Ποιος είναι ο δράστης των επιθέσεων στο Λονδίνο

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Χαλίντ Μασούντ είναι τελικά ο δράστης της διπλής επίθεσης στο Λονδίνο με 5 νεκρούς και 40 τραυματίες.

Ο δράστης μεταφέρεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου θα αφήσει την τελευταία του πνοή. Πηγή: Youtube
ν

Η φωτογραφία του δράστη

Ο ΔΡΑΣΤΗΣ της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στην καρδιά του Λονδίνου είναι ο Xαλίντ Μασούντ (Khalid Masood), 53 ετών, με βρετανική υπηκοότητα και πλούσιο ποινικό μητρώο.
Προηγουμένως, η ιταλική εφημερίδα La Stampa είχε θεωρήσει λανθασμένα ως υπεύθυνο τον Αμπού Ιζαντίν (Abu Izzadeen), Βρετανό υπήκοο, 41 ετών, άτομο γνωστό για τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις, που όμως αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φυλακή.
Όπως ανακοινώθηκε τελικά από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, δράστης είναι ο Xαλίντ Μασούντ, ο οποίος είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές και είχε καταδικαστεί για επιθέσεις, παράνομη κατοχή όπλων αλλά και αδικήματα διαταραχής της δημόσιας τάξης. 
Λίγο νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, από το βήμα της βρετανικής βουλής είχε πει πως ο τρομοκράτης είχε γεννηθεί στη Βρετανία, ήταν πολίτης της χώρας και ότι είχε ερευνηθεί από την ΜΙ5 για εξτρεμιστική δράστη.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Μασούντ ήταν γνωστός στις αρχές από προηγούμενες καταδίκες του για επιθέσεις, διατάραξη της δημόσιας τάξης και οπλοκατοχή, όχι όμως για τρομοκρατική δράση. Μάλιστα είχε αρκετά ψευδώνυμα.
ν
Η στιγμή που η 29χρονη αρχιτέκτων Άντρεα Κριστέα από τη Ρουμανία πέφτει στα νερά του Τάμεση για να σωθεί. Ανασύρθηκε βαριά τραυματισμένη. Σε λευκό πλαίσιο αριστερά, το αυτοκίνητο του δράστη. Πηγή: Youtube
ν
Η πρώτη καταδίκη του ήταν τον Νοέμβριο του 1983 για ποινικό αδίκημα και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2003 γιατί είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι.
Ο Μασούντ γεννήθηκε στις 25/12/1964 στο Ντάρτφορντ του Κεντ, στα νοτιοανατολικά του Λονδίνου, με το όνομα Άντριαν Ελμς (Adrian Elms), αλλά ζούσε το περισσότερο μέρος της ζωής του στα Δυτικά Μίντλαντς (Μπέρμιγχαμ). Άλλαξε το όνομά του όταν προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, ενόσω βρισκόταν στη φυλακή για ένα βίαιο έγκλημα, από κάποιους από τους συγκρατούμενούς του.
Σύμφωνα με Σκότλαντ Γιαρντ, ο Μασούντ δεν ήταν το αντικείμενο κάποιας τρέχουσας έρευνας για τρομοκρατία.
ν
Άγνωστο για ποιο λόγο, ο Μασούντ έφυγε από την οικογένειά του και πέρασε την τελευταία νύχτα πριν την επίθεση στο Ουέστμινστερ σε αυτό το δωμάτιο του ξενοδοχείου Preston Park στο Μπράιτον. Πηγή: The Sun
v
Ο Χαλίντ Μασούντ μεταφέρεται στο ασθενοφόρο. Δεξιά: το σπίτι του στο Μπέρμιγχαμ. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν
Μέχρι στιγμής νεκροί φέρονται να είναι ο αστυνομικός φρουρός που δέχτηκε την επίθεση με μαχαίρι, ο δράστης, καθώς και δύο άνδρες και μια γυναίκα που τραυματίστηκαν θανάσιμα στη γέφυρα Ουέστμινστερ. Από τους τραυματίες, 29 άτομα φέρουν σοβαρά τραύματα, ενώ 7 χαροπαλεύουν αυτή την ώρα στο νοσοκομείο.
Ο δράστης σκόρπισε τον πανικό κατευθυνόμενος προς το Κοινοβούλιο, καθώς στη γέφυρα Ουέστμινστερ, που βρίσκεται πολύ κοντά, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και άρχισε να παρασύρει πολίτες και αστυνομικούς με το όχημά του, ένα γκρι Huyndai. Στη συνέχεια έριξε το όχημα στα κιγκλιδώματα έξω από το Κοινοβούλιο, εισέβαλε πεζός στον περιβάλλοντα χώρο και επιτέθηκε με μαχαίρι στον Κιθ Πάλμερ, έναν άοπλο φρουρό του Κοινοβουλίου, πριν τον πυροβολήσουν οι άλλοι αστυνομικοί.
ν
Μια από τις πρώτες φωτογραφίες με τον τρομοκράτη που μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Πηγή: Twitter
ν
Το μαχαίρι με το οποίο ο δράστης σκότωσε τον άοπλο αστυνομικό. Πηγή: Twitter
ν
Να σημειωθεί ότι η τρομοκρατική οργάνωση του ISIS ανέλαβε σήμερα, μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας AMAQ, την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο.
«Ο δράστης της επίθεσης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές», μετέδωσε το AMAQ επικαλούμενο «πηγή ασφαλείας».
Υποστηρικτές της οργάνωσης είχαν εμφανιστεί να πανηγυρίζουν για την επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Τετάρτη, ενώ ο φερόμενος ως δράστης ήταν γνωστός για ακραίες ισλαμιστικές απόψεις.

 


Translate this post