Αδόλφος Χίτλερ: ο ύπνος του κόστισε τη νίκη

Κατηγορία Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια ασήμαντη, γελοία λεπτομέρεια στέρησε από τον Χίτλερ τη νίκη στην πιο κρίσιμη μάχη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

01198295249066

Οι ακατάστατες ώρες ύπνου του Χίτλερ, που έπασχε από αϋπνία, και η απροθυμία των συνεργατών του να τον ξυπνήσουν, εμπόδισε τη Γερμανία να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία. Εδώ με την Εύα Μπράουν. Πηγή: Supplied
v

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ήταν πολύ φοβισμένο και κανείς δεν τολμούσε να τον ξυπνήσει για να του πει τα νέα. Έτσι, ο Αδόλφος Χίτλερ συνέχισε να κοιμάται μακάρια, την ώρα που οι Σύμμαχοι έκαναν απόβαση στη Νορμανδία.

Ήταν 6 Ιουνίου 1944, ημέρα Τρίτη στις 6:30 το πρωί. Η μέρα αυτή καθόρισε την πορεία της ιστορίας, σηματοδοτώντας την πτώση της Γερμανίας και του Χίτλερ.

Οι ετοιμασίες των Συμμάχων για την απόβαση στις βόρειες ακτές της Γαλλίας έχουν αρχίσει από τη Δευτέρα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και καθώς ξημέρωνε «η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου», το BBC διακόπτει το πρόγραμμά του και μεταδίδει τους στίχους από ένα ποίημα του Βερλέν:

«Οι βαθιοί αναστεναγμοί των βιολιών του φθινοπώρου
λαβώνουν την καρδιά μου με μια μονότονη μελαγχολία
».

Την ίδια ώρα Βρετανοί και Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές προσγειώνονται ανάμεσα στους ποταμούς Ορν και Ντιβ και στη χερσόνησο Καταντέν της Γαλλίας.
Αεροπλάνα της RAF βομβαρδίζουν τις συστοιχίες πυροβολικού που βρίσκονται πλησίον των ακτών.
Λίγες ώρες μετά οι Γερμανοί στρατιώτες αντικρίζουν δύσπιστα μια αρμάδα από συμμαχικά πλοία να ξεπροβάλλει μέσα από την πρωινή αχλύ, διασχίζοντας τη Μάγχη.

Οι Γερμανοί, που δεν ξέρουν τι να κάνουν, χωρίς επαρκή στρατεύματα και χωρίς ενισχύσεις, αντιμετωπίζουν τους Συμμάχους αδύναμα.

Την ίδια ώρα ο αρχηγός τους κοιμάται μακάρια. Οι βοηθοί του, που στο μεταξύ έχουν πληροφορηθεί το γεγονός, είναι πολύ φοβισμένοι για να τον ξυπνήσουν.

Η Μάχη της Νορμανδίας που ακολούθησε, τελείωσε στις 19 Αυγούστου 1944, όταν τα Συμμαχικά στρατεύματα πέρασαν τον Σηκουάνα και ελευθέρωσαν το Παρίσι. Ο πόλεμος είχε πλέον κριθεί.

Ωστόσο, παρά την συντριπτική υπεροχή των συνδυασμένων δυνάμεων της Ρωσίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν αμφίρροπη. Κάλλιστα η πλάστιγγα θα μπορούσε να γύρει προς τη μεριά του Αδόλφου Χίτλερ.

Μια ασήμαντη όμως λεπτομέρεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την έκβαση των γεγονότων.
v

02098295249066

Τετάρτη 7 Ιουνίου 1944. Ο διοπτροφόρος Χίτλερ (μια σπάνια λεπτομέρεια!) μελετά το χάρτη της Γαλλίας που είναι απλωμένος μπροστά του. Όρθιος, ο Αρχηγός της Βέρμαχτ, στρατηγός Γιοντλ, του δείχνει τα σημεία στα οποία έχουν αποβιβαστεί οι Σύμμαχοι. Πηγή: Supplied
v

Ο Χίτλερ την εποχή εκείνη βρισκόταν στο Σλος Κλεσχάιμ, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, για συνομιλίες με Ούγγρους αξιωματούχους. Όταν τον πληροφόρησαν για την απόβαση, έμεινε για λίγη ώρα σιωπηλός κι έπειτα είπε στους παρευρισκόμενους: «Δεν θα μπορούσε να υπάρχουν καλύτερα νέα από αυτά! Όσο ήταν στη Βρετανία δεν μπορούσαμε να τους ακουμπήσουμε. Τώρα, επιτέλους, τους έχουμε εκεί όπου μπορούμε να τους κερδίσουμε. Είναι dummköpfe (ηλίθιοι)! Δόξα τω Θεώ, επιτέλους αποβιβάστηκαν».

