Γιγαντιαίο θαλάσσιο «τέρας» σε φωτο της Google

Κατηγορία Κρυπτοζωολογία

ΚΡΥΠΤΟΖΩΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για το Κράκεν, το μυθικό θαλάσσιο τέρας που καταβρόχθιζε τα πλοία των Βίκινγκ.

542YUF532YU43UY346

Η επίμαχη φωτογραφία με το «τέρας». Υπάρχει άραγε μια πιο απλή εξήγηση; Photo: Google Earth. Πηγή: Supplied
v

Η ΠΙΟ ΠΑΝΩ φωτογραφία που δείχνει, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, ένα γιγάντιο θαλάσσιο πλάσμα, κάνει το γύρω του διαδικτύου, έχοντας γίνει viral.

Η φωτογραφία, η οποία προέρχεται από την υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης Google Earth, δείχνει κάτι που μοιάζει με ένα μεγάλο καλαμάρι μήκους 23 μέτρων, να κολυμπά στα ανοικτά των ακτών της νήσου Deception, κοντά στην Ανταρκτική.

Οι οπαδοί του αγνώστου θεωρούν ότι η φωτογραφία αυτή αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης του θρυλικού Κράκεν της Σκανδιναβικής μυθολογίας. Η ουσία είναι πως η φωτογραφία κάνει τον γύρο του κόσμου, εμφανιζόμενη σε εκατοντάδες εφημερίδες και ειδησεογραφικά sites.

Όμως η εικόνα δείχνει πραγματικά ένα γιγάντιο πλάσμα της θάλασσας ή συβαίνει κάτι άλλο;

Σύμφωνα με τον Andrew David Thaler της Southern Fried Science, αυτό που δείχνει στην πραγματικότητα η εικόνα είναι ένας βράχος. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον βράχο Sail Rock, που προεξέχει 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Πράγματι, οι συντεταγμένες ταιριάζουν και μια φωτογραφία του βράχου από το επίπεδο της θάλασσας αποκαλύπτει ότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα γιγάντιο χταπόδι, όταν παρατηρείται από πάνω.

Μπορείτε να δείτε την τοποθεσία οι ίδιοι βάζοντας 63° 2΄56.73΄΄S 60° 57΄ 32.38΄΄W on Google maps.
v

642YUF532YU43UY346

Η φωτογραφία που εμφανίζεται στις συντεταγμένες 63° 2΄56.73΄΄S 60° 57΄ 32.38΄΄W στους χάρτες της Google. Photo: Google Earth. Πηγή: Supplied
v

Σύμφωνα με τη σκανδιναβική μυθολογία, το Κράκεν είναι ένα γιγάντιο τέρας της θάλασσας που επιτίθεται στα πλοία. Είναι τόσο μεγάλο, ένα μίλι σε μήκος, ώστε πολλοί το μπέρδευαν με νησί. Κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε ένα ισλανδικό έπος (saga), του 13ου αιώνα, το Orvar-Oddr.

Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε δύο τέρατα. Το Hafguga και το Lyngbakr. Το πρώτο είναι ο προάγγελος του Κράκεν.

Αναφορά του υπάρχει και σε επιστημονικά κείμενα. Το συναντάμε στην πρώτη έκδοση του Systema Naturae το 1735. Πρόκειται για ένα βιβλίο ταξινόμησης όλων των ζωντανών οργανισμών. Συγγραφέας του ο Σουηδός γιατρός και βοτανολόγος Carolus Linnaeus ο οποίος ταξινόμησε το τέρας ως κεφαλόποδο με την επιστημονική ονομασία Microcosmus Marinus.

Στις επόμενες εκδόσεις του βιβλίου, το τέρας αφαιρέθηκε. Το 1746 ο Linnaeus έγραψε ένα άλλο βιβλίο, το Fauna Suecica στο οποίο το περιγράφει σαν ένα μοναδικό τέρας που ζει στις θάλασσες της Νορβηγίας. Πολλοί ιστορικοί αποδίδουν τον μύθο στην εμφάνιση ενός τεράστιου καλαμαριού μήκους 18 μέτρων.

 


Κράτα το

Κράτα το

Translate this post