PAK-DA: Το νέο φοβερό όπλο των Ρώσων (βίντεο)

Κατηγορία Τεχνολογία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το νέο ρωσικό βομβαρδιστικό PAK-DA θα είναι έτοιμο προς χρήση το 2020 και θα επιτίθεται από το διάστημα.

43GH2341GH243GH5423

Το ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς Τ-50 βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

ΤΟ ΝΕΟ υπερηχητικό stealth βομβαρδιστικό που κατασκευάζουν οι Ρώσοι ενσωματώνει διαστημική τεχνολογία και γι’ αυτό θα μπορεί να βγαίνει στον διαστημικό χώρο, απ’ όπου θα εξαπολύει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.
Οι δυνατότητες του νέου αεροσκάφους που θα ενταχθεί το 2020 στη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία φαίνονται από το κόστος του. Συγκριτικά με το «αδελφάκι» του, το μαχητικό 5ης γενιάς Sukhoi PAK FA, που τώρα πλέον ονομάζεται Τ-50 και θεωρείται ανώτερο του αμερικανικού F-35, το Tupolev PAK-DA θα κοστίζει το καθένα μεταξύ 600 και 700 εκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που ένα μαχητικό stealth Τ-50 κοστίζει μόνο 100 εκατομμύρια.
Από τους Ρώσους γίνεται ένας αγώνας ώστε το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό, η ανάπτυξη του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, να είναι έτοιμο για δράση το αργότερο έως το 2020.
Το υπερηχητικό stealth αεροσκάφος επόμενης γενιάς θα μπορεί να επέμβει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μέσα σε διάστημα μόλις δύο ωρών, ενώ θα είναι σε θέση να ξεκινήσει πυρηνικές επιθέσεις από το διάστημα.
Εξοπλισμένο με έναν ειδικό υβριδικό κινητήρα Turbofan, το αεροσκάφος θα χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά καύσιμα κηροζίνης ενόσω θα πετά στην ατμόσφαιρα της Γης, αλλά θα αλλάζει σε μεθάνιο και οξυγόνο όταν θα βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά πέριξ της Γης (LEO) στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με αυτό των δορυφόρων.
Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εμφάνιση του νέου αεροσκάφους καθώς οι Ρώσοι έχουν δοκιμάσει έως τώρα διάφορες παραλλαγές (βλέπε βίντεο).
Το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό αποτελεί μέρος της κούρσας εξοπλισμών μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, με τις χώρες να συναγωνίζονται ποια θα δημιουργήσει πρώτη το δικό της «αόρατο» υπερηχητικό αεροσκάφος.
Η βιασύνη των Ρώσων να θέσουν ως ορόσημο το 2020 δείχνει ότι κάτι μεγάλο πρόκειται να γίνει μεταξύ των ετών 2024-25, δεδομένου ότι χρειάζονται 2-3 χρόνια προκειμένου ένα αεροσκάφος να περάσει με επιτυχία όλες τις δοκιμές πριν τεθεί σε υπηρεσία.
Το PAK-DA (prospective aviation complex for long-range aviation) άρχισε να αναπτύσσεται από την Tupolev το 2008 και οι αρχικές προβλέψεις μιλούσαν για ένταξη σε υπηρεσία μεταξύ των ετών 2025-30. Οι Ρώσοι μείωσαν τον χρόνο πρώτα στο 2023 και τώρα στο 2020.
«Η επιχειρησιακή ικανότητα της μονάδας έχει αποδειχθεί», δήλωσε ο στρατηγός Σεργκέι Καρακάγιεφ, διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας. «Αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε με τις διάφορες παραλλαγές του αεροσκάφους, και αυτό θα διαρκέσει περίπου ένα έτος. Μόλις καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο, θα αρχίσει η κατασκευή του κινητήρα».
«Κατά το δεύτερο έτος της ανάπτυξης (2018) θα αρχίσει η τελική κατασκευή του αεροσκάφους. Επειδή πιέζω χρονικά τα πράγματα ίσως προκύψουν κάποια προβλήματα, αλλά το 2020 θα έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό προϊόν».
v

PAK DA sneak peek 2016 – Russian Stealth Bomber
v

 


Translate this post