Μια σκοτεινή μάζα μεγαλώνει στον Ήλιο (βίντεο)

Κατηγορία Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η NASA παρακολουθεί όχι χωρίς κάποια ανησυχία την τεράστια σκοτεινή περιοχή που εξαπλώνεται στην επιφάνεια του Ήλιου.

234HJJHK235J535JH465

Σε τελική ανάλυση πρόκειται για άλλη μια τρύπα στον Ήλιο… Πηγή: Supplied
v

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα φαινόμενο που έχει αρχίσει από την αρχή του έτους. Την ανακάλυψη έκανε ένα από τα διαστημόπλοια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος και συγκεκριμένα το Παρατηρητήριο Ηλιακού Δυναμικού (Solar Dynamics Observatory – SDO). Έκτοτε  ηNASA παρακολουθεί με κάποια ανησυχία την επέκταση του φαινομένου, ωστόσο λέει ότι εμείς δεν πρέπει να ανησυχούμε καθόλου.

Πρόκειται, λέει, για ένα «φυσιολογικό» φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει αρκετά συχνά στην επιφάνεια του Ήλιου.

Σε αυτή την περίπτωση τίθεται το ερώτημα: αφού όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι απολύτως φυσιολογικά, τότε σε τι χρειάζεται η επιστήμη;

Ίσως για να δίνει ονόματα σε φαινόμενα που και η ίδια, παρ’ όλες τις προσπάθειές της, δείχνει να μην τα καταλαβαίνει. Όταν όμως βάλεις σε κάτι ένα όνομα και εφεύρεις και μια θεωρία, δείχνεις ότι το καταλαβαίνεις και άρα το έχεις υπό έλεγχο.

Έτσι, το παράδοξο αυτό φαινόμενο, που ήταν άγνωστο στους φυσικούς έως και πριν λίγα χρόνια (δεν σχετίζεται με τις ηλιακές κηλίδες), βαφτίστηκε από τη NASA «στεφανιαία οπή» (coronal hole) και περιγράφεται ως «περιοχή χαμηλής πυκνότητας στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου, που είναι γνωστό ως Στέμμα».

Οι περιοχές αυτές, λέει η NASA, επειδή περιέχουν ελάχιστο ηλιακό υλικό, έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες και έτσι φαίνονται πολύ πιο σκούρες σε σχέση με το περιβάλλον τους.
v

334HJJHK235J535JH465

Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά η NASA λέει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε καθόλου. Πηγή: Supplied
v

Μπορεί σε εμάς να φαίνεται τρομακτικό, αλλά δεν είναι, λέει η NASA. Και εμείς εμπιστευόμαστε τη NASA, καθώς ό,τι λέει είναι θέσφατο.

Σε συμπληρωματική ανακοίνωσή της, η διαστημική υπηρεσία λέει ότι η σκοτεινή μάζα μπορεί να καταλάβει μέχρι ένα τέταρτο της επιφάνειας του Ήλιου και δημιουργείται από ένα κενό στο μαγνητικό πεδίο.

«Οι στεφανιαίες οπές είναι τα σημεία απ’ όπου πηγάζει ο ηλιακός άνεμος, ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύεται από την ανώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου», δήλωσε η NASA σπεύδοντας να προσθέσει ότι μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα στους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και σε άλλες ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το Στέμμα είναι αυτό που στέλνει στη Γη τα «ηλιακά κοσμικά σωματίδια», όπως ονομάζεται το ρεύμα των ηλεκτρισμένων σωματιδίων ή «ηλιακός άνεμος», ο ρόλος του οποίου είναι υψίστης σπουδαιότητας για τη ζωή στον πλανήτη μας. Η NASA όμως μας βάζει τα γυαλιά, λέγοντάς μας ότι ο ηλιακός άνεμος προέρχεται από τις στεφανιαίες μαύρες οπές. Είναι κάτι καινούριο…

Μελέτες που έγιναν δείχνουν ότι η γενική ακτινοβολία του ‘Ηλιου και κύρια ο ηλιακός άνεμος, έχουν ένα προεξάρχοντα ρόλο σε όλα τα επίπεδα λειτουργιών που λαμβάνουν χώρα πάνω στον πλανήτη μας. Γιατί το φως του Ήλιου μέσω του φυτικού βασιλείου δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση και συντήρηση των έμβιων όντων.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA αλλοιώνει επιστημονικά στοιχεία προκειμένου να μην δώσει λαβή στους τρελούς και στους θρησκόληπτους που αφθονούν στις ΗΠΑ –και όχι μόνο– και αρχίσουν να κηρύσσουν το τέλος του κόσμου, όπως συμβαίνει με την οργάνωση που προβλέπει ότι η συντέλεια θα έρθει στις 29 Ιουλίου.

v
Sun Going Dark! NASA Finds Huge Coronal Hole
v

 


Κράτα το

Κράτα το

Translate this post