Αποθήκευση σπόρων για την Ημέρα της Κρίσης

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

50.000 νέοι σπόροι φυτών αποθηκεύτηκαν στην Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ που κρατά στα χέρια της το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Κύκλο άνοιξε το 2008. Image: Supplied
ν

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ συμβόλαιο ζωής της ανθρωπότητας μόλις αναβαθμίστηκε. Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ, που είναι κρυμμένη στον Αρκτικό Κύκλο, κάπου μεταξύ της Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου, έλαβε μια νέα κατάθεση από 50.000 σπόρους από όλο τον κόσμο.
Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η επιβίωση της ανθρωπότητας σε περίπτωση που έρθει η Ημέρα της Κρίσης.
Το κτίριο της Τράπεζας, καλυμμένο από πάγους, στεγάζει έναν τεράστιο αριθμό από σπόρους φυτών για να διασφαλιστεί η συνέχιση της επισιτιστικής ασφάλειας της Γης, και ως εκ τούτου κατέχει το κλειδί για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους σε έναν δυνητικά μετα-αποκαλυπτικό κόσμο.
Το απίστευτο κτίριο βρίσκεται 130 μέτρα μέσα σε ένα βουνό και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει τους σπόρους καλλιεργειών, όπως τα φασόλια, το ρύζι και το σιτάρι από έναν πυρηνικό πόλεμο, επιδημία ή φυσική καταστροφή.
Για ευνόητους λόγους, η συγκεκριμένη υπόγεια δομή κρατείται μυστική και είναι γνωστή ως Doomsday Vault.
Η νέα παρτίδα των 50.000 φυσικών σπόρων είναι μια από τις μεγαλύτερες καταθέσεις που έγιναν ποτέ σε αυτό το θησαυροφυλάκιο της γης, από τότε που το κατασκεύασε ομάδα επιστημόνων το 2008.
ν

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων είναι κρυμμένη βαθιά σε ένα βουνό για την προστασία των σπόρων από πυρηνικό πόλεμο, επιδημία ή φυσική καταστροφή. Photo: NordGen. Πηγή: Supplied
ν

Παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτείται από τη Νορβηγία, η κρύπτη διοικείται από τον διεθνή οργανισμό Crop Trust, ο οποίος διατηρεί θυρίδες για κάθε έθνος του πλανήτη με σπόρους ιθαγενών φυτών.
Οι χώρες που συνέβαλαν στην πρόσφατη προσθήκη των 50.000 σπόρων είναι το Μπενίν, η Ινδία, το Πακιστάν, ο Λίβανος, το Μαρόκο, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Λευκορωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η πρόσφατη κατάθεση σπόρων στο Svalbard, που υποστηρίζεται από το Crop Trust, δείχνει ότι παρά τις πολιτικές και οικονομικές διαφορές τους σε άλλα πεδία, οι χώρες ενισχύουν την προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα, για τη διατήρηση της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια προμήθεια τροφίμων για το αύριο», δήλωσε η Marie Haga, εκτελεστική διευθύντρια του Crop Trust.
«Σχεδόν κάθε χώρα έχει συμφωνήσει σχετικά με τη σημασία της διατήρησης της ποικιλότητας των καλλιεργειών μέσω του συστήματος Target 2.5 των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη και τη διατήρηση μη μεταλλαγμένων ή γενετικά τροποποιημένων σπόρων», πρόσθεσε.
ν


ν

Οπλισμένοι φρουροί φυλάσσουν επί 24ώρου βάσεως την Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ. Photo: AP / John McConnico. Πηγή: Supplied
ν

Η κρύπτη περιέχει σήμερα σχεδόν ένα εκατομμύριο διαφορετικές ποικιλίες σπόρων που προέρχονται από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου – συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας.
Σπόροι από μερικές από τις πιο ζωτικές πηγές τροφίμων στον κόσμο, όπως η πατάτα, το σόργο, το ρύζι, το κριθάρι, το ρεβίθι, οι φακές και το σιτάρι θα κατατεθούν στο Σβάλμπαρντ τις επόμενες ημέρες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των δειγμάτων σε 930.821.
Παρά τη μεγάλη αυτή συλλογή, η κρύπτη απέχει πολύ ακόμη από το να είναι πλήρης. «Η Doomsday Vault έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει 4,5 εκατομμύρια ποικιλίες καλλιεργειών. Κάθε ποικιλία θα περιέχει κατά μέσο όρο 500 σπόρους, οπότε κατ’ ανώτατο όριο μπορούν να αποθηκευτούν 2,5 δισ. σπόροι», αναφέρει η ιστοσελίδα του Crop Trust.
Προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση, τα δείγματα σπόρων αποστέλλονται στο νησί σε ειδικά κουτιά, όπου σαρώνονται με ακτίνες Χ για να εξασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο θα είναι ασφαλές.
Για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της, η κρύπτη έχει πέντε πόρτες ασφαλείας με κωδικοποιημένες κλειδαριές, τον συνδυασμό των οποίων γνωρίζουν ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο.
v

Μια από τις αποθήκες όπου φυλάσσονται τα παγκόσμια αποθέματα. Photo: Simon Jeppson/NordGen. Πηγή: Supplied
ν

Για να διασφαλιστεί περαιτέρω η μυστικότητα της θέσης, η κρύπτη ανοίγει για καταθέσεις μόνο τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο.
Για βέλτιστη αποθήκευση, οι σπόροι φυλάσσονται σε αεροστεγώς κλειστά σκεύη τριών στρώσεων και διατηρούνται σε θερμοκρασίες μείον 18ο Κελσίου.
Για τον ίδιο λόγο επιλέχθηκε η θέση της κρύπτης στο Βόρειο Πολικό Κύκλο και στα σωθικά ενός βουνού για να εξασφαλιστεί ότι τα δείγματα σπόρων θα παραμείνουν παγωμένα ακόμα και αν διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

 


Translate this post