Πώς διώχνουμε το αρσενικό που περιέχει το ρύζι

Κατηγορία Διατροφή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το ρύζι, όταν δεν μαγειρεύεται σωστά, είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία, αναφέρει μια νέα επιστημονική έρευνα.

Ένα από τα πιο γνωστά δηλητήρια, που ενοχοποιείται για πολλές ασθένειες μεταξύ των οποίων ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και τα προβλήματα ανάπτυξης, είναι το αρσενικό που περιέχεται στο ρύζι. Image: Supplied
ν

ΤΟ ΡΥΖΙ είναι υδρόφιλο φυτό που καλλιεργείται σε παραποτάμιες περιοχές και σε εκτάσεις (ορυζώνες) που πλημμυρίζουν με νερό. Αυτό κάνει το αρσενικό που βρίσκεται στο χώμα να απορροφάται πιο εύκολα από το φυτό του ρυζιού και τελικά να συγκεντρώνεται μέσα στους κόκκους του ρυζιού.
Αυτός είναι και ο λόγος που το ρύζι περιέχει 10-20 φορές περισσότερο αρσενικό απ’ ότι άλλες καλλιέργειες δημητριακών. Το ερώτημα είναι: αυτά τα επίπεδα είναι αρκετά υψηλά για να προκαλέσουν βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό;
«Εξαρτάται από τη δόση», λέει ο Andy Meharg καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, ο οποίος έχει μελετήσει το αρσενικό για δεκαετίες. «Μπορούμε να συγκρίνουμε την κατανάλωση ρυζιού με το κάπνισμα. Αν κάνετε ένα ή δύο τσιγάρα την ημέρα, ο κίνδυνος να πάθετε κάτι είναι πολύ μικρότερος από ότι εάν καπνίζετε 30 ή 40 τσιγάρα ημερησίως. Το ίδιο και με το ρύζι. Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος».
Ο καθηγητής Meharg πιστεύει ότι η νομοθεσία δεν είναι αρκετά αυστηρή ώστε να προστατεύσει εκείνους που τρώνε πολύ ρύζι.
ν

Δεν είναι μόνο το αρσενικό

Το αρσενικό είναι ένα χημικό στοιχείο που υπάρχει με τη μορφή μετάλλου σε πολλά πετρώματα, τα οποία κατά τη διάβρωσή τους το απελευθερώνουν, με αποτέλεσμα να περνά στο χώμα και από εκεί στις τροφές. Το ρύζι έχει την τάση να απορροφά μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι όλα τα άλλα καλλιεργούμενα είδη. Δεν είναι όμως μόνο το αρσενικό. Το ρύζι έχει επίσης  την τάση να απορροφά από το χώμα τα διάφορα φυτοφάρμακα, καθώς επίσης και τα βιομηχανικά τοξικά απόβλητα.
Το 2016 τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση νέα όρια για τα ασφαλή επίπεδα του αρσενικού στα τρόφιμα, αν και οι επιστήμονες έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποιο επίπεδο είναι ασφαλές για την κατανάλωση.
Να σημειωθεί ότι το ρύζι είναι η προσφιλής τροφή των χορτοφάγων, καθώς και εκείνων που δεν τρώνε τηγανητές πατάτες, τσιπς και τοστ, η κατανάλωση των οποίων έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.
ν

Εκτός από το αρσενικό, το ρύζι απορροφά από το έδαφος βιομηχανικές τοξίνες και φυτοφάρμακα. . Image: Supplied
ν
ν

Πώς να μαγειρέψετε το ρύζι υγιεινά

Ο καλύτερος τρόπος για να αποβάλλουμε το αρσενικό από το ρύζι είναι να το προετοιμάζουμε όμως κάνουμε να με τα φασόλια και τα ρεβύθια: μουλιάζουμε αποβραδίς το ρύζι σε κρύο νερό, και το πρωί το πλένουμε καλά και το βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό για όσο χρόνο χρειάζεται το κάθε είδος.
Ο καθηγητής Andy Meharg δοκίμασε τρεις διαφορετικούς τρόπους προετοιμασίας και στη συνέχεια ανέλυσε το ρύζι.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Sun, στην πρώτη μέθοδο έβαλε δύο μέρη νερού για καθένα μέρος ρυζιού, η δεύτερη όμως μέθοδος –πέντε μέρη νερού για καθένα μέρος ρυζιού– έδειξε ότι τα επίπεδα του αρσενικού μειώθηκαν σχεδόν στο μισό.
Η τρίτη μέθοδος –την οποία αναφέραμε πρώτη– δηλαδή το μούλιασμα του ρυζιού όλη νύχτα, έδειξε ότι τα επίπεδα του αρσενικού είχαν μειωθεί κατά 80 τοις εκατό.
ν

Ποιες άλλες τροφές περιέχουν αρσενικό

Σύμφωνα με έρευνες, το αρσενικό υπάρχει σε πολλές τροφές, ιδιαίτερα στα ψάρια, τα οστρακοειδή, το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά. Σε αυτές, ωστόσο, τις τροφές, το αρσενικό είναι οργανικής μορφής και αποβάλλεται μέσω των ούρων από το σώμα, χωρίς να εμφανίζει τοξικότητα.
Το ρύζι έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις αρσενικού –μάλιστα το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερο αρσενικό από το άσπρο, γιατί το δηλητήριο έχει την τάση να συσσωρεύεται στη φλούδα– ενώ υψηλά ποσοστά αρσενικού περιέχουν τα αμερικανικά κόκκινα κρασιά.
Άλλες τροφές που περιέχουν αρσενικό είναι ο χυμός του μήλου, οι μπάρες δημητριακών και ο σολομός.

 


Translate this post