Η Γερμανία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Κατηγορία Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η γερμανική Βουλή ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις δυνάμεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

32153GH6GH6H5H765685

Η άσβεστη φλόγα στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν. Πέρυσι στις 24 Απριλίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τους Τούρκους. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προ ημερών με την Γερμανίδα καγκελάριο, ζήτησε από τη Μέρκελ να μην αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει ότι είναι «παράλογο» η γερμανική Βουλή να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων που έγινε από τους Τούρκους το 1915.
Παρ’ όλα αυτά, η πρόταση για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή, η οποία τιτλοφορείται «Στη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων τα έτη 1915 και 1916», κατατέθηκε από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Πράσινους, εξοργίζοντας άμεσα την τουρκική ηγεσία.
Η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της πρότασης, παρά τις απειλές των Ερντογάν και Γιλντιρίμ, για επιπτώσεις στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί.
Η αναγνώριση της γενοκτονίας σήμερα από τη γερμανική Βουλή είναι ιστορικής σημασίας, καθώς την εποχή εκείνη η Γερμανία συνέδραμε στρατιωτικά τους Τούρκους, τόσο την Υψηλή Πύλη όσο και αργότερα το κίνημα των Νεότουρκων του Κεμάλ.
Μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας, η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί από περισσότερα από 20 έθνη, ωστόσο παραμένει ακόμα ζήτημα διαμάχης για την Τουρκία και την Αρμενία. Σύμφωνα με τους Αρμενίους, περίπου 1,5 εκατ. συμπατριώτες τους εξολοθρεύθηκαν από τους Οθωμανούς κατά τα έτη 1915-1917, ενώ σύμφωνα με την Άγκυρα, οι νεκροί ήταν μεταξύ 600.000 και 800.000 και προήλθαν αποκλειστικά από τις εμφύλιες συγκρούσεις που ακολούθησαν την εξέγερση των αρμενικών πληθυσμών, στις οποίες οι Οθωμανοί είχαν εξίσου σημαντικές απώλειες.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δηλαδή των Ελλήνων και των Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών). Οι Τούρκοι εξόντωσαν τους πληθυσμούς αυτούς με πορείες θανάτου, απαγχονισμούς και σφαγές.
v

42153GH6GH6H5H765685

Αρμένιοι κληρικοί και ακτιβιστές συγχαίρουν από τα θεωρεία τους βουλευτές που ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της 173ης συνεδρίασης της Bundestag, της γερμανικής Κάτω Βουλής, στο Βερολίνο στις 2 Ιουνίου 2016. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

52153GH6GH6H5H765685

24 Απριλίου 2016. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, παρουσία του προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν (αριστερά), αφήνει μερικά λουλούδια στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν. Photo: AFP. Πηγή: Supplied

 


Translate this post