Μετά το δημοψήφισμα θα επιβαλλόταν δικτατορία

Κατηγορία Οικονομία, Opinion

OPINIONS

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου προβλεπόταν επιβολή δικτατορίας, αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. Και αυτή είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος.

22334L214321J413J15

Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ αφιερώνει το νέο του βιβλίο στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τη σύζυγό του. Πηγή: News media
v

42334L214321J413J15ΚΗΡΥΞΗ κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων στη Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό ήταν το Σχέδιο Β («Plan Χ») της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ –  ένα άλμα προς το άγνωστο που θα βύθιζε τη χώρα σε δικτατορία λατινοαμερικάνικου τύπου το καλοκαίρι του 2015, αν κατέρρεαν πλήρως οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Αυτά αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη), ο Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ – γιος του διαπρεπούς οικονομολόγου Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ (1908-2006).
Πέρυσι τέτοια εποχή ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ ήταν σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη και επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πιθανόν από αυτόν διέρρευσε, πρώτα στους Αμερικανούς και μετά στους Ευρωπαίους, το Σχέδιο Β της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν στις 29 Ιουνίου τα capital controls.
Και λέμε πιθανόν, γιατί όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στην «Καθημερινή», δεν άντεχε στη σκέψη ότι οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι θα δέχονταν πρώτοι το βαρύ πλήγμα, που για πολλούς από αυτούς θα ισοδυναμούσε με θάνατο.
v

Επιβολή δικτατορίας

Αμέσως μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή του νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν με τη Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές που θα δίνονταν σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
Πέρα από την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δηλαδή πολιτικής δικτατορίας, το σχέδιο προέβλεπε ότι ένα μεγάλο μέρος από τις τεράστιες ποσότητες χαρτονομισμάτων σε ευρώ που υπήρχαν στις τράπεζες, θα «εξαφανιζόταν», λέγοντας στους Ευρωπαίους ότι τα χρήματα αυτά «κάηκαν». Το ποιοι θα τα έπαιρναν και θα τα μοιράζονταν παραμένει ακόμη άγνωστο.
Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκαλμπρέιθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν. Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.
Θυμίζουμε ότι με βάση το περιβόητο «Plan Χ» του Γ. Βαρουφάκη (το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας τότε στο «Βήμα της Κυριακής», χαρακτήρισε πράξη «εσχάτης προδοσίας»), στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας και ενόσω παραπλανούσε το λαό με υποσχέσεις και τους Ευρωπαίους με ατέρμονες διαβουλεύσεις και συζητήσεις, να οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς δραχμής.
v

32334L214321J413J15

Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραπλανούσε τον ελληνικό λαό και τους Ευρωπαίους με ατέρμονες συζητήσεις, έως ότου ετοιμαστεί η μετάβαση στη Νέα Δραχμή. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

Για να αποφύγει τυχόν ποινικές ευθύνες, αλλά και για να τα έχει καλά με την παρούσα κυβέρνηση, ο Γκαλμπρέιθ γράφει ότι το Σχέδιο τελικά δεν εφαρμόστηκε: «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από εμάς και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει, μεταθέτοντας προς τα πίσω τις ημερομηνίες…
Κατά τα λοιπά, στο αφιερωμένο στον Γιάνη Βαρουφάκη και στη Δανάη Στράτου βιβλίο του, ο Γκαλμπρέιθ δεν αποφεύγει την αγιογράφηση του πρώην υπουργού Οικονομικών – τον περιγράφει ως μια «πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι’ αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του».
v

Το colpo grosso

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από τον ίδιο τον Γ. Βαρουφάκη, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, υπό τον γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Μ. Χατζηθεοδώρου, εγκαταστάθηκε μια μικρή ομάδα με στόχο τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, που θα μπορούσε να μετατραπεί με συνοπτικές διαδικασίες από ευρώ σε δραχμές.
Η «ομάδα εποπτείας», στην οποία συμμετείχε και ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, είχε εγκατασταθεί στου Μαξίμου. Η κρίσιμη μέρα, κατά την οποία η συμμορία θα πατούσε το «κόκκινο κουμπί», ήταν η μέρα του δημοψηφίσματος – 5 Ιουλίου. Την ενεργοποίηση του συστήματος παράλληλων πληρωμών, θα ακολουθούσε η στάση πληρωμών προς την ΕΚΤ (στο ομόλογο που έληγε στις 20 Ιουλίου) και η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Το τρίπτυχο αυτό θα οδηγούσε στην αποκοπή της χώρας από το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών, το Target 2, και θα καθιστούσε αναπόφευκτη την επιστροφή στη δραχμή.
Μόλις μετατρέπονταν όλοι οι λογαριασμοί σε δραχμές, η συμμορία θα τσέπωνε τα ευρώ που υπήρχαν στους καταθετικούς λογαριασμούς των τραπεζών και στις θυρίδες. Παράλληλα η χώρα θα έμπαινε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
v

62334L214321J413J16

Την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015, στις 10:00 το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου είχε συνάντηση με τον Π. Καμμένο και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συνάντηση διήρκεσε τρεις περίπου ώρες. Πηγή: Supplied
v

