Βρέθηκε χαμένο έργο του Άλμπρεχτ Ντύρερ

Κατηγορία NEWS, Τέχνες

ΤΕΧΝΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το έργο του μεγάλου Γερμανού ζωγράφου και χαράκτη Ντύρερ ήταν προς πώληση για μερικά ευρώ σε παλαιοπωλείο της Γαλλίας.

467359354864585

Η Μαρία στεφανωμένη από έναν άγγελο (λεπτομέρεια). Image: Supplied
v

ΕΝΑ χαρακτικό 500 χρόνων του μεγάλου Γερμανού ζωγράφου και χαράκτη Άλμπρεχτ Ντύρερ βρέθηκε σε μια γαλλική υπαίθρια αγορά με τιμή μόλις μερικά ευρώ! Ανακαλύφθηκε από έναν συλλέκτη έργων τέχνης, ο οποίος και το δώρισε στο Μουσείο τέχνης της Στουτγκάρδης στη Γερμανία.

Πρόκειται για το έργο Η Μαρία στεφανωμένη από έναν άγγελο που φτιάχτηκε το 1520. Το υπέροχο χαρακτικό είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αναφέρει η Ανέτ Φρανκενμπέργκερ, εμπειρογνώμονας της Staatsgalerie (Εθνική Πινακοθήκη της Στουτγκάρδης).

Ο συνταξιούχος Γάλλος αρχαιολόγος που το ανακάλυψε το βρήκε σε ένα παλαιοπωλείο στο Σαρμπούρ, στην ανατολική Γαλλία, μέσα στα πράγματα που είχε μαζέψει ο καταστηματάρχης από ένα σπίτι στην πόλη.

Αγόρασε αμέσως το έργο και μόλις παρατήρησε τη σφραγίδα της Staatsgalerie στο πίσω μέρος του, αποφάσισε να το δωρίσει ανώνυμα.

Το χαρακτικό είχε εξαφανιστεί από τα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και πιθανότατα ήταν τυλιγμένο σε χαρτί για μερικές δεκαετίες προκειμένου να διατηρηθεί, πιστεύει η Φρανκενμπέργκερ.

Ήταν ιδιοκτησία του πρώην αντιδήμαρχου του Σαρμπούρ προτού καταλήξει στο παλαιοπωλείο, πρόσθεσε.

 

667359354864585

 

Το μουσείο δεν έχει αποφασίσει ακόμη με ποιο τρόπο θα εκθέσει το μοναδικό αυτό έργο. «Πρέπει να βρούμε το σωστό τρόπο έκθεσής του» δήλωσε η Φρανκενμπέργκερ.

Ο Ντύρερ (21 Μαΐου 1471 – 6 Απριλίου 1528) γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη, στη νότια Γερμανία. Έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στην πόλη αυτή, που αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της Γερμανίας, αλλά ταξίδεψε αρκετά κι επισκέφτηκε την Ιταλία δύο φορές, γεγονός που επηρέασε βαθιά το έργο του, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάδοση των ιδεωδών της Ιταλικής Αναγέννησης.  Τα έργα του, ξυλογραφίες και χαρακτικά, διαδόθηκαν σε όλη την Ευρώπη κι αργότερα απέκτησαν παγκόσμια φήμη.

Άφησε μοναδικά σε σύλληψη και εκτέλεση έργα που χαρακτηρίζονται από μεγάλη μαεστρία στο σχέδιο, τη φωτοσκίαση και το χρώμα. Ήταν εξαίρετος στα μαθηματικά και τη γεωμετρία. Μερικά από τα πιο διάσημα έργα του είναι το χαρακτικό Μελαγχολία (1514), Αυτοπροσωπογραφία (1500) κ.ά.

 


Translate this post