Η χώρα βαίνει ολοταχώς προς την χρεοκοπία

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στο δεύτερο τρίμηνο, οι οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στη χρεοκοπία.

1543hj243hj54hj45h5hj654

Ακόμη και οι οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων. Πηγή: Supplied
v

ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ διαστάσεις λαμβάνει η αδυναμία ή και η αποφυγή πληρωμής εισφορών στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), να ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ.

Ακόμη και οι οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249. Οι 88.217 έχουν «χαθεί», ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία εκτιμώνται σε πάνω από 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,6 δισ. έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ (αφορούν οφειλές από 5.000 ευρώ και άνω) και οι παράγοντες της αγοράς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τη μισθωτή εργασία όσο και για τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες θα επιφέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε κατάρρευση τα έσοδα των Ταμείων και σε εκτίναξη τις οφειλές.

Αναλυτικά, το β΄ τρίμηνο του 2016, τα χρέη προς τα Ταμεία που εντάχθηκαν στο ΚΕΑΟ, ανήλθαν σε 16,6 δισ. από 15,7 δισ. ευρώ τρεις μήνες πριν. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε πρόστιμα-προσαυξήσεις παλιών χρεών και ένταξη ενός σημαντικού πακέτου νέων χρεών από τον ΟΓΑ (20.000 οφειλέτες με χρέη 186,4 εκατ. ευρώ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451 που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων –σχεδόν το 50%– βρέθηκαν εκτός.

Μια «ανάσα» πριν από τα 90 δισ. ευρώ βρέθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο στο τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς την εφορία έφθασαν στο τέλος του περασμένου μήνα στα 89,66 δισ. ευρώ και ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των χρεών τους επόμενους μήνες και δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν στα επίπεδα των 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους.

Επιπλέον, οι οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες (από δάνεια) φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 108 δισ. ευρώ. Σύνολο 198 δισ. ευρώ.

Περιμένει η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) και οι πιστωτές ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να δοθούν; Η απάντηση είναι όχι, καθώς τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;
v

Μπαράζ κατασχέσεων

Την ίδια στιγμή, το ΚΕΑΟ συντονίζει τις ενέργειές του προκειμένου να διαχωρίσει τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» από αυτούς που λόγω κρίσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες το ΚΕΑΟ απέκτησε πρόσβαση στο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, προκειμένου εξειδικευμένα στελέχη του, εξετάζοντας τις κινήσεις των λογαριασμών, να σκιαγραφούν το προφίλ των οφειλετών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι παράλληλα με τα χρέη, αυξάνονται και οι εισπράξεις του Κέντρου. Έτσι, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 196,3 εκατ. ευρώ έναντι 189,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 161 εκατ. ευρώ το τελευταίο του 2015.
v

3543hj243hj54hj45h5hj654

Στα χέρια των πολιτών έχουν απομείνει περί τα 30 δισ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση προσδοκά να τα εισπράξει όλα, υπό μορφή φόρων, έως το τέλος του έτους. Έτσι όμως οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια προς τη χρεοκοπία. Πηγή: Supplied
v

Συνολικά, οι εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου φέτος έφτασαν τα 385,7 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο των 375 εκατομμυρίων που είχε τεθεί. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο κύμα των σαρωτικών κατασχέσεων των περιουσιακών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
v

Στο δόκανο της χρεοκοπίας

Φόρους 31 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση, διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης». Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από φόρους φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και τέλη κυκλοφορίας έως το τέλος του έτους ώστε να κλείσει χωρίς αποκλίσεις ο προϋπολογισμός του 2016.

Στην αντίθετη περίπτωση, καραδοκεί ο αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων το 2017, στη βάση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του τρέχοντος έτους.

Μέχρι στιγμής η εικόνα του προϋπολογισμού δείχνει ότι τα έσοδα κινούνται εντός τροχιάς. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους είχαν εισπραχθεί 18,401 δισ. ευρώ ή 871 εκατ. ευρώ παραπάνω από τον στόχο. Αυτό όμως οφειλόταν στο κύμα των σαρωτικών κατασχέσεων των περιουσιακών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Οι επόμενοι μήνες όμως ενσωματώνουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας με αυξημένο κίνδυνο νέας έκρηξης των απλήρωτων φόρων με φόντο τις απανωτές επιβαρύνσεις, τόσο στην άμεση, όσο και την έμμεση φορολογία.

Ο λογαριασμός των εκκαθαριστικών της Εφορίας έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του. Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις έχουν πάρει την πρώτη κρυάδα καθώς καλούνται να πληρώσουν αυξημένες προκαταβολές φόρου στη βάση των περυσινών εισοδημάτων τους, αλλά και αυξημένη κατά 30% εισφορά αλληλεγγύης.

Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, στα «στρώματα» και στις θυρίδες των τραπεζών έχουν απομείνει γύρω στα 30 δισ. ευρώ (δηλαδή περίπου 2.700 ευρώ ο κάθε Έλληνας), μόλις τα χρήματα αυτά δοθούν για την εξόφληση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, δεν θα υπάρχουν πλέον χρήματα ούτε για την καθημερινή επιβίωση των πολιτών.

Το δόκανο της χρεοκοπίας έχει δύο σειρές δόντια: η μια περίπτωση είναι οι πολίτες να αρνηθούν να πληρώσουν (όπως ήδη κάνουν, αφού στο πρώτο τετράμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ύψους 4,3 δισ. ευρώ) τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι, κάτι που θα οδηγήσει το κράτος στην αδυναμία εκπλήρωσης των όσων έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους, στον οικονομικό εκτροχιασμό και την πτώχευση.

Στη δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή οι υπόχρεοι του Δημοσίου επιλέξουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν το 2017 στις καθημερινές ανάγκες τους, η αγορά θα πέσει στα Τάρταρα καθώς δεν θα υπάρχει ζήτηση, οπότε η χώρα οδηγείται και πάλι στη χρεοκοπία.

 

Μέτρα Βενεζουέλας για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post