Η πραγματικότητα ήταν λίγο διαφορετική

Παρ’ όλα αυτά, μετά την απόβαση των Συμμάχων, οι συσκέψεις με τον Χίτλερ γίνονταν ολοένα και πιο εξωπραγματικές. Ο Χίτλερ μιλούσε συνεχώς για το μυστικό όπλο που είχε με το οποίο θα εξαφάνιζε τους Συμμάχους από το χάρτη. Στο μεταξύ, κάθε ώρα που περνούσε καθιστούσε ολοένα πιο αδύνατη την αντιμετώπιση των Συμμάχων σε ένα μέτωπο που μεγάλωνε συνεχώς. Το προτείνει κανείς κάτι τέτοιο στον Φύρερ ήταν αδιανόητο.
v

03498295249066

6 Ιουνίου 1944, μια μέρα γνωστή και ως D-Day. Με βροχερό καιρό, οι στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων αποβιβάζονται στις βόρειες ακτές της Γαλλίας. Photo: LIFE. Πηγή: Supplied
v

Το μεγάλο στοίχημα

«Σε περίπτωση ήττας αναλαμβάνω την ευθύνη». Η επιστολή αυτή του στρατηγού Αϊζενχάουερ δεν δημοσιεύτηκε ποτέ χάρη στον Χίτλερ.

«Σε περίπτωση ήττας αναλαμβάνω την ευθύνη». Η επιστολή αυτή του στρατηγού Αϊζενχάουερ δεν δημοσιεύτηκε ποτέ χάρη στον Χίτλερ.

Για τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων, στρατηγό Αϊζενχάουερ, η απόβαση έπρεπε να πετύχει πάση θυσία. Από αυτήν εξαρτιόταν η απελευθέρωση της κατεχόμενης Δυτικής Ευρώπης.

Οι Σύμμαχοι δεν θα είχαν άλλη ευκαιρία. Εάν τα στρατεύματα των Συμμάχων δεν δημιουργούσαν προγεφυρώματα στο γαλλικό έδαφος και επέστρεφαν πάλι στη θάλασσα, η Γερμανία θα βρισκόταν σε απόρθητη θέση.

Δεύτερη απόβαση δεν θα μπορούσε να οργανωθεί ποτέ ξανά.

Την εποχή εκείνη η νίκη των Συμμάχων φάνταζε σαν μακρινό όνειρο. Λίγοι πίστευαν σε κάτι τέτοιο. Πιο πιθανή φαινόταν η υπογραφή μια συμφωνίας ειρήνης μεταξύ του Χίτλερ και του Ιωσήφ Στάλιν, του δικτάτορα της Ρωσίας, κάτι που άλλωστε είχε συμβεί και το 1939 με το Σύμφωνο μη επίθεσης Μολότωφ-Ρίμπεντροπ.

Οι Γερμανοί είχαν σε ετοιμότητα μια μηχανοκίνητη μεραρχία επίλεκτων, έτοιμη να επέμβει κατά μήκος των ακτών της βόρειας Γαλλίας. Είχαν επίσης τους περίφημους βαλλιστικούς πυραύλους V2 – τα πρώτα αντικείμενα που πέταξαν έξω απ’ την ατμόσφαιρα της γης και αποτέλεσαν τη βάση για τους πυραύλους που αναπτύχθηκαν αργότερα σε Ρωσία και Αμερική.
v

09498295249066

5 Ιουνίου 1944, Αγγλία. Ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγός Αϊζενχάουερ δίνει τη διαταγή της ημέρας στον επικεφαλής του 502 Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών της 101 Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας: «Μόνο νίκη, τίποτε άλλο». Πηγή: Supplied
v

Αυτό το γνώριζε ο στρατηγός Αϊζενχάουερ, ο οποίος οργάνωσε και διηύθυνε την εκστρατεία στη Νορμανδία. Και παρά τον γεμάτο αυτοπεποίθηση λόγο που εκφώνησε στα στρατεύματα την παραμονή της απόβασης, πήγε στο γραφείο του και συνέταξε μια επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας.

