Η Γη εισήλθε στην Ανθρωπόκαινο Εποχή (βίντεο)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff
ν

 

Η Γη μετατοπίστηκε σε μια νέα γεωλογική εποχή ύστερα από 11.700 χρόνια, και αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε εμάς.

343VN264324564LU65

Το 1952, η Γη εισήλθε επισήμως σε μια νέα γεωλογική εποχή, την Ανθρωπόκαινο, ύστερα από 11.700 χρόνια. Image: Supplied
v

ΕΧΕΤΕ σίγουρα ακούσει για τις γεωλογικές εποχές, που καθορίζουν τα χρονικά πλαίσια σημαντικών γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Γης. Για παράδειγμα, θα έχετε ακούσει για την Ιουρασική περίοδο του Μεσοζωικού Αιώνα, κατά την οποία αφθονούσαν οι δεινόσαυροι∙ ή για την Κρητιδική, κατά την οποία εμφανίστηκαν τα πρώτα γνωστά ανθοφόρα φυτά∙ ή για την Ηώκαινο, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα θηλαστικά∙ ή για την Πλειστόκαινο, όπου εμφανίζεται ο σύγχρονος άνθρωπος∙ ή τέλος για την Ολόκαινο, που ξεκινά με το τέλος της Εποχής των Παγετώνων μεταξύ 10000 και 9000 π.Χ.

Σήμερα, εν έτει 2016, αναγνωρίστηκε ότι η Γη μπήκε σε μια νέα γεωλογική εποχή ύστερα από 11.700 χρόνια, από τότε δηλαδή που έλιωσαν και οι τελευταίοι πάγοι που σκέπαζαν μεγάλο μέρος των ηπείρων της Γης.
Και η «εξέλιξη» αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε εμάς!
Όπως υποστηρίζει μια διεθνής ομάδα ερευνητών, η Γη εισήλθε σε μια νέα περίοδο, που μας αφορά όλους και μας επηρεάζει όλους, εξαιτίας της ταχείας εκβιομηχάνισης του πλανήτη μας κατά τον τελευταίο αιώνα.
Αυτό αναφέρθηκε από την ομάδα των ερευνητών κατά τις εργασίες του 35ου Διεθνούς Γεωλογικού Συνεδρίου (IGC), τη Δευτέρα 29 Αυγούστου. Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν στις 27 Αυγούστου στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και θα ολοκληρωθούν στις 4 Σεπτεμβρίου.
v

Η Ανθρωπόκαινος Εποχή

Οι ερευνητές στάθηκαν σε ορισμένα καθοριστικά γεγονότα της ιστορίας του πλανήτη:
Πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, ένας αστεροειδής προσέκρουσε στη Γη, εναποθέτοντας ιζήματα ιριδίου σε όλο τον κόσμο. Ο αστεροειδής προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της Κρητιδικής Εποχής.
Μετά από την εποχή των παγετώνων, η Γη μετατοπίστηκε σε μια νέα εποχή γνωστή ως Εποχή του Ολόκαινου και από τότε παρέμεινε εκεί.
Κατά τη δεκαετία του ’50, η Γη εισήλθε σε μια νέα περίοδο, τη λεγόμενη Ανθρωπόκαινο Εποχή (Anthropocene Epoch), ύστερα από 11.700 χρόνια από το τέλος της Περιόδου των Παγετώνων. Συγκεκριμένα, η Ανθρωπόκαινος άρχισε το 1952 με την έκρηξη της πρώτης βόμβας υδρογόνου που έγινε την 1η Νοεμβρίου και ήταν τόσο δυνατή, που εξαφανίστηκε κυριολεκτικά ένα από τα νησιά Μάρσαλ.
Από τους 35 επιστήμονες που μετέχουν στις εργασίες IGC, οι 30 ψήφισαν υπέρ της επισημοποίησης της πρότασης, ότι η Γη έχει εισέλθει σε νέα γεωλογική εποχή. Από τους υπόλοιπους, τρεις επιστήμονες διαφώνησαν, ενώ δύο απουσίαζαν.
v

543VN264324564LU65

1 Νοεμβρίου 1952. Η πρώτη πυρηνική βόμβα των ΗΠΑ με το όνομα “Ivy Mike”, 10,4 μεγατόνων, εκρήγνυται στα νησιά Μάρσαλ εξαφανίζοντας ένα από αυτά. Ήταν 700 φορές ισχυρότερη από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα και σκότωσε 160.000 ανθρώπους. Η έκρηξή της σηματοδότησε την έναρξη της Ανθρωποκαίνου Εποχής. Image: Supplied
v

Παρά την καθολική αποδοχή της πρότασης, ο γραμματέας της Βρετανικής Γεωλογικής Επιτροπής, καθηγητής Κόλιν Γουότερς, είπε στους δημοσιογράφους ότι η ψηφοφορία ήταν τυπική, και ότι η νέα εποχή είναι ένα πραγματικό γεγονός.
«Απλώς εντοπίσαμε τη χρονική αφετηρία για κάτι που συμβαίνει και έχει απίστευτο αντίκτυπο στο περιβάλλον του πλανήτη μας».
«Η έννοια της Ανθρωποκαίνου έχει το πλεονέκτημα ότι αγκαλιάζει όλες τις ανθρώπινες επιδράσεις στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.
v

643VN264324564LU65

H πτώση ενός μετεωρίτη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, σημάδεψε το τέλος της Κρητιδικής Εποχής ή εποχής των δεινοσαύρων. Image: Supplied
v

Ένας άλλος γεωλόγος, ο Γιαν Ζαλέισεβιτς (Jan Zalasiewicz), πρόεδρος του WGA (Wyoming Geological Association), παραδέχτηκε ότι η Γη έχει αλλάξει καθώς από την αρχή της Ανθρωποκαίνου είδε μια σαφή αλλαγή στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου στην ατμόσφαιρα.
«Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά που συνέβαιναν στη γη εδώ και χιλιάδες χρόνια και αυτού που συνέβη τον περασμένο αιώνα (εικοστό), είναι ότι η επίπτωση είναι παγκόσμια και τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα λίγο πολύ την ίδια ακριβώς στιγμή σε όλη τη Γη. Έτσι επηρεάζουν το οικοσύστημα ολόκληρης της Γης και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Τα επόμενα τρία χρόνια, η ομάδα εργασίας θα συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν απόδειξη ότι η Γη εισήλθε σε μια νέα εποχή – τα ραδιενεργά κατάλοιπα από τις δοκιμές των πυρηνικών βομβών, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τη μαζική εξαφάνιση ορισμένων ειδών, την παγκόσμια εξάπλωση των πλαστικών, την τσιμεντοποίηση της γης, την ερημοποίηση της γης από την αποψίλωση των δασών και διάφορα άλλα που ο σύγχρονος άνθρωπος αφήνει ως «κληρονομιά» για τις επόμενες γενιές, αν βέβαια ποτέ υπάρξουν σε έναν πλανήτη που αργοπεθαίνει.
ν

The Last Time the Globe Warmed
ν


ν

 


Translate this post