Φωτεινό μετέωρο πάνω από ενεργό ηφαίστειο (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα φωτεινό μετέωρο πέρασε με μεγάλη ταχύτητα πάνω από το ηφαίστειο Τουριάλμπα στην Κόστα Ρίκα.

Το μετέωρο (σε κύκλο) πάνω από το ηφαίστειο που εκρήγνυται. Photo: Volcanological and Seismological Observatory of Costa Rica
v

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ Τουριάλμπα είναι ένα από τα πιο ενεργά της Ζώνης Φωτιάς που περιβάλλει τον Ειρηνικό Ωκεανό. Βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα, στην Κεντρική Αμερική, και την 1η Μαΐου 2016 εξερράγη 31 φορές μέσα σε 10 ώρες!
Σύμφωνα με αναφορές από το OVSICORI, αυτή η ισχυρή ηφαιστειακή εκδήλωση έλαβε χώρα από τις 06:43 το πρωί έως τις 16:00 την Κυριακή 1 Μαΐου 2016.
Η έκρηξη έστειλε μια στήλη στάχτης 2 χιλιόμετρα πάνω από τον κρατήρα, ενώ αυτή η εκρηκτική φάση του Τουριάλμπα (Turrialba) ήταν η πιο μεγάλη κατά την τελευταία περίοδο.
Το ηφαίστειο συνεχίζει μέχρι σήμερα να εκρήγνυται, γεγονός που έχει φέρει στην περιοχή ομάδες ηφαιστειολόγων που μελετούν το φαινόμενο.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2016, μια από αυτές τις ομάδες, που ανήκει στο Ηφαιστειολογικό και Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Κόστα Ρίκα, κατέγραψε με κάμερα τη διέλευση ενός φωτεινού μετέωρου με ραβδώσεις να περνά με μεγάλη ταχύτητα πάνω από τη ηφαίστειο, την ώρα που συνέβαινε μια ακόμη έκρηξη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το αντικείμενο ήταν ένα μικρό κομμάτι των διαστημικών αποβλήτων που καιγόταν έχοντας εισέλθει στην ατμόσφαιρα. Φυσικά θα μπορούσε να είναι και κάτι άλλο, γιατί το μετέωρο ακολουθεί οριζόντια πορεία.
Να σημειωθεί ότι παρόμοια πύρινα μετέωρα έχουν εμφανιστεί να διέρχονται αστραπιαία και πάνω από συγκεντρώσεις κόσμου και γενικά σε μέρη όπου επικρατεί μεγάλη ένταση. Είναι μάλλον αδύνατο όλα αυτά να είναι διαστημικά απόβλητα.
Όπως και να ’χει, δείτε το βίντεο, το οποίο διαρκεί μόνο έξι δευτερόλεπτα.
v
ν

 


Translate this post