έρευνα», είπε ο Πούτιν στην αρχή των συνομιλιών του με τον Λουκασένκο.
ν


ν

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, η έκρηξη οφείλεται σε βόμβα που ήταν γεμάτη με καρφιά. Τουλάχιστον 6 από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πόλης.
Όλοι οι σταθμοί του μετρό της πόλης έκλεισαν. Ταυτόχρονα, ελήφθησαν μέτρα και στο μετρό της Μόσχας, για την περίπτωση που εκδηλωνόταν επίθεση και στην πρωτεύουσα.
Όπως διαπιστώθηκε, η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν συρμό τη στιγμή που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς, τον Σέναγια Πλόσαντ και εκείνον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, στα νοτιοδυτικά της πόλης.
Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν κατεστραμμένο συρμό και πολλούς επιβάτες να προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια, μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Άλλοι διακρίνονται να τρέχουν για να γλιτώσουν και κάποιοι ουρλιάζουν ή καλύπτουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.
ν


ν

Το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όμως σχεδόν όλες έγιναν στις ασταθείς δημοκρατίες του Καυκάσου.
Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ’ επανάληψη ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

 


Translate this post