Ειδήσεις που πρέπει να μάθετε σήμερα για αύριο

Κατηγορία Media

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Επιμέλεια: Νικόλας Σεγκούντος

 

Τρεις ιστορίες που πρέπει να μάθετε για την Κίμωλο, την κότα και τ’ αυγό και τους AquaSonic, το συγκρότημα που παίζει μουσική υποβρυχίως.

5422355213HG265G625H638
ν
v
Εκπληκτική «ανοιχτή βιβλιοθήκη» στην Κίμωλο
ν

Η Εθελοντική Ομάδα της Κιμώλου (Κιμωλίστες) σε συνεργασία με τον Δήμο Κιμώλου, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας ανοιχτών βιβλιοθηκών στο νησί. Ο Φώτης Μαρινάκης, μέλος της εθελοντικής ομάδας «Κιμωλίστες», περιγράφει το πως ξεκίνησε η συγκεκριμένη δράση της ομάδας.
Η «ανοιχτή βιβλιοθήκη» είναι μια ιδέα που προέκυψε μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάγκης και του πνεύματος τής ομάδας να εμπλουτίσει το νησί με δράσεις και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Ανοιχτές βιβλιοθήκες θα δημιουργηθούν σε διάφορα σημεία στο νησί, κυρίως στο Χωριό της Κιμώλου, στις οποίες θα μπορεί ο καθένας, ντόπιος ή επισκέπτης, να δανειστεί, ή να πάρει δικό του (εννοείται χωρίς αντίτιμο) ή να προσφέρει ένα βιβλίο. Συνεισφορά στην ιδέα αυτή έχουν αρκετοί συνάνθρωποι μας, οι οποίοι είτε προσέφεραν βιβλία, είτε κατέβαλαν τις ιδέες τους και την προσωπική εργασία τους για να γίνουν πραγματικότητα οι βιβλιοθήκες. Αυτή τη στιγμή έχουμε στην κατοχή μας 3.000 βιβλία, μεγάλο μέρος των οποίων έχουν προσφέρει οι ορειβατικοί σύλλογοι, που κατά καιρούς επισκέπτονται το νησί μας.
Σημασία, ωστόσο, δεν έχει μόνο αυτή καθαυτή η δράση, η οποία έχει ως σκοπό να εμπλουτίσει με γνώση, αλλά και η κίνηση τής δημιουργίας των βιβλιοθηκών, που μαζί με την αισθητική και τον πρωτοποριακό σχεδιασμό τους, με τη χρήση απλών υλικών, που υπάρχουν σε αφθονία στο νησί, όπως είναι τα θαλασσόξυλα, στοχεύουν στη δημιουργία όμορφων εικόνων του νησιού της Κιμώλου, οι οποίες θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα ή ακόμη και στο εξωτερικό. Προς το παρόν έχει δημιουργεί μία τέτοια βιβλιοθήκη σε ένα σημείο του χωριού και εργαζόμαστε με ζήλο για τη δημιουργία και των υπόλοιπων βιβλιοθηκών.
v

3422355213HG265G625HJ26
v

Το πιο μικροσκοπικό αβγό κότας
ν

Το μικρότερο αυγό κότας που έχει καταγραφεί έως σήμερα «ανακάλυψε» μία νεαρή κοπέλα σε κοτέτσι, στο Σάφολκ της Βρετανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mirror, όταν η 22χρονη Τζόρζια Κρόουτσμαν, πήγε να μαζέψει τα αυγά από το κοτέτσι της, παρατήρησε κάτι που έμοιαζε με μικρό, στρογγυλό χαλίκι. Το σήκωσε από περιέργεια, και έκπληκτη διαπίστωσε ότι επρόκειτο, στην πραγματικότητα, για ένα μικροσκοπικό αβγό.
Απευθύνθηκε σε ειδικούς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα του «ευρήματός» της, και μέτρησαν ότι η διάμετρός του είναι 1,55 εκατοστά, δηλαδή λίγο μικρότερη από αυτή ενός μονόλεπτου κέρματος. Πρόκειται για το μικρότερο αυγό κότας που έχει καταγραφεί έως σήμερα, σύμφωνα με τους ειδικούς – το προηγούμενο ρεκόρ είχε ένα αβγό διαμέτρου 1,8 εκατοστών. Αν και εντυπωσιασμένη η 22χρονη από το «προϊόν του κοτετσιού της», ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ποια από τις 20 κότες της είναι «υπεύθυνη» για αυτό, εφόσον το βρήκε στο έδαφος και όχι σε κάποια από τις φωλιές του κοτετσιού της.
v

7422355213HG265G625H638
v

AquaSonic: Το πρώτο υποβρύχιο συγκρότημα
ν

Οι AquaSonic είναι ένα συγκρότημα, που παίζει μουσική, κάτω από το νερό. Τα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν αρκετά, βασικότερο δε το πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν συμβατικά μουσικά όργανα, για να δημιουργήσουν μουσική κάτω από το νερό, μιας και τα περισσότερα δεν αντέχουν καν στην υγρασία.
Ωστόσο, οι AquaSonic το έλυσαν, δαπανώντας φυσικά χρόνο και χρήμα. Κατάφεραν λοιπόν, να δημιουργήσουν τα κατάλληλα μουσικά όργανα που θα τους επέτρεπαν να πραγματοποιήσουν υποβρύχιες παραστάσεις. Ένα βιολί, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα, και τρία πρωτότυπα όργανα, τα οποία ονόμασαν υδρολόφωνο, κρυσταλόφωνο και ροτακόρντα, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Παρακολουθείστε τους AquaSonic στο Youtube

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post