Ο LHC του CERN ανακάλυψε πέντε νέα σωματίδια

Κατηγορία NEWS, Φυσική-Κοσμολογία

ΦΥΣΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο γιγαντιαίος επιταχυντής του CERN ανακάλυψε πέντε καινούρια σωματίδια, τα οποία «κρύβονταν σε κοινή θέα».

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων έκανε μια νέα ανακάλυψη. Photo: CERN. Πηγή: Supplied
ν
ΕΛΑΧΙΣΤΑ ικανοποιημένοι από την ανακάλυψη του μποζόνιου Χιγκς, οι επιστήμονες που χειρίζονται τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στη Γενεύη, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να ξετυλίξουν τα μυστικά του σύμπαντος, πιέζοντας τον παγκοσμίου φήμης επιταχυντή σωματιδίων σε όλο και πιο υψηλά επίπεδα έντασης και ενέργειας.
Αυτή την περίοδο, η ομάδα επιστημόνων που μετέχει στο πείραμα LHCb (Large Hadron Collider beauty), το οποίο έχει σκοπό να διερευνήσει τι ακριβώς συνέβη αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, ανακοίνωσε την ανακάλυψη του όχι ενός, αλλά πέντε νέων σωματιδίων.
ν
Η ομάδα που μετέχει στο πείραμα LHCb αποτελείται από 813 άτομα που προέρχονται από 59 ιδρύματα 16 χωρών. Στόχος της ομάδας να διερευνήσει τι συνέβη μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και επέτρεψε στην ύλη να επιβιώσει και να δημιουργήσει το σύμπαν στο οποίο ζούμε σήμερα. Photo: CERN. Πηγή: Supplied
ν
«Αυτά τα σωματίδια κρύβονταν για χρόνια σε κοινή θέα, αλλά τώρα δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από τους εξαιρετικά ευαίσθητους ανιχνευτές σωματιδίων του LHCb», δήλωσε η Τάρα Σήαρς (Tara Shears), καθηγήτρια φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ που μετέχει στο πείραμα.
Τα νέα σωματίδια είναι όλα βαρυόνια – ένας τύπος υποατομικού σωματιδίου που αποτελείται από τρία κουάρκ.
Ενώ το εύρημα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο η ανακάλυψη του μποζόνιου Χιγκς το 2012, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νέα σωματίδια μπορούν να μας διδάξουν πολλά για τον υποατομικό κόσμο.

 


Translate this post