Αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και φόρος στο Ίντερνετ

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Με δύο νέα τραυματικά μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση να επουλώσει την βαθιά και χαίνουσα πληγή της ελληνικής οικονομίας.

43213B532JK525464
v

ΔΙΠΛΟ φορολογικό χτύπημα έρχεται για εκατομμύρια φορολογουμένους, καθώς μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο τη Μεγάλη Εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρόκειται να καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αλλαγές τόσο για την άμεση όσο και για την έμμεση φορολογία.

Σε μια προσπάθεια να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα κατά μια μονάδα, από το 23% στο 24%, καθώς και την επιβολή φόρου στο Ίντερνετ.

Συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει το μέτρο επιβολής φόρου στους συνδρομητές ευρυζωνικότητας και θα επιβληθεί σε όσους έχουν σύνδεση στο Ίντερνετ για επαγγελματική ή ιδιωτική χρήση. Το ύψος του φόρου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, καθώς θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», ο νέος φόρος έρχεται για να συμπληρώσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, την αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και το τέλος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχει εγκαταλειφθεί η πρόταση για αύξηση κατά 25% του φόρου στην κινητή τηλεφωνία.

Επιπλέον, καθιερώνεται μόνιμη φορολογία στα τυχερά παιχνίδια ενώ καταργούνται, σταδιακά έως το 2018, οι φοροαπαλλαγές στον εφοπλιστικό και ναυτιλιακό κόσμο της χώρας.
v

Καταστροφή λέει ο ΣΕΠΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη πρόσθετη φορολόγηση σε κινητή τηλεφωνία, διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση, έκρουσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΕΠΕ, «είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση, πλήττει πρωτίστως τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και, μάλιστα, για ένα τόσο απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα, αλλά και την επαγγελματική τους δραστηριότητα».

Επίσης, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, «ακόμα και η επιπλέον φορολόγηση στις συνδέσεις διαδικτύου θα αποτελέσει τροχοπέδη για πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και την λειτουργία του δημόσιου τομέα, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας». «Ταυτόχρονα», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «θα πλήξει το μεγάλο στόχο της ψηφιακής επανεκκίνησης, λειτουργώντας αποτρεπτικά τόσο στον πολίτη όσο και στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις για την απόκτηση υπηρεσιών, εφαρμογών και προϊόντων τεχνολογίας, αποθαρρύνοντας ακόμα και τις αυτονόητα αναγκαίες χρήσεις της».

Στην ανακοίνωση του ΣΕΠΕ τονίζονται, επίσης, τα ακόλουθα: «Παράλληλα, η επιβολή επιπλέον φόρου στις ελληνικές εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης, βασικό χρηματοδότη του ελληνικού αθλητισμού και κινηματογράφου, είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιρειών του εξωτερικού, που θα παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον φόρο. Ιδιαίτερα, τη στιγμή που, πέραν όλων των άλλων επιβαρύνσεων που υφίστανται οι ελληνικές εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, ήδη καταβάλλουν και 3%, ετησίως, επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής.

»Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι η Πολιτεία δεν θα προχωρήσει στην επιβολή των πρόσθετων αυτών φόρων, πλήττοντας βασικά αγαθά, λειτουργικής σημασίας για πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και για το ίδιο το κράτος, στην προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει», καταλήγει ο ΣΕΠΕ στην ανακοίνωσή του.
ν

 


Translate this post