Ο «βρυχηθμός» που βγαίνει από τα έγκατα της Γης (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατέγραψαν έναν μακρινό «βρυχηθμό» που προέρχεται από τα έγκατα της Γης.

134ADG5213JGD34646

Ιάπωνες επιστήμονες ανίχνευσαν τυχαία ένα τρέμουλο βαθιά μέσα στη Γη που θα τους βοηθήσει στις προσπάθειές τους για έγκαιρη πρόγνωση των σεισμών αλλά και των καταιγίδων. Image: Supplied
v

Η ΓΗ ΚΑΤΩ από τα πόδια μας συνεχώς τρέμει και βρυχάται. Συνήθως αυτές οι δονήσεις είναι χαμηλής συχνότητας και έτσι δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τις αισθήσεις. Μπορούν ωστόσο να ανιχνευθούν από τα σεισμόμετρα, τα όργανα που γράφουν με σημαντική ακρίβεια τις σεισμικές κινήσεις. Τα σεισμόμετρα διαφέρουν από τους σεισμογράφους στο ότι οι δεύτεροι επιτυγχάνουν την αυτόματη αλλά όχι την πιστή αναγραφή μιας σεισμικής κίνησης.
Οι επιστήμονες που μελετούν τους σεισμούς στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν μια σπάνια τρομώδη κίνηση μέσα στη Γη, που έμοιαζε με μια μακρινή και ισχυρή καταιγίδα.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς να μάθουν περισσότερα για την εσωτερική δομή της Γης και να βελτιώσουν τις μεθόδους ανίχνευσης των σεισμών και των θαλάσσιων καταιγίδων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν μια ισχυρή καταιγίδα στο Βόρειο Ατλαντικό γνωστή ως «μετεωρολογική βόμβα», η οποία σφυροκόπησε τον βυθό του ωκεανού και στη συνέχεια έπληξε τις ακτές της Γροιλανδίας και της Ισλανδίας.
Μετεωρολογικές βόμβες ονομάζονται τα βαροκλινικά συστήματα η πίεση στο κέντρο των οποίων πέφτει γρήγορα και απότομα, είτε κατά 24 mb στη διάρκεια ενός 24ώρου είτε όταν μειώνεται με ρυθμό τουλάχιστον 1 mb την ώρα για 24 συνεχόμενες ώρες. Οι υφέσεις αυτές χαρακτηρίζονται από θυελλώδεις ανέμους και έντονα καιρικά φαινόμενα.
Χρησιμοποιώντας ειδικό σεισμικό εξοπλισμό στον πυθμένα της θάλασσας, ο οποίος συνήθως ανιχνεύει τον φλοιό της Γης όταν καταρρέει κατά τη διάρκεια των σεισμών, οι ερευνητές βρήκαν κάτι που δεν είχε εντοπιστεί πριν – μια τρομώδη κίνηση γνωστή ως κύμα μικροσεισμού S (S wave microseism).
v

334ADG5213JGD34646

Οι επιστήμονες Kiwamu Nishida και Ryota Takagi στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Επιστήμη της Γης και την Πρόληψη Καταστροφών στην περιοχή Chugoku της Νότιας Ιαπωνίας. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

Οι μικροσεισμοί είναι ασθενείς σεισμικές δονήσεις, μεγέθους από 2,3 έως 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και συνήθως περνούν απαρατήρητοι.
Ένα άλλο είδος σεισμικής δραστηριότητας είναι το κύμα μικροσεισμού τύπου Ρ, γνωστό και ως «πρωτογενές κύμα», που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των τροπικών κυκλώνων ή τυφώνων.
Επειδή τα κύματα Ρ (P waves) κινούνται πολύ γρήγορα, γίνονται αντιληπτά από τα ζώα, τα οποία εμφανίζονται νευρικά και ανήσυχα ή το βάζουν ακόμη και στα πόδια, πριν από την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού.
Αντίθετα, τα σεισμικά κύματα τύπου S είναι πιο αργά και διαδίδονται μόνο μέσω των βράχων και όχι μέσω του νερού. Τις δονήσεις αυτές είναι που αισθάνονται οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
v

434ADG5213JGD34646

Τα ζώα εκδηλώνουν μια ασυνήθιστη συμπεριφορά πριν εκδηλωθεί ένας σεισμός. Στην Κίνα υπάρχουν επτά μεγάλες φάρμες, γεμάτες από ποικιλία ζώων, οι οποίες λειτουργούν ως σεισμολογικοί σταθμοί. Photo: AP. Πηγή: Supplied
v

Χρησιμοποιώντας περισσότερα από 200 σεισμολογικά κέντρα, οι επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Επιστήμη της Γης και την Πρόληψη Καταστροφών της Ιαπωνίας, εντόπισαν όχι μόνο κύματα τύπου Ρ, αλλά και κύματα τύπου S, κατά τη διάρκεια της μετεωρολογικής βόμβας στον Βόρειο Ατλαντικό.
Είναι η πρώτη φορά που τα σεισμόμετρα κατέγραψαν την παρουσία κυμάτων S σε υδάτινο περιβάλλον, προερχόμενα από τα έγκατα της Γης. Τα κύματα S είναι εξαιρετικά αδύναμα καθώς συμβαίνουν στην περιοχή συχνοτήτων από 0,05 έως 0,5 χερτζ (Hz).
Η ανακάλυψη αυτή δίνει στους σεισμολόγους ένα νέο εργαλείο με το οποίο θα μπορέσουν να μελετήσουν τη δομή της Γης, τόσο τα βαθύτερα σημεία του φλοιού όσο και του ανώτερου μανδύα. Ο μανδύας της Γης ξεκινά, χονδρικά, από το βάθος των 30 χλμ. και φτάνει μέχρι τα 2.900 χλμ.
ν

Sounds From 6 Miles Beneath The Earth | GeoBeats News
v


v

 


Translate this post