Η επανεμφάνιση του αγριόγατου της Κρήτης

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο Κρητικός αγριόγατος που πιστευόταν ότι είχε εξαφανιστεί, εθεάθη πρόσφατα στην περιοχή της Αγιάς Φωτιάς, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους.

12344432KJTKJTJRK324324

Ο σπάνιος Κρητικός αγριόγατος, μοναδικό στην Ελλάδα υποείδος του ευρωπαϊκού αγριόγατου. Photo: ΕΡΤ. Πηγή: Supplied
v

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ για τρίτη ημέρα στη Σητεία οι έρευνες για το αιλουροειδές, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, εθεάθη στην περιοχή της Αγιάς Φωτιάς. Οι μαρτυρίες για το αιλουροειδές συνεχίζονται στην Αστυνομία από πολίτες, ενώ αναζητούνται φωτογραφίες ή βίντεο από το ζώο που έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή. Όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής, το έχουν δει από μακριά, μοιάζει με λύγκα και έχει μήκος περίπου ενός μέτρου, ενώ άλλοι έχουν μιλήσει για… τίγρη.

Ο Κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της Αγριόγατας που ζει στην Κρήτη. Ο Κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996 όταν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια λέγεται ότι αιχμαλώτισαν ένα άτομο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς.

Ο Κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά και πλέον, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων.

Γεννάει 4-7 μικρά 1-2 φορές το χρόνο. Ο Κρητικός αγριόγατος ζει στις κορυφές των Λευκών ορέων, αφού βρέθηκε νεκρό ένα άτομο το 1997. Επίσης ζει στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς. Αρκετοί φουρόγατοι ζουν στη Δείκτη, κυρίως στη Ν/Δ πλευρά, με προβλήματα στα μικρά αιγοπρόβατα.
v

22344432KJTKJTJRK324324

Η μοναδική αυτή φωτογραφία δείχνει τον Κρητικό αγριόγατο που αιχμαλωτίστηκε για λίγο το 1996. Πηγή: Α. Τριχάς, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
v

Κίνδυνος εξαφάνισης

O μεγαλόσωμος αγριόγατος έχει χρόνια να φανεί στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, αναφέρουν κτηνοτρόφοι του νομού Ρεθύμνης.

Το ακριβοθώρητο θηλαστικό είναι τώρα άφαντο στη συγκεκριμένη περιοχή. «Έχω να τον δω δύο-τρία χρόνια και δεν ξέρω τι συμβαίνει», είχε πει το 2014 στο MadeInCreta.gr ο 74χρονος κτηνοτρόφος Μύρων Λίτινας, ο οποίος έχει περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή στον Ψηλορείτη.

«Γεγονός είναι πως πάει για εξαφάνιση, ενώ όταν ήμουν 20, 30 και 40 χρόνων έβλεπα και δέκα και δεκαπέντε αγριόγατους στην Πάνα και τα Χάλαβρα», διαβεβαίωσε, αναφερόμενος σε δύο ορεινές περιοχές του Αμαρίου.

Άλλοι κτηνοτρόφοι αναφέρουν πως, από τότε που ανοίχτηκε ο δρόμος για το βουνό Πάνας, «το είδος μειώνεται δραματικά».

«Δεν παρουσιάζεται ούτε όταν γεννούν τα πρόβατα και οι κατσίκες για να τραφεί με τα νεογέννητα όπως έκανε πάντα», λένε οι ίδιες πηγές. «Μπορεί να υπάρχει, αλλά σε πληθυσμό μετρημένο στα δάχτυλα του ενός χεριού».

 


Translate this post