Έξι μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροπλάνων (vid)

Κατηγορία Ιστορία, Παράξενα

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η πτήση ΜΗ370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών είναι μια από τις πολλές ανεξήγητες εξαφανίσεις αεροπλάνων που έχουν συμβεί στην ιστορία της αεροπλοΐας.

Το χαμένο αεροσκάφος 9M-MRO των Μαλαισιανών Αερογραμμών που εξαφανίστηκε, σε φωτογραφία του 2011. Πηγή: Wikimedia Commons

ν

Η μοιραία πτήση 370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών

Με το θρίλερ της χαμένης πτήσης ΜΗ370 να συνεχίζεται, μια ακόμη ελπίδα ανεύρεσης του μοιραίου αεροπλάνου έπεσε στο κενό, όταν ανώτατος Μαλαισιανός στρατιωτικός διέψευσε την είδηση ότι τα ραντάρ του στρατού είχαν εντοπίσει το αεροσκάφος να παρεκκλίνει της πορείας του και να στρέφεται προς τα δυτικά, πάνω από το στενό της Μάλακα. Την Τετάρτη, ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Μαλαισίας, Ροντσαλί Νταούντ, διέψευσε ότι συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο.

Έτσι, αν και έχουν περάσει πέντε ημέρες, η πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών με τους 239 επιβαίνοντας –2 πιλότοι, 10μελές πλήρωμα και 227 επιβάτες, από τους οποίους οι 152 ήταν Κινέζοι– που εξαφανίστηκε το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014, στις 2:40 ώρα Μαλαισίας, εξακολουθεί να περιβάλλεται από μυστήριο. Συναντήθηκε άραγε με κάποιο UFO;
ν

Η είδηση ότι η πτήση ΜΗ370 άλλαξε πορεία, στρίβοντας προς τα δυτικά, αποδεικνύεται ψευδής. Πηγή: News Media
ν

Οι τελευταίες ειδήσεις αναφέρουν ότι κατά την τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους με τον Πύργο Ελέγχου, ο πιλότος ανέφερε ότι όλα βαίνουν καλώς. Εκείνη την ώρα το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα που έχει την επωνυμία Τρίγωνο του Διαβόλου.

Οι Αρχές δεν αποκλείουν πλέον τίποτε – από μηχανική βλάβη και σφάλμα του πιλότου έως τις περιπτώσεις αεροπειρατείας, δολιοφθοράς ή τρομοκρατικής ενέργειας. Ωστόσο, τόσο το Boeing 777 όσο και οι Μαλαισιανές Αερογραμμές έχουν άριστη ασφάλεια. Μέχρι να βρεθούν τα συντρίμμια και να εξεταστούν –αν βέβαια βρεθούν ποτέ– είναι πολύ δύσκολο να πει κάποιος τι ακριβώς συνέβη.
ν

Στις έρευνες για την αναζήτηση του χαμένου αεροσκάφους μετέχουν εννέα χώρες με κάθε είδους πλοία, ελικόπτερα και αεροπλάνα, ερευνώντας μια έκταση 4.500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίχως αποτέλεσμα. Πηγή: Reuters
ν

9 Μαρτίου 2014. Αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο Sea Hawk ετοιμάζεται να απονηωθεί για να εξερευνήσει τον Κόλπο της Ταϊλάνδης. Πηγή: US Navy Handout
ν

Αυτή ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που εξαφανίζεται μυστηριωδώς κάποιο αεροπλάνο. Ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο μια πτήση απλά να εξαφανιστεί χωρίς ν’ αφήσει κανένα ίχνος, στην ιστορία των αερομεταφορών υπάρχουν αρκετές αινιγματικές εξαφανίσεις, καθώς και πτήσεις που κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ. Εδώ παρουσιάζουμε έξι από αυτές, από τις οποίες ακόμη και όσες λύθηκαν, κράτησαν τους ερευνητές σε αγωνία για αρκετό καιρό.
ν

v

Η πτήση 447 της Air France (2009)


ν

Ένα αεροπλάνο Airbus A330 της Air France, που εκτελούσε πτήση από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι, έπεσε το 2009 στον Ατλαντικό Ωκεανό, σκοτώνοντας τους 228 επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους. Χρειάστηκαν πέντε ημέρες στις ομάδες έρευνας και διάσωσης να εντοπίσουν τα συντρίμμια του αεροπλάνου και τρία χρόνια ερευνών για να εντοπίσουν οι εμπειρογνώμονες την αιτία, που δεν ήταν άλλη από το γεγονός ότι κρύσταλλοι πάγου που είχαν σχηματιστεί πάνω στο αεροσκάφος, έθεσαν εκτός λειτουργίας τον αυτόματο πιλότο, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να πέσει στον ωκεανό. Τα πτώματα 74 επιβατών δεν βρέθηκαν ποτέ.
ν

Αμέλια Έρχαρτ (1937)


