Κάποτε η μέρα θα έχει 25 ώρες και όχι 24 όπως τώρα

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία, Φυσική-Κοσμολογία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η διάρκεια της ημέρας θα αυξηθεί κάποτε από 24 ώρες σε 25, καθώς η ταχύτητα περιστροφής της Γης συνεχώς επιβραδύνεται.

Όλα τα ρολόγια στη Γη κάποια μέρα θα χρειαστεί να φτιαχτούν πάλι από την αρχή. Image: Supplied
v

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως είχε δίκιο ο Ηράκλειτος που έλεγε ότι τίποτε δεν είναι σταθερό. Έτσι, δύο θεμελιώδεις σταθερές του φυσικού κόσμου, ο χρόνος και η ταχύτητα του φωτός, φαίνεται πως δεν είναι και τόσο σταθερά μεγέθη.

Πρόσφατα, επιστήμονες από τη Βρετανία και τον Καναδά αμφισβήτησαν την θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν ότι η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή σε όλο το σύμπαν.

Σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η ταχύτητα του φωτός είναι πάντα σταθερή, φτάνοντας τα 186.000 μίλια το δευτερόλεπτο (ή 299.792.458 μέτρα το δευτερόλεπτο).

Η παραδοχή αυτής της θέσης δημιουργεί ορισμένα προβλήματα σχετικά με το σύμπαν – και συγκεκριμένα το «πρόβλημα ορίζοντα». Αυτό συνοψίζεται στο ότι όπου και να κοιτάξουμε, παντού το σύμπαν φαίνεται λίγο πολύ ίδιο. Για παράδειγμα, η πυκνότητά του είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια σε όλη την έκτασή του.

Αν η ταχύτητα του φωτός ήταν σταθερή, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Γιατί αν ήταν, δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος για το φως ώστε να προλάβει να φτάσει στην άκρη του σύμπαντος και να συμβάλλει στην παραγωγή της ομοιογενούς ενέργειας και της ομοιογενούς πυκνότητας που βλέπουμε σήμερα.

Αυτό σημαίνει πως μετά την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) που δημιούργησε το σύμπαν, η ταχύτητα του φωτός επιταχύνθηκε, ώστε να φτάσει έως τις εσχατιές του σύμπαντος, πριν τελικά επιβραδυνθεί φτάνοντας στη σημερινή ταχύτητά του.
v

Αυτή την εμφάνιση θα έχουν τα ρολόγια της ημέρας των 25 ωρών. Image: Supplied
v

Αντί για 24ωρο θα έχουμε 25ωρο

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον χρόνο, και συγκεκριμένα τον χρόνο της Γης. Οι επιστήμονες εδώ και καιρό έχουν παρατηρήσει ότι η διάρκεια της ημέρας έχει αρχίσει και μεγαλώνει, φαινόμενο που το αποδίδουν στην επιβράδυνση της ταχύτητας της Γης, όπως περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της.

Ως γνωστόν, κατά την διάρκεια της περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της περίπου 366,26 φορές, δημιουργώντας 365,26 ηλιακές ημέρες ή ένα αστρικό έτος. Ο άξονας περιστροφής της Γης έχει κλίση 23,4° με τον κάθετο στο επίπεδο τροχιάς της άξονα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εποχικές διαφορές στην επιφάνεια της Γης με περίοδο ενός τροπικού έτους (365,24 ηλιακές μέρες).

Τα μεγέθη αυτά δεν είναι σταθερά. Η περιστροφή της Γης σταδιακά επιβραδύνεται, πράγμα που σημαίνει πως το ποσό του χρόνου που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια περιστροφή διαρκώς αυξάνεται. Μάλιστα βρέθηκε ότι κατά τα τελευταία 2.700 χρόνια, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα.

Σε πρόσφατη μελέτη τους, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντέραμ και το Γραφείο Ναυτικού Αλμανάκ του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν να υπολογίσουν σε πόσο καιρό η διάρκεια της ημέρας θα αυξηθεί κατά μια ώρα.

Υπολογίζοντας τις εκλείψεις από την αρχαιότητα, μαζί με άλλα ουράνια γεγονότα, κατέληξαν στο ανακουφιστικό για όλους συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν 200 εκατομμύρια χρόνια μέχρι η περιστροφή της Γης να επιβραδυνθεί ώστε να μας δώσει μια ημέρα 25 ωρών.

Όχι τίποτε άλλο, αλλά σκεφτείτε ότι θα έπρεπε να δουλεύουμε περισσότερο σε μια ημέρα 25 ωρών –9 με 10 ώρες την ημέρα αντί για 8–, για να πάρουμε σύνταξη αρκετά χρόνια αργότερα –γύρω στα 80– η οποία, υπολογισμένη με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα είχε στο μεταξύ μηδενιστεί πλήρως.

 


Translate this post