Ο Κρόνος μυστηριωδώς άλλαξε χρώμα

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το μυστηριώδες εξάγωνο στον βόρειο πόλο του Κρόνου άλλαξε χρώμα και από γαλάζιο έγινε χρυσό! Τι υποθέτουν οι επιστήμονες ότι συνέβη.

23kj43k53kj5jk5jk66jk67

Ο Κρόνος είναι ο έκτος κατά σειρά πλανήτης από τον Ήλιο (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος) και ο δεύτερος σε μέγεθος στο ηλιακό μας σύστημα μετά τον Δία. Image: Supplied
v

ΕΚΕΙ ΠΟΥ νομίζαμε ότι ξέραμε τα πάντα για τους πλανήτες, μια αλλαγή έβγαλε τους αστρονόμους από τη μακαριότητά τους, καθώς ένας πολύ κοντινός μας γείτονας και ο δεύτερος σε μέγεθος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, μετά τον Δία, άλλαξε ξαφνικά διάθεση –ή μάλλον χρώμα– σε ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της επιφάνειάς του. Οι επιστήμονες αγνοούν τον λόγο, πιθανώς όμως αυτό να επιβάλλει η… φθινοπωρινή μόδα του διαστήματος!

Βέβαια αυτό δεν συνέβη εν μία νυκτί. Εικόνες που έχουν ληφθεί από το Κασσίνι (Cassini), το διαστημικό σκάφος της NASA, που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004, δείχνουν την επιφάνεια του Κρόνου να αλλάζει σταδιακά τον χρωματικό τόνο της από τον Νοέμβριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Το μυστηριώδες εξάγωνο που υπάρχει στον Κρόνο, και το οποίο μοιάζει ουσιαστικά σαν ένα περιστρεφόμενο γεωμετρικό σχέδιο από σύννεφα, άλλαξε και αυτό χρώμα. Οι αστρονόμοι αγνοούν τη φύση αυτού του τεράστιου σε μέγεθος εξαγώνου, υποθέτουν όμως  ότι το σχήμα του μπορεί να προέρχεται από τις διαφορές στις ταχύτητες των ανέμων του Κρόνου.
v

43kj43k53kj5jk5jk66jk67

Το μυστηριώδες εξάγωνο του Κρόνου δεν εντυπωσιάζει μόνο με το σχήμα του, αλλά περιστρέφεται από τα δεξιά προς τα αριστερά, σε 10 ώρες, 39 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα, όσο και η ταχύτητα περιστροφής στο εσωτερικό του πλανήτη. Image: Supplied
v

Το εξάγωνο στον βόρειο πόλο του Κρόνου παρατηρήθηκε από τα Βόγιατζερ 1 και 2. Αντίθετα, στον νότιο πόλο ανακαλύφθηκε το 2006 από το Κασσίνι μια καταιγίδα με τη μορφή τυφώνα, στην οποία διαγράφεται καθαρά το «μάτι του κυκλώνα». Αυτό το γεγονός είναι αξιοσημείωτο γιατί εκτός από τη Γη, το μάτι του κυκλώνα δεν είχε παρατηρηθεί σε κανένα άλλον πλανήτη.

Όπως ο Δίας, έτσι και ο Κρόνος είναι ένας γιγαντιαίος αεριώδης πλανήτης αποτελούμενος από αέρια όπως υδρογόνο, ήλιο και μεθάνιο. Το εσωτερικό του πιθανώς αποτελείται από έναν στερεό πυρήνα σιδήρου, νικελίου, πυριτίου και ενώσεις οξυγόνου και περιβάλλεται από ένα βαθύ στρώμα μεταλλικού υδρογόνου και από ένα ενδιάμεσο στρώμα του υγρού υδρογόνου και υγρού ηλίου, κάτω από το εξωτερικό στρώμα αερίων.

Οι επιστήμονες της NASA υποθέτουν ότι η χρωματική αλλαγή του Κρόνου οφείλεται στην αλλαγή των εποχών του πλανήτη και στη συγκέντρωση περισσότερου ηλιακού φωτός που επηρεάζει τα λεπτότατα στερεά ή υγρά σωματίδια που είναι διεσπαρμένα στον αέρα.

«Ειδικότερα, η αλλαγή από ένα γαλαζωπό χρώμα σε πιο χρυσές ανταύγειες μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή της φωτοχημικής συγκέντρωσης σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα, καθώς ο βόρειος πόλος προσεγγίζει το θερινό ηλιοστάσιο τον Μάιο του 2017», αναφέρει σχετική δήλωση της NASA.

Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, το εξάγωνο μπορεί να χρησιμοποιείται από τον πλανήτη σαν μια προστατευτική ασπίδα, με τις έξι πλευρές του να λειτουργούν όπως τα εξερχόμενα αέρια από έναν κινητήρα τζετ, εμποδίζοντας την είσοδο σωματιδίων που παράγονται εκτός του πλανήτη.
v

53kj43k53kj5jk5jk66jk67

Ο βόρειος πόλος του Κρόνου ντύθηκε στα χρυσά, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον ερχομό του κρόνιου καλοκαιριού. Photo: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute/Hampton University

 


Translate this post