ν

Το 1937, η θρυλική Αμερικανίδα αεροπόρος Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ εξαφανίστηκε με το δικινητήριο μονοπλάνο της “Ηλέκτρα” πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, στην προσπάθειά της να κάνει τον γύρο της Γης. Δεν βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος ούτε της ίδιας ούτε του αεροπλάνου της, παρ’ όλες τις προσπάθειες αναζήτησης, από τις οποίες κάποιες έγιναν και επί των ημερών μας. Δύο χρόνια μετά, το 1939, η Έρχαρτ, που είχε τιμηθεί με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό, δηλώθηκε επισήμως ως νεκρή.
ν

Το Super Constellation της Λόκχηντ (1962)


ν

Το 1962, ένα μεταγωγικό του αμερικανικού στρατού απογειώθηκε από το νησί Γκουάμ, στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, με κατεύθυνση τις Φιλιππίνες. Το αεροσκάφος, που μετέφερε 90 αξιωματικούς, δεν έφτασε στις Φιλιππίνες ποτέ. Οι πιλότοι δεν εξέπεμψαν κανένα σήμα κινδύνου και τα 1.300 άτομα που πήραν μέρος στην μεγαλύτερη αναζήτηση στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ δεν βρήκαν κανένα ίχνος από το εξαφανισμένο αεροπλάνο. Το πλήρωμα ενός δεξαμενόπλοιου με λιβεριανή σημαία, ανέφερε ότι είδε στον ουρανό «μια έντονη δέσμη φωτός», κατά την αναμενόμενη ώρα της πτήσης, ενώ οι αεροναυτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δήλωσαν «αδυναμία προσδιορισμού των αιτίων του ατυχήματος».
ν

Πτώση στις παγωμένες Άνδεις (1947)


ν

Χρειάστηκαν περισσότερα από πενήντα χρόνια για να εντοπιστούν τα συντρίμμια ενός αεροσκάφους των Βρετανικών Αερογραμμών Νοτίου Αμερικής, που εξαφανίστηκε με 11 επιβαίνοντες στην οροσειρά των Άνδεων το 1947. Δύο Αργεντινοί ορειβάτες ανακάλυψαν, εντελώς τυχαία, συντρίμμια του κινητήρα στις Άνδεις το 1998. Αργότερα, μια αποστολή του στρατού ανέφερε ότι βρήκε στον τόπο της πτώσης ορισμένα ανθρώπινα υπολείμματα. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, προσέκρουσε στο όρος Τουπουνγκάτο, την τρίτη υψηλότερη κορυφή των Άνδεων μεταξύ Χιλής και Αργεντινής, και ότι θάφτηκε κάτω από τη χιονοστιβάδα που προκάλεσε η σύγκρουση.
ν

Τρίγωνο των Βερμούδων (1945)


ν

Αναμφίβολα το πιο διάσημο για τον αινιγματικό χαρακτήρα του μέρος της Γης, καθώς στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Βερμούδες έχουν εξαφανιστεί αρκετά αεροπλάνα και πλοία. Η αρχή για τη δημιουργία άπειρων υποθέσεων, σεναρίων και θεωριών συνωμοσίας, έγινε το 1945, όταν πέντε αμερικανικά βομβαρδιστικά, εκτελώντας εκπαιδευτική άσκηση, χάθηκαν πάνω από την περιοχή. Ένα αεροσκάφος με πλήρωμα 13 ανδρών, που απογειώθηκε αμέσως για να τα αναζητήσει, εξαφανίστηκε και αυτό. Το 1948 και το 1949, δύο ακόμη αεροπλάνα των Βρετανικών Αερογραμμών Νοτίου Αμερικής εξαφανίστηκαν στην περιοχή, χωρίς να βρεθεί ποτέ ίχνος από αυτά ή από τους 51 επιβάτες που μετέφεραν.

Εκτός των αεροπλάνων έχουν εξαφανιστεί και πλοία. Συνολικά έχουν συμβεί 11 εξαφανίσεις αεροπλάνων μεταξύ 1945 και 2017, καθώς και 15 περιστατικά με πλοία από το 1800 έως το 2015.
ν

Η πτήση 571 της Ουρουγουάης (1972)


ν

Η πτήση αυτή έμεινε στην ιστορία για τον κανιβαλισμό στον οποίο κατέφυγαν οι 16 επιζήσαντες για να μείνουν ζωντανοί, τρώγοντας τα πτώματα των νεκρών, πριν τελικά βρεθούν ύστερα από δύο και πλέον μήνες από τη στιγμή που εξαφανίστηκαν από τον ουρανό. Η πτήση 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης ήταν μια ναυλωμένη πτήση, που μετέφερε 45 άτομα, μεταξύ αυτών τους παίκτες μιας ομάδας ράγκμπι. Το αεροπλάνο συνετρίβη στις Άνδεις στις 13 Οκτωβρίου 1972, σε ύψος 3.600 μέτρων. Το ένα τέταρτο των επιβατών σκοτώθηκε κατά την πτώση και πολλοί άλλοι υπέκυψαν λίγες μέρες μετά από το κρύο και τα τραύματα. Άλλοι οκτώ σκοτώθηκαν από μια χιονοστιβάδα που σάρωσε τα συντρίμμια του αεροπλάνου. Οι τελευταίοι 16 επιζώντες διασώθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου του 1972, 72 ημέρες μετά τη συντριβή.
ν

 


Translate this post