«Οι αποβάσεις μας στην περιοχή Χερβούργου-Χάβρης απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό προγεφύρωμα και γι’ αυτό διέταξα τα στρατεύματα να γυρίσουν πίσω. Η απόφασή μου να επιτεθώ την συγκεκριμένη ώρα στον συγκεκριμένο τόπο βασίστηκε στην καλύτερη διαθέσιμη πληροφόρηση. Ο Στρατός Ξηράς, η Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους με γενναιότητα και αφοσίωση. Οποιοδήποτε φταίξιμο ή σφάλμα στην προσπάθεια αυτή είναι δικό μου και μόνο».

Νίκη ή ήττα! Δεν υπήρχε περιθώριο για οτιδήποτε άλλο.
v

05498295249066
v

Νύχτα 5ης προς 6η Ιουνίου. 1.056 βομβαρδιστικά της RAF και της USAF ρίχνουν πάνω από 5.000 τόνους βομβών στις γερμανικές θέσεις στις ακτές της Νορμανδίας. Αλεξιπτωτιστές πέφτουν στο Καρετάν και την Καέν. Μέχρι τις 9:00 το πρωί στη Νορμανδία έχουν αποβιβαστεί 155.000 άνδρες υποστηριζόμενοι από 1.000 άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό. Οι απώλειες των Συμμάχων ανέρχονται στους 14.400 άνδρες – οι περισσότεροι σκοτώνονται στην «αιματοβαμμένη Ομάχα». Ομάχα ήταν το κωδικό όνομα της παραλίας όπου αποβιβάστηκε το VII Αμερικανικό Σώμα Στρατού. Οι Γερμανοί θα χάσουν 6.000 άνδρες.

Ο Γερμανός δικτάτορας όμως είχε τέτοια επιβολή στο περιβάλλον του που κανείς δεν τόλμησε να τον ξυπνήσει όταν οι Σύμμαχοι αποβιβάζονταν στη Νορμανδία.
v

Ο κοιμώμενος γίγαντας

Για πολλούς ο ανώτατος διοικητής των γερμανικών δυνάμεων ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης, και γι’ αυτό είχε τον τελευταίο λόγο για το πότε και πού θα δέσμευε την ελίτ των στρατευμάτων του.

Το πρόβλημα ήταν ότι ήταν εριστικός. Ο Χίτλερ ήταν γνωστός για τα ξεσπάσματά του, όπως και για την κυκλοθυμική ιδιοσυγκρασία του. Οποιοσδήποτε είχε αντίθετη γνώμη, αντιμετώπιζε άμεσα τον κίνδυνο του υποβιβασμού.

Οι επιτελείς του, που βρίσκονταν στη Φωλιά του Λύκου, κοντά στο χωριό Γκέρλιτς της Πολωνίας, όπου ήταν το πιο σημαντικό από τα καταφύγια του Χίτλερ, με την ονομασία «Αρχηγείο του Φύρερ» (γερμ. Führerhauptquartier), πληροφορήθηκαν στις 4:00 το πρωί την εισβολή, αλλά κανείς δεν τολμούσε να πάρει τηλέφωνο τον Χίτλερ και να τον ξυπνήσει.

«Καλύτερα να αφήσουμε τον Φύρερ μας να κοιμηθεί και να του δώσουμε μια σαφέστερη εικόνα όταν ξυπνήσει», σκέφτηκαν. Άλλωστε μπορεί η απόβαση των Συμμάχων να ήταν παραπλανητική και ο πραγματικός στόχος να ήταν αλλού. Άλλωστε οι καιρικές συνθήκες στη Νορμανδία ήταν άθλιες. Το πιθανότερο ήταν οι Σύμμαχοι να αποβιβάζονταν βορειότερα, στην περιοχή του Καλαί.

Το «δεν γνωρίζω» δεν ήταν μια απάντηση που ήθελε να ακούσει ο Χίτλερ.

