Η Μέι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 στις 29 Μαρτίου

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Η Βρετανία θα αποτινάξει τον ζυγό της ΕΕ στις 29 Μαρτίου, ενεργοποιώντας το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η Τερέζα Μέι είναι αποφασισμένη να τελειώνει μια για πάντα με το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και τον ζυγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Image: Supplied
ν
Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ θα επισημοποιήσει το Brexit ενεργοποιώντας το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις 29 Μαρτίου 2017, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, εννέα μήνες μετά από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Βρετανία ενημέρωσε σήμερα το πρωί, με τον εκπρόσωπό της στις Βρυξέλλες Τιμ Μπάροου, το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την πρόθεση της Μέι, δήλωσε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Αυτή η επιστολή θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης των δύο ετών έως το Brexit και θα επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών τις επόμενες εβδομάδες.

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να αναλάβει ξανά αυτή τα κλειδιά του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτινάσσοντας τον ζυγό της ΕΕ, στην οποία τα κράτη που μετέχουν έχουν εκχωρήσει όλα σχεδόν τα δικαιώματά τους, με ελάχιστα έως μηδαμινά ανταλλάγματα.
ν

Κομισιόν: έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις του Brexit για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τα πάντα είναι έτοιμα σε αυτή την πλευρά», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εκκινήσουν αφού θα έχουν συναντηθεί τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για να επιβεβαιώσουν την διαπραγματευτική δικαιοδοσία της Κομισιόν.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι θα παρουσιάσει στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit εντός 48 ωρών από τη στιγμή που το Λονδίνο θα έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, στις 29 Μαρτίου.
ν
Ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν
Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας, δήλωσε ότι οι Βρετανοί πήραν την «ιστορική απόφαση» να αποχωρήσουν από την ΕΕ με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.
«Την επόμενη Τετάρτη, η κυβέρνηση θα παραδώσει στην ΕΕ την εν λόγω απόφαση και θα ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία με την ενεργοποίηση του άρθρου 50», είπε ο υπουργός.
«Βρισκόμαστε στο κατώφλι της πιο σημαντικής διαπραγμάτευσης για τη χώρα αυτή για μια γενιά», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι οι Βρετανοί ψήφισαν με πλειοψηφία 52 τοις εκατό να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανία είναι το πρώτο κράτος μέλος να κάνει αυτό το αποφασιστικό βήμα.
Η διαδικασία διαζυγίου, σύμφωνα με το άρθρο 50, δίνει ένα πλαίσιο δύο ετών για τις διαπραγματεύσεις.
Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι θέλει να φύγει από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, προκειμένου να είναι σε θέση να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει μια πρώτη απάντηση στην κοινοποίηση της Βρετανίας μέσα σε 48 ώρες, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

 


Translate this post