100 και πλέον Νομπελίστες κατά της Greenpeace

Κατηγορία Περιβάλλον

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

100 και πλέον Νομπελίστες στρέφονται κατά της καμπάνιας της Greenpeace για το γενετικά τροποποιημένο «χρυσό ρύζι».

4132H342H4J32H3J355

Ορυζώνας στις Φιλιππίνες. Ακόμη δεν καλλιεργείται εδώ «χρυσό ρύζι». Πηγή: Supplied
v

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, μέρος του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που μαίνεται, έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό μεταξύ των εταιρειών βιοτεχνολογίας, όπως η Monsanto, που παράγουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (αγγλικά: GM foods και GMO foods), και των αγροτών και των οικολόγων που θεωρούν ότι τα τρόφιμα που παράγονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι επικίνδυνα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον.

Αυτή τη φορά οι αντίπαλες δυνάμεις συγκρούστηκαν με αφορμή το γενετικά μεταλλαγμένο «χρυσό ρύζι» (Golden rice). Το «χρυσό ρύζι» είναι μια ποικιλία ρυζιού (Oryza sativa) που παρήχθη μέσω της γενετικής μηχανικής με την εισαγωγή του γονιδίου βήτα-καροτίνη, ένας πρόδρομος της βιταμίνης Α, στα εδώδιμα μέρη του ρυζιού. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθούν εμπλουτισμένα τρόφιμα που να μπορούν να καλλιεργηθούν και να καταναλωθούν σε περιοχές που υποφέρουν από έλλειψη βιταμίνης Α.

Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης εκτιμάται ότι σκοτώνει ετησίως 670.000 παιδιά κάτω των 5 ετών στις υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη.

Αυτή τη φορά στη μάχη για την διατροφική κυριαρχία του πλανήτη έσπευσαν στο πλευρό των εταιρειών που παράγουν μεταλλαγμένα τρόφιμα 109 Νομπελίστες, από τους οποίους περίπου οι 40 είναι βραβευμένοι με Νόμπελ Ιατρικής. Οι Νομπελίστες ζητούν με ανοικτή επιστολή τους από τις κυβερνήσεις του κόσμου να απορρίψουν την καμπάνια της Greenpeace κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και ειδικότερα κατά του «χρυσού ρυζιού».

Όπως υποστηρίζουν, η έλλειψη αυτής της βιταμίνης, που πλήττει εκατομμύρια παιδιά και γυναίκες, ευθύνεται για περισσότερους θανάτους παιδιών από αυτά που πεθαίνουν από νάρκες, όλμους και πολεμικές συρράξεις.

Οι Νομπελίστες ζητούν επίσης από την Greenpeace και τους υποστηρικτές της «να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των υπεύθυνων επιστημονικών οργανισμών και των ρυθμιστικών αρχών και να εγκαταλείψουν την εκστρατεία κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, γενικά, και κατά του «χρυσού ρυζιού» ειδικότερα.

Καλούν, τέλος, τις κυβερνήσεις όλων των χωρών «να καταδικάσουν την καμπάνια της Greenpeace» και να κάνουν «ό,τι περνά από το χέρι τους» για να «επιταχύνουν την πρόσβαση των καλλιεργητών σε όλα τα μέσα της σύγχρονης βιολογίας».

Την επιστολή υπογράφουν Νομπελίστες της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Χημείας. Ανάμεσά τους, ο Βρετανός Τζέιμς Γουότσον που ανακάλυψε τη δομή του DNA.
v

5132H342H4J32H3J355

Το γενετικά τροποποιημένο «χρυσό ρύζι» (δεξιά) σε σύγκριση με το φυσικό ρύζι (αριστερά). Πηγή: Wikimedia Commons
v

Δεν μπορούμε να μην σταθούμε στον έξυπνο τρόπο με τον οποίο δρουν οι εταιρείες των μεταλλαγμένων τροφίμων, όπως η Monsanto Company. Το έπαθλο άλλωστε δεν είναι μικρότερο από την κυριαρχία του πλανήτη! Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία, τάχα ότι κόπτεται για τα παιδιά που θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο αν είχαν πρόσβαση σε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως τα καρότα, διέθεσε δωρεάν άδειες για την καλλιέργεια του «χρυσού ρυζιού» σε αγρότες, τη στιγμή που μια τέτοια άδεια κοστίζει 10.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει πως αν ένας αγρότης παράγει γενετικά τροποποιημένο «χρυσό ρύζι» σε ποσότητα μικρότερη από 10.000 δολάρια το χρόνο, δεν οφείλει να πληρώσει τίποτα στην εταιρεία. Επιπρόσθετα, οι αγρότες μπορούν να κρατήσουν ένα μέρος των σπόρων για επόμενη καλλιέργεια.

Εκτός από αυτά τα «καλά», η Monsanto πήρε αυτή τη φορά με το μέρος της και τους κορυφαίους επιστήμονες. Το αν τους εξαγόρασε είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε. Το κόσμος πάντως σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν αμελητέο, μπροστά στα υπερκέρδη που αναμένεται να αποκομίσει από την καλλιέργεια του «χρυσού ρυζιού». Σκεφτείτε μόνο ότι η γερμανική Bayer πρόσφερε πριν λίγο καιρό 62 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά αυτής της αμερικανικής εταιρίας σπόρων συμπεριλαμβανομένων των χρεών της, προκειμένου να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία αγροχημικών.

Αξίζει να σταθούμε στο σημείο εκείνο της επιστολής που δημοσίευσαν οι Νομπελίστες, στο οποίο γράφουν: «Όλοι οι επιστημονικοί και ρυθμιστικοί θεσμοί στον κόσμο έχουν αποδείξει επανειλημμένως και κατά συνεκτικό τρόπο ότι οι καλλιέργειες και τα τρόφιμα που είναι βελτιωμένα χάρη στην βιοτεχνολογία είναι το ίδιο ασφαλή, αν όχι περισσότερο, από εκείνα που προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο παραγωγής».
v

6132H342H4J32H3J355

3 Μαΐου 2005. Ακτιβιστές της Greenpeace πετούν έναν μεγάλο χαρταετό με ένα τεράστιο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι στο Seelow της Ανατολικής Γερμανίας, ενάντια στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου. Photo: AFP/Michael Kappeler. Πηγή: Supplied
v

Εκείνο που δεν αναφέρουν οι Νομπελίστες είναι ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι επιβλαβή πρώτα για τον άνθρωπο, για τον εξής λόγο. Μπορεί να περιέχουν πράγματι ενισχυμένες θρεπτικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι ίδιοι οι σπόροι όμως και τα μεταλλαγμένα φυτά που αναπτύσσονται από αυτούς, για να είναι ανθεκτικά στις διάφορες ασθένειες και επιδράσεις από το περιβάλλον είναι εμποτισμένα με αντιβιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής που τρώει μια χούφτα «χρυσό ρύζι», λαμβάνει τόση αντιβίωση όση δεν έχει λάβει σε ολόκληρη τη ζωή του!

Η πρόσληψη αντιβιοτικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανθεκτικότητάς του σε αυτές. Αυτό έχει ως συνέπεια την αναποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών στον οργανισμό, όταν αυτό είναι αναγκαίο π.χ. στην ανάρρωση κάποιας ασθένειας.

Από την άλλη πλευρά, στην απάντησή της η Greenpeace, αναφορικά με τα δήθεν ευεργετήματα του «χρυσού ρυζιού», τονίζει ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για το Ρύζι, η αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της έλλειψης βιταμίνης A «δεν είναι αποδεδειγμένη».

 


Κράτα το

Κράτα το

Translate this post