Αυτός ο δισταγμός του καταπτοημένου προσωπικού του επιτελείου του Χίτλερ, κόστισε στη Γερμανία όχι μόνο τη νίκη, αλλά και μια εξαιρετικά συμφέρουσα συνθήκη ειρήνης.
Για τους Συμμάχους, οι πρώτες δώδεκα ώρες της επιχείρησης ήταν ζωτικής σημασίας.

Έτσι, η ελίτ των γερμανικών δυνάμεων που θα μπορούσε να κινητοποιηθεί μέσα σε λίγα λεπτά, παρέμεινε αδρανής, αφήνοντας 10.000 άνδρες να αντιμετωπίσουν τις 155.000 των συμμαχικών δυνάμεων.
v

07498295249066

Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στη Νορμανδία. Η καθυστερημένη αντίδραση των Γερμανών έδωσε στους Συμμάχους τη δυνατότητα να αποβιβάσουν άνδρες και υλικό στην ξηρά. Photo: AP. Πηγή: Supplied
v

109498295249066

1944. Ο στρατάρχης Ρόμελ επιθεωρεί το «Ατλαντικό τείχος», την επάκτια άμυνα των Γερμανών στη βόρεια Γαλλία. Οι προτάσεις του όμως για ενίσχυση των οχυρώσεων δεν εισακούστηκαν. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

Πολύ λίγα, πάρα πολύ αργά

Ο μόνος άνθρωπος που αψηφούσε τον Χίτλερ ήταν ο στρατάρχης Ρόμελ. Η «Αλεπού της Ερήμου», που είχε γίνει το φόβητρο των Συμμάχων με τις νίκες του στην Αφρική, βρισκόταν στο σπίτι του στη Γερμανία, γιορτάζοντας τα 50α γενέθλια της συζύγου του.

Χωρίς να διστάσει, έτρεξε αμέσως στην πρώτη γραμμή για να ανακαλύψει ότι τα χέρια του ήταν δεμένα.

Ο Ρόμελ προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τους επιτελείς του Χίτλερ και να τους ξυπνήσει, αλλά τον έβαλαν στην «αναμονή».

Μόνο ένας γηραιός στρατιώτης, ο πρωσικής καταγωγής στρατάρχης Γκερντ φον Ρούνστεντ, που είναι περιφρονημένος από την Ιστορία, τολμά να πάρει την πρωτοβουλία. Υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές του, διατάσσει στις 7:00 το πρωί δύο τεθωρακισμένες μεραρχίες να κινηθούν γρήγορα προς την Καέν, πριν τα συμμαχικά αεροπλάνα καταστήσουν αδύνατη τη μετακίνηση.

Όταν ανακοινώνει την απόφασή του στο επιτελείο του Χίτλερ, του λένε ότι δεν μπορεί να κινήσει τα τανκς. Πρέπει να περιμένει να ξυπνήσει πρώτα ο Φύρερ.

Ο Φύρερ επιτέλους ξυπνά και αναλαμβάνει δράση. Συμφωνεί με την απόφαση του στρατάρχη του και διατάσσει τα τεθωρακισμένα πρέπει να κινηθούν άμεσα προς την Καέν.

Είναι όμως 4:00 το απόγευμα. Οι Σύμμαχοι κατευθύνονται ήδη προς το Παρίσι.

Στις ώρες που μεσολάβησαν από τις 6:30 το πρωί που άρχισε η απόβαση, τα συμμαχικά αεροπλάνα –Allied Typhoon, Mustang και Mosquito– επικρατούν στους αιθέρες κάνοντας σκόνη οτιδήποτε κινείται στο έδαφος. Βρετανοί, Αμερικανοί, Καναδοί και Ελεύθεροι Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναδιοργανωθεί ύστερα από τις φονικές μάχες που έδωσαν στις παραλίες. Έχοντας ενισχυθεί με άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό είναι έτοιμοι να καταλάβουν το Χερβούργο.

Καμιά γερμανική μονάδα ή σώμα στρατού δεν μπορεί πλέον να κινηθεί χωρίς να υποστεί μεγάλες απώλειες.

Ο Χίτλερ τους έκανε δώρο δώδεκα πολύτιμες ώρες.

Στη Βρετανία, ο στρατηγός Αϊζενχάουερ βάζει ανακουφισμένος την επιστολή που είχε συντάξει στο συρτάρι του γραφείου του.

Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία.
v

© 2014 Youmagazine.gr

 


Translate this post