Η συμμορία του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι δηλαδή ήταν μυημένοι στο colpo grosso, φαίνεται ότι είχαν σχεδιάσει την επιβολή δικτατορίας πολύ πριν καταλάβουν στην εξουσία. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κ. Τσίπρας διάλεξε ως κυβερνητικό εταίρο των Πάνο Καμμένο, επειδή ο τελευταίος είχε στενές σχέσεις με στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Ήταν τότε που ο κ. Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βγήκε και είπε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη σταθερότητα σε σχέση με τις συμμαχίες της χώρας».
(Τώρα που ο κ. Τσίπρας δεν τον χρειάζεται, ο κ. Καμμένος θα έχει τη μοίρα όλων εκείνων που είχαν την ατυχή έμπνευση να συνεργαστούν σε κάποιο βαθμό με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και τόσοι άλλοι. Γιατί όσους του είναι άχρηστοι, ο κ. Τσίπρας τους εκπαραθυρώνει).
Ο απώτερος σκοπός της επιβολής δικτατορίας ήταν φυσικά η μετάβαση στο νέο νόμισμα, κάτι που θα άφηνε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ αδιάθετα στις τράπεζες, τα οποία θα περιέρχονταν κατά ένα μεγάλο μέρος στην κατοχή των συμμοριτών. Στην δε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα τα αναζητούσε, θα έβρισκαν κάποια δικαιολογία να πουν, όπως ότι καταστράφηκαν επειδή ήταν παλιά ή κάτι ανάλογο.
Όλα αυτά ακούγονται απίστευτα και αδιανόητα να τα έχει σκεφτεί και σχεδιάσει μια πολιτική ομάδα και μάλιστα της Αριστεράς. Όμως αργά η γρήγορα η αλήθεια θα αποκαλυφθεί – μάλλον γρήγορα με την επιτάχυνση που έχουν τα πράγματα.
v

52334L214321J413J15

Ματιέ Πιγκάς, Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Lazard στη Γαλλία. Η γαλλική Lazard προσέφερε την επίμαχη περίοδο τις υπηρεσίες της στην ελληνική κυβέρνηση «αφιλοκερδώς». Πηγή: Supplied
v

Τα ευρώ θα τα μετέφερε σε ασφαλείς λογαριασμούς στο εξωτερικό ξένη εταιρεία, πιθανώς η επενδυτική τράπεζα Lazard, η οποία συμβούλευε τότε την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Θυμίζουμε ότι την εταιρεία αυτή χρηματοοικονομικών συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με γραφεία στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και το Λονδίνο, την είχε προτείνει ο Γ. Βαρουφάκης και ότι η εταιρεία πρόσφερε τις υπηρεσίες της «αμισθί».
v

100 δισ. ευρώ το κόστος

Βάζοντας κανείς σε τάξη τις σκόρπιες ψηφίδες της αδιερεύνητης αυτής υπόθεσης, διαπιστώνει ότι το σχέδιο της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –σχέδιο το οποίο γνώριζε μια μικρή ομάδα στελεχών– ήταν:
α) Η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη και η μετάβαση σε νέο νόμισμα
β) Η έξοδος θα γινόταν μέσω του δημοψηφίσματος
γ) Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
δ) Η αρπαγή ενός μεγάλου μέρους των ευρώ που υπήρχαν στις τράπεζες και η μεταφορά τους στο εξωτερικό
Τελικά το σχέδιο ναυάγησε, όπως είπαμε, επειδή κάποιος από την «παρέα» το αποκάλυψε στους Ευρωπαίους (πιθανώς ο ίδιος ο Γκαλμπρέιθ, άλλοι λένε πως ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης), οι οποίοι επέβαλαν στις 29 Ιουνίου 2015 τα capital controls ώστε να μην μπορεί να βγει από τη χώρα ούτε ένα ευρώ.
Αυτός είναι ο λόγος που τα capital controls παραμένουν μέχρι σήμερα. Για να αρθούν θα πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση.
Όποιος κι αν ήταν πάντως αυτός ο «προδότης» έσωσε τη χώρα από μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.
Μετά από αυτό η ομάδα του Μαξίμου αναγκάστηκε να αλλάξει σχέδια. Το ότι έγινε το δημοψήφισμα δεν πρέπει να μας μπερδεύει. Αρχικά το δημοψήφισμα χρησίμευε στο να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού ήταν βέβαιο πως το «Όχι» θα πλειοψηφούσε όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση, ώστε να γίνει η αρπαγή των ευρώ. Όταν τα σχέδια αποκαλύφθηκαν, το δημοψήφισμα δεν χρησίμευε πλέον σε τίποτε. Οι Ευρωπαίοι, έχοντας πιάσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα πράσα, μπορούσαν πλέον να την εκβιάζουν. Έτσι, το «Όχι» έγινε «Ναι», υπεγράφη το Τρίτο Μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να παραμένει στην εξουσία –όχι ίσως έτσι όπως θα ήθελε, δηλαδή επιβάλλοντας ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, ένα είδος «προεδρικής δικτατορίας»– καθώς ήταν χρήσιμη, αφού δεν μπορούσε πλέον να προβάλει καμία αντίσταση στις επιθυμίες των δανειστών.
Ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το colpo grosso του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στη χώρα και στον ελληνικό λαό 100 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM με δηλώσεις του στις 22 Ιουνίου 2016 εκτίμησε ότι το κόστος της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργό οικονομικών τον Γ. Βαρουφάκη ήταν πάνω από 100 δισ. ευρώ.

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post