O LCH στο CERN εντόπισε ένα άγνωστο σωματίδιο

Κατηγορία NEWS, Φυσική-Κοσμολογία

ΦΥΣΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Φήμες για την ανακάλυψη ενός νέου, άγνωστου σωματιδίου από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN.

2341HJ4GHHJ35H4J1643

Εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του νέου σωματιδίου θα πρόκειται για την ανακάλυψη της δεκαετίας. Πηγή: Supplied
v

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ φορά οι ερευνητές του CERN έπεσαν πάνω σε φλέβα χρυσού. Αυτή τη φορά ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider – LCH), ο μεγαλύτερος επιταχυντής του κόσμου που βρίσκεται στη Γενεύη, εντόπισε ένα νέο σωματίδιο, το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον κόσμο της Φυσικής ανατρέποντας πολλά από τα δεδομένα.
Χωρίς να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από την ανακάλυψη του «Σωματιδίου του Θεού», δηλαδή το μποζόνιο Χιγκς (Higgs), οι επιστήμονες που λειτουργούν τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να ξετυλίξουν τα μυστικά του σύμπαντος, πιέζοντας τον παγκοσμίου φήμης επιταχυντή σωματιδίων σε όλο και πιο υψηλά επίπεδα ενέργειας και έντασης.
Οι συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων (πρωτονίων) έγιναν έως τώρα με την ενέργεια-ρεκόρ των 13 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ).
Τα νέα δεδομένα που παίρνουν από τον LCH δείχνουν την ύπαρξη πολύ περισσότερων φωτονίων από την αναμενόμενη ποσότητα σε ένα ορισμένο επίπεδο ενέργειας (750 GeV) κατά τη διάρκεια του πειράματος, το οποίο «τρέχει» τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Στη διάρκεια αυτών των μηνών στο εσωτερικό του επιταχυντή έχουν πραγματοποιηθεί τρισεκατομμύρια συγκρούσεις σωματιδίων.
Αν και είναι ακόμη νωρίς, τα στοιχεία υποδηλώνουν πως αυτή η «ανωμαλία» δείχνει την παρουσία ενός άγνωστου σωματιδίου το οποίο έχει έξι φορές μεγαλύτερη μάζα από το μποζόνιο Χιγκς, το οποίο ανακαλύφθηκε στο CERN το 2012.
Άγνωστο σωματίδιο σημαίνει πως μέχρι σήμερα η ύπαρξή του δεν έχει προβλεφθεί από τους θεωρητικούς φυσικούς, όπως συνέβη για παράδειγμα με το μποζόνιο Χιγκς που είχε προβλεφθεί από το Καθιερωμένο Μοντέλο Φυσικής και τον Βρετανό καθηγητή φυσικής Πίτερ Χιγκς το 1964.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να βεβαιωθούμε για την ύπαρξη αυτού του άγνωστου σωματιδίου – μέχρι τότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Stefan Soldner-Rembold από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Ο λόγος για τον οποίο όλος ο κόσμος εδώ είναι ενθουσιασμένος αφορά το γεγονός ότι και τα δύο πειράματα (πειράματα ATLAS και CMS) έδειξαν ότι κάτι συμβαίνει στην ίδια περίπου θέση. Και αυτό δεν μπορεί να είναι σύμπτωση».
v

3341HJ4GHHJ35H4J1643

Σχέδιο του ανιχνευτή του πειράματος CMS. Πηγή: Supplied
v

Για να βεβαιωθούν πάντως οι φυσικοί ότι η «ανωμαλία» δεν είναι στατιστικής φύσης, θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα από συγκρούσεις σωματιδίων.
Και ενώ το πείραμα συνεχίζεται, πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το άγνωστο σωματίδιο είναι πιθανό να δοθούν τις επόμενες εβδομάδες, πιθανώς όταν οι επιστήμονες του CERN θα συναντηθούν στο Σικάγο τον επόμενο μήνα, στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, για να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους.
ν

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post